kuracie na kari s ryzou hlavne jedlo vecera 2. trieda titanic

Aj vašou láskou na karí bude Kuracie na karí s ryžou z 2. triedy Titanicu

O Indii sa hovorilo ako o najjasnejšom klenote cisárskej koruny. Práve preto sa Angličania naučili milovať príchuť karí. Ďalším hlavným jedlom, ktoré by ste mali ako pasažier 2. triedy Titanicu na večeru na výber, bolo Kuracie na karí s ryžou.

Ingrediencie na kuracie na karí s ryžou (6 porcií):

  • 1 kura (asi 1,6 kg)
  • 1 limetku
  • 3 polievkové lyžice (45 g) čerstvo strúhaného zázvoru
  • 1 strúčik pretlačeného cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 polievkové lyžice (30 g) jemného karí korenia
  • 1 nadrobno nakrájanú cibuľu
  • jednu polievkovú lyžicu (15 ml) tekutého medu
  • 1 a 1/3 šálky (270 g) dlhozrnnej ryže
  • 2 a 1/2 šálky (625 ml) vody
  • 1/2 čajovej lyžičky (2 g) soli
  • 1/4 šálky (40 g) hrozienok sultánky (zlaté)
  • 1/4 šálky (10 g) nakrájanej zelenej cibule alebo čerstvej pažítky
  • Čatní

Kuracie na karí s ryžou – výrobný postup:

  1. Pomocou prstov odstránime kožu z kuraťa. Vysušíme a nakrájame na rovnako veľké kúsky. Dáme do misky.
  2. Pridáme limetkovú kôru, limetkovú šťavu, zázvor a cesnak. Dobre premiešame. Necháme stáť 30 minút.
  3. Vo veľkom, hlbokom a nepriľnavom hrnci ohrejeme 1 polievkovú lyžicu oleja. Pridáme kuracie mäso s marinádou. Povaríme 10 minút alebo kým kuracie mäso nezačne hnednúť (kým sa mi vyparila marináda a kuracie mäso zhnedlo, trvalo mi to trochu dlhšie). Kuracie mäso vyberieme z hrnca. Znížime teplotu, vmiešame zvyšný olej a karí korenie. Za častého miešania varíme 3 minúty (dávame pozor, aby nám karí nezhorelo). Vmiešame cibuľu a med. Za občasného miešania pokračujeme vo varení ďalšie 3 minúty. Vmiešame ryžu a varíme 3 minúty alebo kým ryža mierne nezhnedne. Vmiešame vodu, soľ a hrozienka.
  4. Nakoniec do ryže pridáme kuracie mäso. Privedieme k varu. Prikryjeme tesne priliehajúcou pokrievkou a teplotu znížime na minimum. Dusíme 25 až 30 minút alebo kým nám z kuracieho mäsa po prepichnutí nevyteká šťava. Preložíme na ohriaty tanier. Ozdobíme zelenou cibuľkou. Podávame s čatní.

Večerné menu zo 14. apríla 1912 v 2. triede na Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko