K hlavnému jedlu bezpochypy patrí príloha. Pasažieri mali v posledný deň plavby na večeru na výber viaceré prílohy v 2. triede Titanicu. Medzi klasickými prílohami ako varené zemiaky, pečené zemiaky či dusená ryža, to bol napr. aj varený zelený hrášok s maslom alebo netradičnejšie repové pyré.
Príloha č. 1 Repové pyré
Prílohy v 2. triede Titanicu začnem práve tým najnetradičnejším receptom. Repa je populárnejšia v Británii a na európskom kontinente ako v Severnej Amerike. Môžete si z nej pripraviť hladké pyré, ktoré po pridaní kardamónu nadobudne mierne exotickú chuť. Na Titanicu síce pripravovali toto pyré z vodnice (okrúhlice), teda bielej repy, dovolil som si však recept trochu upraviť, verím, že mi to nebudete mať za zlé a pripraviť ho z červenej repy.
Ingrediencie na repové pyré (6 porcií):
- 1 kg vodnice (okrúhlica alebo tiež biela repa)
- 2 polievkové lyžice (30 g) masla
- 2 polievkové lyžice (30 g) medu
- 1/4 čajovej lyžičky (1 g) mletého kardamónu
- 1/2 šálky (125 ml) ohriateho mlieka
- 0,5 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Repové pyré – výrobný postup:
- Repu olúpeme a nakrájame na kúsky. Preložíme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou osolenou vodou a privedieme k varu. Znížime teplotu a dusíme 25 až 30 minút alebo do zmäknutia.
- Dobre scedíme a preložíme do kuchynského robota. Pridáme maslo, med a kardamón. Mixujeme do hladka. Za chodu motora postupne pridávame zohriate mlieko (mlieko som pridával postupne, nakoniec som ho ani všetko nepoužil), soľ a korenie. Pokračujeme v spracovaní, kým nebude repa ľahká a krémová.
Príloha č. 2 Zelený hrášok
Recept na Zelený hrášok nájdete v článku Pečené bravčové mäso s varenými zemiakmi a zeleným hráškom.
Príloha č. 3 Dusená ryža
Dusená ryža sa podáva nerozvarená a sypká.
Ingrediencie na dusenú ryžu (6 porcií):
- 420 g ryže
- 45 g masla
- 630 ml vody
- 12 g soli
- 90 g cibule
- klinčeky
Dusená ryža – výrobný postup:
- Prebratú, v studenej vode opláchnutú ryžu niekoľkokrát sparíme vriacou vodou, scedíme a necháme odkvapkať.
- Do rozohriateho tuku pridáme ryžu, krátko opražíme a zalejeme vriacou vodou. Osolíme, pridáme očistenú cibuľu s napichanými klinčekmi a necháme zovrieť. Po zovretí necháme ryžu pod pokrievkou v rúre dusiť domäkka. Z udusenej ryže vyberieme cibuľu a zľahka vidličkou premiešame.
Príloha č. 4 Varené zemiaky
Recept na Varené zemiaky nájdete v článku Pečené bravčové mäso s varenými zemiakmi a zeleným hráškom.
Príloha č. 5 Pečené zemiaky
Na kolieska nakrájané, olúpané, v šupke varené zemiaky, opečené na masti.
Ingrediencie na pečené zemiaky (6 porcií):
- 660 g zemiakov varených v šupke, olúpaných a vychladnutých
- 9 g soli
- 30 g masti
- 3 g petržlenovej vňate
Pečené zemiaky – výrobný postup:
- V šupke varené, olúpané a vychladnuté zemiaky nakrájame na tenké kolieska, opražíme na rozohriatej masti a mierne osolíme. Počas opekania ich len prehadzujeme, nesmieme ich miešať, aby sa nepolámali.
- Po opečení ich ihneď podávame posypané petržlenovou vňaťou.
Večerné menu zo 14. apríla 1912 v 2. triede na Titanicu:
- 1. chod – polievka:
- 2. chod – hlavné jedlá:
- Pečená treska s ostrou omáčkou
- Kuracie na karí s ryžou
- Jahňacie s mätovou omáčkou
- Pečená morka s brusnicovou omáčkou
- Repové pyré
- Zelený hrášok
- Dusená ryža
- Varené a pečené zemiaky
- 3. chod – dezerty:
- Slivkový puding so sladkou omáčkou
- Vínové želé
- Kokosový sendvič
- Americká zmrzlina
- Miešané orechy
- Čerstvé ovocie
- Syr, sušienky
- Po večeri:
- Káva
Zdroje:
- ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.
- KENDÍK, K. 2003. Nové receptúry a technológia pokrmov v hotelových, reštauračných a pohostinských zariadeniach
© Ing. Adam Vanečko