jedalensky salon 3. triedy titanic

Jedálenské salóny 3. triedy Titanicu už bez vlastného jedla

Titanic síce bol plávajúcim palácom pre horných 10 tisíc, slúžil však predovšetkým migrantom, ktorí cestovali z Európy za novým, lepším životom za veľkú mláku – do Ameriky. Viac ako polovica cestujúcich (710 z 1 324 pasažierov, 54 %) sa plavila v 3. triede. Preto mal parník rovno dva jedálenské salóny 3. triedy, ktoré oddeľoval jeden zo 16 vodotesných priedelov. Jedálenské salóny 3. triedy sa nachádzali na palube F v strede lode medzi 2. a 3. komínom.

Aj keď boli jedálenské salóny 3. triedy jednoduché, boli prelomovou zmenou v porovnaní s inými stravovacími zariadeniami pre cestujúcich v podpalubí. Pred Titanicom si cestujúci najnižšej triedy nosili vlastné jedlo a príbor. Kapacita jedální však bola „len“ 473 osôb, preto jedli pasažieri 3. triedy na etapy. Každý cestujúci dostal lístok s uvedením, či bude jesť s prvou skupinou cestujúcich alebo až s druhou. Lístky predtlačili v angličtine, švédčine, nemčine a fínčine. Pasažieri, ktorí neprišli včas, ostali hladní.

Biele smaltované steny oživovali farebné zarámované plagáty lodnej spoločnosti White Star Line. Stoly boli prestreté ľanovými obrusmi a obsluhované stewardmi. Tretia trieda mala svoju vlastnú kuchyňu, v ktorej pripravovali výživné jedlá.

Hlavným jedlom dňa v jedálni 3. triedy bol na rozdiel od dvoch vyšších tried obed. Posledným jedlom dňa bol tradičný anglický čaj o piatej alebo olovrant. Najväčší hladoši si mohli dať ešte ľahkú večeru, ktorá pozostávala z kabínových sušienok s maslom, kaše z ovsa, pšenice, raže alebo ryže, varených vo vode alebo v mlieku a kávy.

Jedálenské salóny 3. triedy Titanicu – Obedové menu:

Jedálenské salóny 3. triedy Titanicu – Menu na čaj o piatej (olovrant):

Zdroje:

© Ing. Adam Vanečko