jedalensky salon 3. triedy titanic

Do jedálenského salóna 3. triedy Titanicu si už nemusíte nosiť vlastné jedlo

Titanic síce bol plávajúcim palácom pre horných 10 tisíc, slúžil však predovšetkým migrantom, ktorí cestovali z Európy za novým, lepším životom za veľkú mláku – do Ameriky. Viac ako polovica cestujúcich (710 z 1 324 pasažierov, 54 %) sa plavila v 3. triede. Preto mal parník rovno dva jedálenské salóny 3. triedy, ktoré boli oddelené jedným zo 16 vodotesných priedelov. Jedálne boli situované na palube F v strede lode medzi 2. a 3. komínom.

Aj keď boli jedálenské salóny jednoduché, boli prelomovou zmenou v porovnaní s inými stravovacími zariadeniami pre cestujúcich v podpalubí. Pred Titanicom si cestujúci najnižšej triedy museli nosiť vlastné jedlo a príbor. Kapacita jedální však bola „len“ 473 osôb, preto museli pasažieri 3. triedy jesť na etapy. Každý cestujúci dostal lístok s uvedením, či bude jesť s prvou skupinou cestujúcich alebo až s druhou. Lístky boli predtlačené v angličtine, švédčine, nemčine a fínčine. Pasažieri, ktorí neprišli včas, ostali hladní.

Biele smaltované steny oživovali farebné zarámované plagáty lodnej spoločnosti White Star Line. Stoly boli prestreté ľanovými obrusmi a obsluhované stewardmi. Tretia trieda mala svoju vlastnú kuchyňu, v ktorej pripravovali výživné jedlá.

Hlavným jedlom dňa v jedálni 3. triedy bol na rozdiel od dvoch vyšších tried obed. Posledným jedlom dňa bol tradičný anglický čaj o piatej alebo olovrant. Najväčší hladoši si mohli dať ešte ľahkú večeru, ktorá pozostávala z kabínových sušienok s maslom, kaše z ovsa, pšenice, raže alebo ryže, varených vo vode alebo v mlieku a kávy.

Obed:

Olovrant

Zdroje:

© Ing. Adam Vanečko