hovadzie ragu so zemiakmi a calamadou titanic 3. trieda olovrant

Hovädzie ragú so zemiakmi a čalamádou na olovrant pre cestujúcich 3. triedy Titanicu

Síce na večeru podávali na Titanicu pre pasažierov 3. triedy len kávu, kabínové sušienky s maslom a kašu z ovsa, pšenice, raže alebo ryže, varených vo vode alebo v mlieku, olovrant bol za to o niečo sýtejší. V posledný deň plavby servírovali hovädzie ragú so zemiakmi a čalamádou, marhule, čerstvý chlieb a maslo, ríbezľové buchty a čaj.

Autorka vo svojej knihe uvádza, že slovo ragú pochádza ešte z roku 1642, keď znamenalo čokoľvek, čo zvyšuje chuť do jedla. Neskôr sa označenie začalo používať pre mäso nakrájané na drobné kocky a dusené v tekutine. Toto ragú sa zahustí iba varením zemiakov s mäsom a tradičnou prílohou je čalamáda, avšak nie z bielej kapusty, na akú sme zvyknutí u nás, ale z červenej kapusty.

Ingrediencie na hovädzie ragú (6 porcií):

  • 2 plátky nadrobno nakrájanej slaniny
  • dve nadrobno nasekané cibule
  • 2 nakrájané mrkvy
  • dva strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 2 čajové lyžičky sušeného tymianu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého nového korenia
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 900 g hovädzieho mäsa
  • 1 šálku (250 ml) hovädzieho vývaru
  • jednu šálku (250 ml) paradajkového pretlaku
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho mletého korenia
  • 1 polievkovú lyžicu jablčného octu
  • 1 a 1/2 šálky (225 g) čerstvého alebo mrazeného drobného hrášku
  • nakladanú červenú kapustu (čalamádu)

Hovädzie ragú – výrobný postup:

  1. Vo veľkom hrnci opražíme slaninu asi 5 minút alebo kým nezhnedne, občas zamiešame. Vylejeme prebytočný tuk a do hrnca pridáme cibuľu, mrkvu, cesnak, tymian, nové korenie a muškátový oriešok. Za stáleho miešania varíme asi 5 minút.
  2. Medzitým ošúpeme a na kocky nakrájame polovicu zemiakov. Pridáme do zeleninovej zmesi a za občasného miešania varíme 5 minút. Osušíme hovädzie mäso a vmiešame do zeleninovej zmesi. Vlejeme hovädzí vývar, paradajkový pretlak, osolíme a okoreníme. Privedieme k varu. Zakryjeme pokrievkou a teplotu znížime na minimum. Necháme slabo vrieť asi 1,5 h, občas zamiešame.
  3. Medzitým olúpeme zvyšné zemiaky a nakrájame ich na malé kúsky. Pridáme do hrnca a varíme prikryté 15 minút. Odokryjeme a za stáleho miešania varíme 15 minút alebo kým mäso nezmäkne a omáčka mierne nezhustne. Primiešame ocot a hrášok. Chvíľu povaríme a podľa chuti dochutíme. Podávame s nakladanou červenou kapustou.

Olovrant:

  • Hovädzie ragú so zemiakmi a čalamádou
  • Marhule
  • Čerstvý chlieb a maslo
  • Ríbezľové buchty
  • Čaj

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko