jedalensky salon 2. triedy titanic

Jedálenský salón 2. triedy Titanicu

V našom gastronomickom putovaní jednotlivými triedami a reštauráciou Titanicu sa presúvame z paluby F, kde sa nachádzal jedálenský salón 3. triedy, o 2 paluby vyššie na palubu D, do jedálenského salóna 2. triedy.

Druhá trieda na Titanicu by bola 1. triedou na väčšine lodí tej doby, či už z hľadiska podávaného jedla alebo atmosféry, v ktorej sa konzumovalo. Jedálenský salón 2. triedy, s dlhými stolmi a otočnými stoličkami pripevnenými k podlahe, bol pohodlnou a priestrannou miestnosťou, vkusne obloženou dubom v „ranom anglickom štýle“. Rovnako ako jedálenský salón 1. triedy, aj tento sa rozprestieral po celej šírke lode a umožňoval vstup prirodzeného svetla cez veľké okná s priezormi, ktoré prechádzali pozdĺž každej strany.

Jedlo v 2. triede, aj keď bolo jednoduchšie ako v prvej, bolo stále bohaté v porovnaní s tým, na čo bola zvyknutá väčšina klientely strednej triedy. Predstavovalo tiež jasný zväzok britských a amerických chutí, slivkový puding zdieľal priestor s americkou zmrzlinou. Jedlá pochádzali z rovnakej kuchyne ako jedlá 1. triedy a boli pripravované podľa najvyšších vtedajších štandardov.

Určite nikto neostal hladný po tejto solídnej 3-chodovej večeri, ktorá sa viac podobala nedeľnej rodinnej večeri, než labužníckej so šampanským a kaviárom v elegantnej reštaurácii „Ritz“ o 2 paluby vyššie.

S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedlo podávalo podobne ako v modernej reštaurácii. Po polievke by si pasažieri vybrali jedno hlavné jedlo, ktoré by bolo podávané na samostatnom tanieri doplnené zemiakmi alebo ryžou a zeleninou.

Večerné menu zo 14. apríla 1912 v 2. triede na Titanicu:

Zdroje:

© Ing. Adam Vanečko