ribezlove buchty olovrant 3. trieda titanic

Ríbezľové buchty nechýbali na čaj o piatej ani na Titanicu

Autorka vo svojej knihe uvádza, že ríbezľové buchty sú základom anglického čaju a určite potešili chuťové bunky mnohých britských emigrantov cestujúcich v 3. triede Titanicu.

Ingrediencie (12 buchiet):

  • 1/4 šálky (60 ml) vlažnej vody
  • 1/2 šálky (90 g) kryštálového cukru
  • 1 polievkovú lyžicu (15 g) aktívneho sušeného droždia
  • 3 1/2 šálky (520 g) hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky (2 g) soli
  • 3/4 šálky (175 ml) teplého mlieka
  • 1/4 šálky (60 ml) rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky (50 g) ríbezlí (môžete použiť aj hrozienka)
  • 2 polievkové lyžice (30 g) práškového cukru
  • 1 polievkovú lyžicu (15 ml) vody

Výrobný postup:

  1. V malej miske rozpustíme 1 polievkovú lyžicu cukru v teplej vode. Navrch posypeme droždie. Necháme stáť 10 minút alebo kým sa nevytvoria bublinky.
  2. Medzitým vo veľkej miske zmiešame zvyšný cukor, múku a soľ. V malej miske vyšľaháme spolu mlieko, maslo a vajcia. Vmiešame drožďovú zmes a dobre premiešame.
  3. V múčnej zmesi urobíme dieru. Pomocou drevenej lyžice vmiešame drožďovú zmes, kým nevytvoríme vláčne cesto. Miesime 8 minút alebo kým cesto nie je hladké a elastické alebo kým sa neodlepuje od misky.
  4. Poprášime hladkou múkou. Zakryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Niekoľkokrát vrazíme päsť do cesta. Preložíme na pomúčený povrch. Vmiesime ríbezle. Cesto vytvarujeme do 30 cm dlhého kmeňa a nakrájame na 12 rovnakých kusov.
  5. Z kusov vytvarujeme hladké žemle. Umiestnime ich na vymastený papier na pečenie, pričom medzi každou žemľou necháme asi 5 cm medzeru. Zľahka prikryjeme a necháme odpočívať 30 minút.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C 15 minút alebo do zlatista. Medzitým si zmiešame práškový cukor s vodou. Cukrovou zmesou potrieme teplé buchty. Necháme vychladnúť na rošte. Pri servírovaní môžeme žemle rozrezať a potrieť maslom.

Olovrant:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko