zeleninova polievka titanic 3. trieda

Zeleninová polievka servírovaná na obed v 3. triede Titanicu

Základ zeleninovej polievky servírovanej v 3. triede v posledný deň plavby Titanicu na obed tvorí slepačí vývar, ktorý vám pre dĺžku varenia odporúčam pripraviť si deň vopred.

Slepačí vývar:

Pri recepte na slepačí vývar som sa inšpiroval z receptúr a technológie pokrmov od Konráda Kendíka, z ktorých sme varili na strednej škole.

Ingrediencie na 2,5 l vývaru:

  • 550 g kuracej polievkovej zmesi (kuracie krky, žalúdky a chrbty)
  • 3 l pitnej vody
  • soľ
  • celé čierne korenie
  • celé nové korenie
  • 60 g cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 150 g koreňovej zeleniny
  • petržlenovú vňať
  • zelerovú vňať

Výrobný postup:

  1. Umyjeme a vriacou vodou sparíme kuraciu polievkovú zmes. Vložíme do vhodnej nádoby, zalejeme studenou vodou a pomaly necháme zovrieť. Po zovretí osolíme, pridáme celé čierne, nové korenie a pomaly varíme. Hodinu pred koncom varenia pridáme nahrubo nakrájanú očistenú cibuľu, cesnak, koreňovú zeleninu, petržlenovú a zelerovú vňať a varíme domäkka.
  2. Uvarenú kuraciu polievkovú zmes vyberieme a vývar precedíme. Vývar používame na prípravu slepačích, hydinových polievok a pokrmov. Mäso zo sliepky môžeme použiť ako vložku do polievok alebo na prípravu pokrmov.

Zeleninová polievka:

Príprava zeleninovej polievky je na rozdiel od polievok servírovaných vo vyšších dvoch triedach Titanicu jednoduchá.

Ingrediencie (6 porcií):

  • 2 lyžice masla
  • 1 nadrobno nakrájanú cibuľu
  • 150 g nakrájaného zeleru
  • 150 g nakrájanej mrkvy (mrkvu aj zeler som nastrúhal)
  • 1 zemiak, ošúpaný a nakrájaný kocky
  • 5 strúčikov cesnaku, roztlačených
  • 1 čajovú lyžičku sušeného oregana
  • 1 čajovú lyžičku sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1,5 l kuracieho (alebo zeleninového) vývaru
  • 300 g scedenej bielej fazule
  • 75 g kukuričných zŕn
  • 100 g špargle (ideálna je čerstvá, ale môžete použiť aj sterilizovanú)
  • 90 g nahrubo nasekaného švajčiarskeho mangoldu alebo špenátu
  • Soľ a korenie

Výrobný postup:

  1. Vo veľkom hrnci rozpustíme na strednom ohni maslo. Primiešame cibuľu, zeler, mrkvu, zemiak, cesnak, oregano, tymián a bobkový list. Zakryjeme a za častého miešania dusíme 10 minút.
  2. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a necháme slabo vrieť 15 až 20 minút alebo kým nie je zelenina takmer mäkká.
  3. Medzitým scedíme a opláchneme fazuľu. Fazuľu, kukuricu a špargľu primiešame do zeleninovej zmesi. Varíme 5 minút alebo kým nebude špargľa jasne zelená a jemná (v prípade, že sme použili čerstvú). Primiešame švajčiarsky mangold a dochutíme soľou a korením.

Zeleninová polievka je mimoriadne sýta. Pasažieri 3. triedy Titanicu nezjedli počas jedného obeda alebo večere toľko chodov ako tomu bolo vo vyšších triedach. Preto sú podávané jedlá výživnejšie a energetickejšie.

Obedové menu:

  • Zeleninová polievka
  • Pečené bravčové mäso so šalviou a perlovou cibuľkou
  • Zelený hrášok
  • Varené zemiaky
  • Slivkový puding so sladkou omáčkou
  • Kabínové sušienky
  • Pomaranče

Titanic Live 2015 Prague

Zdroje:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

KENDÍK, K. 2003. Nové receptúry a technológia pokrmov v hotelových, reštauračných a pohostinských zariadeniach

© Ing. Adam Vanečko