Žiadna destinácia nie je len o atraktivitách. Po prehliadke múzea či galérie každý poriadne vyhladne. Tipy, kde sa najesť v Prahe, aby ste nakŕmili nielen dušu, ale aj telo. Reštaurácie som zoradil podľa mestských štvrtí a následne na základe hodnotenia na mapách google.
Hradčany
500 Restaurant
Ak sa budete túlať niekde okolo Pražského hradu alebo stanice metra Hradčanská a bude vás premáhať hlad, určite zamierte do reštaurácie a pizzerie 500 Restaurant (1,7 km/27 min. pešo severozápadne od Staroměstského náměstí). My sme do reštaurácie zablúdili po prehliadke Rothmayerovej vily. Reštaurácia sa nachádza v dome, v ktorom bola od roku 1920 stále krčma alebo hostinec. Svojmu menu vďačí za starý žltý Fiat 500, ktorý visí priamo nad barom. Z bohatej ponuky pizze (22 rôznych druhov) som si vybral pizzu Capra.
Pizza so smotanovým základom, mozzarellou, kozím syrom, pistáciami, balzamikovými cibuľkami, rukolou a lanýžovým medom. Páni! Opäť som dostal chuť na túto pizzu a to o nej len píšem. Dovtedy som nikdy takú pizzu nevidel a neochutnal, takže voľba bola jasná. Pizza z Pětistovky bola najlepšou, akú som kedy v poslednej dobe jedol (a to som bol medzitým aj v Taliansku). Už teraz tuším, kde zorganizujem moju najbližšiu narodeninovú oslavu. A aby ste mali istotu, že sa tu naozaj najete, rezervujte si stôl radšej vopred. Za pizzu a pivo som zaplatil 343 czk/13,71 eur (marec 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Staré Město
Lokál Dlouhááá
Lokál Dlouhááá (550 m/7 min. pešo severovýchodne od Staroměstského náměstí) je už pravidelnou zastávkou v pražskom Starom Měste. Tentoraz som ale vyskúšal „Vyprážaný syr, ktorý zrel 6 týždňov s domácou tatárskou omáčkou a zemiakovým šalátom“. Čapujú tu plzenské pivo. Odporúčam vám rezervovať si stôl vopred. Za večeru pre 2 osoby sme zaplatili 802 czk/31,47 eur (máj 2019).

Kozlovňa U Paukerta
Ak raz náhodou zakotvíte v českej reštaurácii Kozlovna u Paukerta (800 m/11 min. pešo juhozápadne od Staroměstského náměstí), bola by škoda, keby ste sa tu zastavili len na pivo. V kozlovni totiž aj výborne varia. A čo je veľkou výhodou, večeru vám tu na stôl prinesú aj o pol jedenástej večer. Reštaurácia je otvorená až do polnoci. Keď som si po 22.00 h objednával, mal som chuť na niečo jednoduché, smažené a nechcel som nahnevať kuchára. 😀 Objednal som si Vyprážaný kurací rezeň s maslovou zemiakovou kašou, kyslou uhorkou a citrónom. Rezeň som samozrejme zapil svetlým ležiakom Velkopopovický Kozel 11 z tanku. Za účet som zaplatil 354 czk/14,15 eur (marec 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

U Medvídků
Reštaurácia, hotel a minipivovar U Medvídků (600 m/9 min. pešo južne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Staré Město. Založenie 1. pivovaru sa datuje až do roku 1466. Pivovar nepretržite fungoval do roku 1898. Potom ho prestavali na jednu z najväčších pražských pivníc, v ktorej tiež sídli súčasná reštaurácia. Podáva samozrejme tradičnú českú kuchyňu a pivo z vlastného minipivovaru. Českú klasiku som zvolil aj ja a vybral si Zemiakové knedle plnené údeným mäsom s červenou, kyslou bielou kapustou a jarnou cibuľkou. Okrem jedla som sa tešil aj na degustačný pivný set, ktorý zahŕňa 4 sezónne pivá z minipivovaru. Ten ale, žiaľ, v čase našej návštevy nemali v ponuke. Ochutnal som aspoň 1 pivo z údajne najmenšieho reštauračného pivovaru v Česku. Za večeru som zaplatil 264 czk/10,49 eur (január 2025).

Ku medvídkom sa z času na čas vraciame. Keď som reštauráciu navštívil celkom prvý raz, o tejto skúsenosti som nepísal, objednal som si vyprážaný syr. Medzitým som už zabudol, ako ho pripravujú a či mi chutil. Tak som si ho objednal opäť a v tej najnezdravšej kombinácii, v akej to len ide – s vyprážanými zemiakovými hranolčekmi. Samozrejmou súčasťou bola tatárska omáčka. Takú výdatnú večeru treba zapiť pivom vlastnej výroby – Oldgottom. Za večeru som zaplatil 309 czk/12,44 eur (jún 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

La Piccola Perla
Reštaurácia La Piccola Perla (550 m/7 min. pešo južne od Staroměstského náměstí) nájdete v mestskej štvrti Staré Město. Reštauráciu mi odporučila moja dlhoročná kamarátka, s ktorou sme si tu dali obed. Vynikajúca talianska reštaurácia s pohotovou obsluhou. Na záver leta sme v meste ešte chytili trochu slnka. Vďaka veľkým stiahnutým oknám smerujúcim do ulice som sa cítil ako v reštaurácii v centre Ríma. Ochutnali sme denné menu – cestoviny s mäsovou omáčkou bolognese, ktoré boli výborné. Aj keď reštaurácia ponúka široký výber prémiových talianskych a českých vín, k obedu sme zvolili malé české pivo (2020).

Nové Město
Restaurace u Pinkasů
Restaurace U Pinkasů (600 m/8 min. pešo juhovýchodne od Staroměstského náměstí) patrí bezpochyby medzi najlepšie reštaurácie v Prahe. Najesť sme sa v nej boli už párkrát. Ochutnal som staročeskú špecialitu „Pečený bravčový vrabec s dvojfarebnou kapustou a variáciou knedlí“. Celú porciu korunovala smažená cibuľka, takže viac už moje chuťové poháriky ani potešiť nemohli. K jedlu sa samozrejme najviac hodí čapované plzenské pivo s tradíciou už od roku 1843. Pri najbližšej návšteve mesta budú moje kroky smerovať určite práve do tohto podniku. Za obed pre 2 osoby sme zaplatili 563 czk/22,09 eur (máj 2019).

Pivovar Národní
Pivovar Národní (1 km/13 min. pešo juhozápadne od Staroměstského náměstí) sme chceli navštíviť už v minulosti. Bez rezervačky si tu ale večer neškrtnete. Preto vám odporúčam rezervovať si stôl vopred cez rezervačný formulár na internetovej stránke reštaurácie. Pivovar otvorili v roku 2015 v areáli Voršilského kláštora zo 17. storočia. Reštaurácia sa hrdí vlastným pivom Czech Lion (Český lev) a mäsom z grilu. Moja voľba bola teda jasná. Ochutnal som Bravčovú kotletu, ktorú marinovali v ich vlastnom pive a rozmaríne. Podávajú ju s pečenými zemiakmi a zelenými fazuľkami v slanine. Ku kotlete som zvolil svetlé nefiltrované pivo Czech Lion 11. Ide o spodne kvasený ležiak plzeňského typu s chmeľovou arómou, chuťou po kvasniciach a vyššou horkosťou. Pivo zreje 4-6 týždňov a čapujú ho priamo z tanku. Za večeru som zaplatil 351 czk/14,02 eur (február 2025).

Do Pivovaru Národní som sa takmer po polroku vrátil. Náhodou som mal cestu okolo a návštevu zo zahraničia. Vedel som, že v pivovare dobre varia, tak som šiel na istotu. Tentoraz som ochutnal Bravčové líčka na červenom víne s pučenými zemiačkami s pažítkou. Asi som si mal k obedu objednať pohár červeného vína vzhľadom na jeho použitie v pokrme. Jedlo som ale zase snúbil s chutným nefiltrovaným ležiakom Czech Lion 11. V pivovare nás opäť nesklamali. Za obed som zaplatil 351 czk/14,18 eur (jún 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Pizzeria Kmotra Kavárna
Pizzeria Kmotra Kavárna (1 km/13 min. pešo juhozápadne od Staroměstského náměstí) je údajne najstaršou pizzeriou v Prahe. Funguje nepretržite už od roku 1993. Pizzu tu pripravujú v peci, ktorú vykurujú drevom. Na internetovej stránke síce majú rezervačný formulár, rezerváciu vám však aj tak potvrdia telefonicky. Vybral som si pizzu Kmotra s paradajkovým základom, mozzarellou, talianskou slaninou pancetta, pikantnou talianskou salámou, kaparami a sušenými paradajkami. K pizzi sa najviac hodil svetlý ležiak z Plzne. Za večeru som zaplatil 350 czk/14,04 czk (apríl 2025). Pizzeria na svojej internetovej stránke uvádza, že pri platbe v hotovosti dostanete zľavu 7 % z celkového účtu. O tejto ponuke sme nevedeli, ani sme na ňu neboli upozornení. Platili sme platobnou kartou.

Restaurace U Šumavy
Restaurace U Šumavy (1,5 km/22 min. pešo juhovýchodne od Staroměstského náměstí) je dobrou voľbou, keď hľadáte klasickú českú pivovarskú reštauráciu. Zariadili ju v štýle prelomu 19. a 20. storočia. Niečím na mňa pôsobila veľmi povedome, ale ani za nič na svete som si nemohol spomenúť čím. A potom mi to napadlo. Pripomínala mi žižkovskú reštauráciu U Slovanské Lípy. Až neskôr som zistil, že tieto reštaurácie sú sestry. Reštauráciu sme navštívili v nedeľu. Tak som si objednal typický slávnostný nedeľný obed – Mix vyprážaných rezňov z kuracích pŕs a bravčovej panenky s domácim zemiakovým šalátom a citrónom. Šalát síce nebol ako od mamky na Vianoce, ale aj tak bola večera veľmi chutná. Aj v tejto reštaurácii mali na čape moje obľúbené pšeničné pivo z Černokosteleckého pivováru – Bielu sviňu. Za večeru som zaplatil 344 czk/13,85 eur (jún 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Masaryčka
Reštaurácia Masaryčka (900 m/12 min. pešo východne od Staroměstského náměstí) nie je typickou staničnou reštauráciou. Je reštauráciou na stanici. A nie takou, v ktorej sa chcete lacno najesť a rýchlo odtiaľ odísť preč. Ale takou, v ktorej ochotne zmeškáte vlak a vychutnáte si dobré jedlo. V ďalekej minulosti sa v týchto priestoroch nachádzala obľúbená Cisárska reštaurácia. Samotná budova pochádza z polovice 19. storočia. Prvý vlak prišiel na stanicu z Olomouca 20. augusta 1845. O storočie neskôr hrozil budove zánik kvôli novej dopravnej koncepcii.
Budova, v ktorej sa nachádza reštaurácia, pochádza zo 70. rokov 19. storočia. Ochutnal som Kuracie Supreme so syrovou omáčkou, pučenými zemiačkami Grenaille s jarnou cibuľkou a medovou karotkou. Pokiaľ sa niekedy hovorilo o staničných reštauráciách, že sa tam nenajete dobre, tak to už dávno nie je pravda. Jedlo bolo totiž výborné. Jeden by neodolal svetlému ležiaku čapovanému z tanku. Za večeru som zaplatil 391 czk/15,99 eur (august 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Restaurace U Matějíčků
Česká Restaurace U Matějíčků (1,6 km/21 min. pešo južne od Staroměstského náměstí) sa nachádza len na skok od Jiráskovho náměstí. V piatok večer tu bolo pomerne rušno, ale aj tak sa pre nás bez predošlého rezervovania našiel stôl. Z jedálneho lístka ma najviac zaujal Pletenec z bravčovej panenky s kuriatkovo-smotanovou omáčkou a pučenými zemiačkami s osmaženou cibuľkou. Jedlo bolo veľmi chutné. Ku panenke som si objednal veľkého Kozla. Za účet som zaplatil 415 czk/16,95 eur (august 2025). Teda mal som zaplatiť. Pri platení ale nastali menšie zmätky, keď obsluha pripočítala naše položky na vedľajší účet. Hostia zo zahraničia mali šťastie, že ešte boli neďaleko reštaurácie, keď sa na to prišlo. Im vrátili peniaze a nás zúčtovali. Mrzí ma, že celý večer okolo nás sedeli len turisti zo zahraničia.

Restaurace v Podskalí
Restaurace v Podskalí (3 km/11 min. autom južne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v štvrti Nové Město. Snáď najčeskejšia reštaurácia, akú som počas môjho pobytu v Prahe navštívil. Práve preto som si objednal Vyprážaný syr eidam s varenými zemiakmi s maslom a domácou tatárskou omáčkou. K syru som si objednal, ako inak, české pivo. Za obed som zaplatil 224 czk/9,55 eur (apríl 2023).

V reštaurácii V Podskalí sme takí spokojní, že sa do nej stále vraciame. Reštaurácia je ideálnou zastávkou, keď kráčate z Vyšehradu do Starého mesta po Náplavke. Tentoraz sme ju navštívili v pracovný deň v čase obeda. My sme ale, našťastie, v tento deň nepracovali a preto sme mohli začať náš obed aperitivom. Vyskúšali sme trikrát destilovanú hruškovicu Bartida. Základom hruškovice sú voňavé juhoamerické hrušky, ktoré sú známe vyššou cukornatosťou a plnou chuťou. Neodolal som poctivej českej Svíčkovej, ku ktorej sa najlepšie hodil svetlý ležiak z Plzne. Za obed som zaplatil 336 czk/13,48 eur (máj 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Kyvadlo
Reštaurácia s pubom Kyvadlo (1 km/15 min. pešo južne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v štvrti Nové Mesto. Česká a medzinárodná kuchyňa. Mal som chuť na česko-slovenskú klasiku. Objednal som si Vyprážaný syr Eidam. Obsluha mi ochotne zamenila varené zemiaky s maslom za vyprážané zemiakové hranolčeky. Tatárska omáčka samozrejme nesmela chýbať. Už teraz ale viem, že nabudúce sa tu určite zastavím na špenátové lasagne, rizoto s morčacími medailónikmi, hovädzí burger či špalíček z bravčovej panenky. Za jedlo a 2 pivá som zaplatil 400 czk/15,75 eur (november 2024). Cena zahŕňala sprepitné. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Vyšehrad
Pod Vyšehradem
Vyšehrad som navštívil už niekoľkokrát, avšak ešte nikdy som nejedol v jeho okolí. Takže som nemal veľký prehľad o reštauráciách v tejto štvrti mesta. Spoliehal som sa teda na google a jeho hodnotenia. Dobré hodnotenia (4,6/5) a veľa hodnotení (2 753) mala reštaurácia Pod Vyšehradem (3,5 km/12 min. autom južne od Staroměstského náměstí). Na prvý pohľad priemerná česká reštaurácia. Nechcel som experimentovať a preto som radšej šiel na istotu. Objednal som si Sviečkovú na smotane s brusnicami a karlovarskými knedľami.
Sviečková neurazila, ale ani neprekvapila. Tuším v Prahe nájdete miesta, kde ju pripravujú o čosi lepšie. Kamarát si pred jedlom objednal ako prílohu aj chlieb a maslo. Čiastka uvedená v jedálnom lístku nie je za chlieb a maslo spolu, ale za každú položku zvlášť. Za 2 hlavné jedlá, 3 nápoje, chlieb a maslo sme nakoniec zaplatili 742 czk/29,98 eur (jún 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou. Už teraz sa teším, až v tejto mestskej štvrti vyskúšam ďalšiu reštauráciu.

Dejvice
Restaurace Na Rozhraní
Až keď som sa zamyslel nad názvom reštaurácie Na Rozhraní (2,1 km/30 min. pešo severozápadne od Staroměstského náměstí), uvedomil som si, aký je originálny. Reštaurácia stojí na hranici mestských štvrtí Dejvice a Bubeneč, s prižmúrením jedného oka by sme k nim však pokojne mohli zaradiť aj Hradčany a Holešovice. V reštaurácii sme sa zastavili na malé občerstvenie po prehliadke Bílkovej vily. Ochutnal som polievku podľa dennej ponuky, ktorou bol výborný Boršč. K polievke som automaticky dostal pečivo bez toho, aby som oň musel žiadať. Za polievku a veľké pivo som zaplatil 130 czk/5,20 eur (marec 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Holešovice
U slepé kočičky
Palacinkáreň U slepé kočičky (2,4 km/9 min. autom severne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Holešovice. V palacinkárni si môžete vybrať hneď z niekoľkých možností sedenia. Či už pred samotnou prevádzkou, v jej vnútri na prízemí alebo v jej vnútri v suteréne. Ja vám ale odporúčam prejsť si cez všetky tieto miesta a sadnúť si do pokojného átria ukrytého uprostred. Ruch z frekventovanej ulice M. Horákové sem len sotva prenikne. Ako už kategória reštaurácie napovedá, slepá kočička varí predovšetkým palacinky podávané na slano (galettes) i na sladko.
Výhodou je, že slané palacinky pripravujú z pohánkovej múky, takže je vhodná aj pre celiatikov. Ochutnal som Palacinku so smotanou, kuracím mäsom, baby špenátom, šampiňónmi a hoblinami parmezánu. Na tú skvelú chuť myslím doteraz. Večeru som zapil horkým ležiakom LP 1457 hořký ležák 11º, ktorý uvarili pri príležitosti 560. výročia od založenia pivovaru. Pivo sa vyznačuje chmeľovou vôňou a intenzívnejšou horkosťou. Príjemná obsluha. Za účet som zaplatil 249 czk/10,25 eur (august 2024). V palacinkárni môžete platiť platobnou kartou.

Alebrijes Cocina Mexicana (Letná)
Milujem objavovanie nových kuchýň. Inak tomu nebolo ani pri objavovaní mexickej kuchyne. Mexické reštaurácie Alebrijes Cocina Mexicana sú v Prahe celkom 3, my sme jedli v tej s koncovkou Letná (2,2 km/32 min. pešo severovýchodne od Staroměstského náměstí). Ešteže tam bol so mnou kamarát z Mexika, ktorý mi vysvetlil, čo znamená a obsahuje to-ktoré jedlo. Na jeho odporúčanie som si vybral Tostadas de Pollo. Tostada je mexické jedlo, ktoré pozostáva z opečených kukuričných tortill plnených rôznymi druhmi mäsa a zeleniny. V mojom prípade to bolo trhané kuracie mäso, fazuľa, koriander a šalát, príp. cibuľa, cesnak a čili chipotle. Tostadas sa na záver posypú nastrúhaným syrom. V horúci augustový večer som sa osviežil limonádou s uhorkou a chia. Za večeru som zaplatil 370 czk/15,12 eur (august 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Karlín
Pivovarský klub
Pivovarský klub (1,6 km/21 min. pešo východne od Staroměstského náměstí) nájdete v mestskej štvrti Karlín. V „klube“ pripravujú počas pracovných dní v čase obeda denné menu. Ochutnali sme „Kuracie mäso s pórom v smotanovej omáčke s dusenou ryžou“. Pred hlavným jedlom sme mali aj polievku, ale keďže som bol taký hladný a hneď sa do nej pustil, nestihol som ju pre vás odfotiť. Ani za nič na svete si nemôžem spomenúť, aká polievka to vlastne bola.
Pamätám si ale, že aj v tejto reštaurácii nám veľmi chutilo a odchádzali sme poriadne najedení. Na čape mali 6 rôznych pív, ktoré podobne ako v ostatných reštauráciách pravidelne obmieňajú. Za obed pre 2 osoby sme zaplatili 420 czk/16,48 eur (máj 2019). Súčasťou reštaurácie je hádam najväčšia predajňa fľaškového piva, akú som zatiaľ videl. Kúpite tu pivo z celého sveta. Jediné, čo ľutujem je, že som nespočítal strany pivnej karty.

Pivo Karlín
Reštaurácia Pivo Karlín (4 km/11 min. autom východne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v štvrti Karlín. V reštaurácii sme si pre istotu radšej rezervovali vopred stôl, lebo sme nevedeli, či v piatok večer vôbec pozháňame miesto. Keď sme prišli do reštaurácie, takmer nikto tam nesedel. Opýtal som sa obsluhy na našu rezerváciu a zaviedla nás do zadnej časti reštaurácie, kde sa to hosťami len tak hemžilo. Okamžite som si vydýchol a vedel som, že v tejto reštaurácii v ten večer nebudeme jesť sami. Súčasťou reštaurácie je taktiež vlastný minipivovar.
Ochutnal som fantastické Morčacie prsia pečené v masle, bulgur s paradajkami, petržlenom a citrónovou šťavou, kyslá smotana (Krůtí prso pečené v másle, bulgur s rajčaty, petrželí a citrónovou štávou, zakysaná smetana). Večeru som zapil pivom Karlín 11°. Za večeru som zaplatil 361 czk/15,39 eur (apríl 2023). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Hudební Charleston
Reštaurácia Hudební Charleston (2,3 km/31 min. pešo severovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Karlín. Zariadili ju v štýle 30. rokov 20. storočia. Od utorka do piatka medzi 19.30-22.30 h si jedlo vychutnáte pri tónoch klavíra. Aké šťastie, že sme reštauráciu navštívili práve v piatok! Odporúčam vám rezervovať si stôl v suteréne vopred. V exkluzívnom prostredí som si vybral jednu z mnohých špecialít podniku – Hamburger Charleston. Hamburger pripravujú s vyzretým BIO hovädzím mäsom z farmy, restovanou pancettou, listovým šalátom, červenou cibuľkou, čedarom, paradajkami a horčicovou majonézou. Súčasťou porcie boli vyprážané zemiakové hranolčeky. Za večeru som zaplatil 379 czk/15,15 eur (december 2024). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Žižkov
Plzeňka Olše
Česká reštaurácia Plzeňka Olše (4 km/11 min. autom juhovýchodne od Staroměstského náměstí) môže byť vhodnou voľbou po prechádzke v parku Parukářka. Reštaurácia je údajne prvou, ktorá začala v mestskej časti Praha 3 čapovať pivo Pilsner Urquell z tanku. Ochutnal som Hovädzie líčka na burgundský spôsob s baby karotkou a pučenými zemiakmi. Aj v tejto reštaurácii ich pripravujú presne tak, ako to milujem. Líčka som snúbil, ako inak, s Plzňou z tanku. Za večeru som zaplatil 314 czk/12,55 eur (apríl 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

U Slovanské Lípy
Pivovarská reštaurácia U Slovanské Lípy (4 km/9 min. autom východne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Žižkov. Aby som ostal verný svojej povesti „burger žrúta“, objednal som si „Pivovarský hovädzí burger so syrom, grilovanou slaninou, paradajkou a pikantnou omáčkou“. Burgre servírujú s vyprážanými zemiakovými hranolčekmi a omáčkou z hrubozrnnej horčice. V reštaurácii čapujú asi 9 rôznych pív z českých pivovarov. Tie pravidelne obmieňajú, takže si tu každý milovník piva príde na svoje. Za večeru pre 2 osoby sme zaplatili 550 czk/21,58 eur (máj 2019).

Po niekoľkých dobrých skúsenostiach sme sa do Slovanské lípy vrátili opäť. Tentoraz na neskorý obed. Ten sme začali aperitivom v podobe tzv. Kontušovky. Kontušovka je alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába z vodky aromatizovanej anízovou silicou a osladenej medom. Aby bol obed kompletný, dali sme si aj polievku. Z jedálneho lístka ma presvedčila Poctivá cesnačka s olomouckým tvarôžkom a opečeným chlebom. Hlavný chod som zvolil Kuraciu kapsu plnenú sušenými paradajkami, mozzarellou a listovým špenátom. Kapsu tu zvyčajne podávajú so zemiakovo-tekvicovým pyré.
V deň našej návštevy ju servírovali s pučenými zemiačkami. Ako milovník pšeničného piva som si vybral svetlé pšeničné vrchne kvasené pivo Bíla svině. Za obed som zaplatil 440 czk/17,66 eur (máj 2025). V reštaurácii sa údajne práve v ten deň nedalo platiť kartou. Upozornili na to na vchodových dverách. Buďme k sebe úprimní. Kto si ten oznam všimne, keď dvere sú permanentne otvorené a človek nie je nútený na ne pozerať? Keďže som pri sebe nemal dostatok hotovosti, musel som ísť do bankomatu. Bankomat zožral poplatok za výber, takže obsluha sa, žiaľ, musela zaobísť bez sprepitného.


Čínske bistro Leknín
Nezvyknem sa často stravovať v čínskych reštauráciách. Človek by mal ale skúšať nové veci a občas vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. A nebyť mojej kamarátky, asi by som nikdy nenavštívil Čínske bistro Leknín (7 km/13 min. autom východne od Staroměstského náměstí). Vlastne ani poriadne neviem, čo si mám v takejto reštaurácii objednať. A preto som nechal výber na obsluhu. Tá mi odporučila Kuracie mäso v pekinskej omáčke s ryžou a môžem ho len doporučiť. K mäsu som si objednal veľké pivo. Za obed som zaplatil 200 czk/8,03 eur (máj 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Vinohrady
Želivárna
Česká reštaurácia Želivárna (6,2 km/16 min. autom juhovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza, ako už názov napovedá, neďaleko stanice metra Želivského. Je ideálnou voľbou na čapované pivo a niečo malé (alebo aj veľké) k tomu. Ochutnal som tzv. Frit – Sýr – Panenka. Kúsky grilovanej bravčovej panenky podávajú na vyprážaných zemiakových hranolčekoch s 3 druhmi omáčok – paradajkovou salsou, roztopeným čedarom a kyslou smotanou. Celú porciu korunuje jarná cibuľka. Večeru som, ako inak, zapil veľkým tankovým pivom. Za účet som zaplatil 298 czk/11,82 eur (január 2025).

V Želivárne nám tak chutilo, že sme sa do nej krátko po našej 1. návšteve vrátili opäť. Tentoraz som ale nemal chuť na hlavné jedlo. Objednal som si domáce teplé zemiakové čipsy s cesnakovým a paradajkovým dipom. Kuchár opäť nesklamal a jedlo bolo výborné. Tentoraz som zvolil svetlý čapovaný ležiak zo sudu. Za účet som zaplatil 164 czk/6,51 eur (január 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Roma Uno
Pizzeria a reštaurácia Roma Uno (4,7 km/14 min. autom juhovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v štvrti Vinohrady. Ochutnal som pizzu Verona. Paradajkový základ dopĺňa hneď niekoľko druhov syra. Popri eidame (alebo goude?) ucítite aj výraznú gorgonzolu, či slaný parmezán. Vrch zdobia sušená talianska bravčová šunka prosciutto, mierne ostrá rukola, sladké a šťavnaté cherry paradajky a voňavá bazalka. Pizza bola obrovská a skutočne zasýtila. Ku pizzi som vyskúšal pivo z miestneho pivovaru, Vinohradskú 11. Za účet som zaplatil 305 czk/12,09 eur (október 2024). Nech dostanete chuť na pizzu v ktorúkoľvek hodinu, z tejto pizzerie vám ju aj prinesú. Funguje totiž nonstop.

Ossegg Praha – Pivovar a restaurace
Ossegg Praha – Pivovar a restaurace (4,5 km/12 min. autom juhovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v štvrti Vinohrady. Pivovar nadväzuje na tradíciu varenia oseckého piva, ktoré sa vyrábalo v kláštornom pivovare v Oseku už od roku 1241.
Pivo je živé, nefiltrované a nepasterizované. Keď jem prvýkrát v reštaurácii, v ktorej si varia vlastné pivo, objednávam si „pivnú degustačku“. Tak sa najlepšie zoznámim s ponukou podniku. Ochutnávka pozostávala zo svetlej 10 Athanasius, polotmavej 11 Ruthard Red Ale, svetlej 12 Philipp a tmavej 13 Balthasar. Ak si netrúfate ochutnať všetky pivá, nechajte si poradiť od obsluhy.
Na obed som si objednal mnou tak milovanú českú špecialitu Zemiakovú knedľu plnenú údeným mäsom na lôžku z dusenej kyslej kapusty s opraženou cibuľkou (Plněný bramborový knedlík uzeným masem, naše zelí, smažená cibulka). Obed aj pivo mi samozrejme veľmi chutili. Vo výstavbe sú ďalšie pivovary v Nemecku a Španielsku, takže už teraz viem, kam by som zašiel na obed v zahraničí. Za obed som zaplatil 350 czk/14,92 eur (apríl 2023). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.


Lokál Korunní
Predpokladám, že sieť reštaurácií Lokál vám nemusím nijak zvlášť predstavovať. Dokonca aj v tomto článku sa jeden Lokál už objavuje. Ďalší som zase navštívil v Plzni. Na Vinohradoch sa nachádza Lokál Korunní (4,7 km/15 min. autom juhovýchodne od Staroměstského náměstí). Prvé pivo v tomto dome údajne načapovali už v roku 1903. V deň, keď sme navštívili Lokál, sme mali ohromnú chuť na Sviečkovú hovädziu pečienku na smotane so žemľovou knedľou. Výhodou je, že vo všetkých Lokáloch ju podávajú rovnako. A teda, s neobmedzeným množstvom knedle alebo omáčky. Taktiež milujem podávanie brusníc so šľahačkou, nad ktorým som sa rozplýval už v Plzni. Za sviečkovú a čapovanú kofolu som zaplatil 375 czk/15,25 eur (august 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Everest
Indická reštaurácia Everest (4,3 km/12 min. autom juhovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Vinohrady. Jedlo tu už od otvorenia pripravujú kuchári priamo z Nepálu. Milujem indickú kuchyňu. Nikdy neviem, ktoré jedlo si mám objednať skôr. Preto som si objednal Kuracie thali, ktoré v sebe obsahuje 5 rôznych pokrmov. V 1. miske boli kúsky kuracieho mäsa s karí korením a smotanou. Druhá miska obsahovala Zeleninový mix – brokolica, karfiol, karotka a zelené fazuľky, ktoré sa varili v hustom vývare.
V 3. miske ma potešila šošovicová masala – žltá šošovica s cesnakom, nakrájanými paradajkami a cibuľkou, ktorú dochutili smotanou. Štvrtú misku naplnili tzv. uhorkovou raitou – ide o uhorku s jogurtom a restovanými rascovými semienkami. V poslednej, piatej, miske bol špeciálny indický mix pickle. Porcia bola taká veľká, až som sa bál, že ju nezvládnem zjesť. Jedlo ale bolo také dobré, že som ho tam skrátka nemohol nechať (november 2024).

Let’s Meat
Reštaurácia Let’s Meat (5,2 km/15 min. autom východne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Vinohrady. Reštaurácia vás pozýva stretnúť sa na mäso, predovšetkým krídelká, rebierka, hamburgery a steaky. A kvôli hamburgerom sme si ju vybrali aj my. Ochutnali sme Let’s Burger, ktorý obsahoval 180 g hovädzieho mäsa z čierneho angusa, šťavnatú paradajku, anglický cheddar, kyslú uhorku, americkú horčicu, červenú cibuľu a domáci kečup. Všetky burgre pripravujú stredne prepečené alebo tiež medium. Pokojne vám ich ale pripravia aj inak. Šalát coleslaw a vyprážané zemiakové lupienky sú súčasťou každej porcie. Burger sme, ako inak, zapili nepasterizovaným svetlým ležiakom z Česka. Za večeru pre 2 osoby som zaplatil 650 czk/26,74 eur (august 2024). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

NUBEERBAR – craft beer & burgers
O pivnom bare Nubeerbare (1,7 km/26 min. pešo juhovýchodne od Staroměstského náměstí) sme s kamarátom dlho hovorili, než sme ho konečne vyskúšali. Neformálne uvoľnené prostredie, pohodová obsluha a 11 druhov čapovaného piva z malých remeselných pivovarov. Ochutnal som nefiltrovaný svetlý ležiak plzeňského typu varený tradičným postupom výhradne z českého sladu a 2 druhov českého chmeľu z pivovaru Hradecký Klenot. Na večeru som si objednal Cheeseburger s hovädzím mäsom s tatárskou omáčkou, slaninou, čedarom, nakladanou uhorkou a šalátom. K burgru som si doobjednal moje milované cibuľové krúžky. Burger, krúžky aj pivo boli fantastické. Za večeru som zaplatil 303 czk/12,32 eur (august 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou. Odporúčam vám rezervovať si stôl vopred.

Máchova plzeňská restaurace
Plzeňská reštaurácia Máchova (2,6 km/40 min. pešo juhovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Vinohrady. Hlavným partnerom reštaurácie je, ako už názov napovedá, pivovar Plzeňský Prazdroj. Ku českému pivu sa najlepšie hodí česká kuchyňa. Neodolal som hovädzím líčkam na víne a koreňovej zelenine so zemiakovou kašou a mrkvovými čipsami. Večera bola fantastická a obsluha veľmi príjemná. Večeru som ale nezapil vlajkovým pivom pivovaru. Zaspomínal som si na staré časy so svetlým ležiakom Kozel. Za večeru som zaplatil 325 czk/12,99 eur (december 2024). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Římská pivovar a restaurace
Pivovarská reštaurácia Římská (4 km/14 min. autom juhovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Vinohrady, presne v tých istých priestoroch, ako kedysi Ossegg Praha, o ktorom som písal vyššie. V polovici roka 2024 ale reštaurácia zmenila majiteľa aj názov. Veľmi som sa tešil, že znovu ochutnám knedľu plnenú údeným mäsom. So zmenou názvu prišla aj zmena jedálneho lístka. V novom lístku ju už ale nenájdete. Vybral som si teda Kuře. Grilované pikantné kuracie prsia tu podávajú s fantastickou krémovou omáčkou a rímskym šalátom. Reštaurácia sa možno zmenila, ale pivo, našťastie, ostalo to isté. Opäť som neodolal pivnej ochutnávke so 4 druhmi piva – svetlá výčapná 10, svetlý ležiak 12, polotmavý ležiak 13 a American Red Ale 11. Za večeru som zaplatil 455 czk/17,94 eur (november 2024). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.


Vršovice
Jam and Co.
Reštaurácia Jam and Co. (5 km/15 min. autom juhovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Vršovice. Reštaurácia v sebe kombinuje to najlepšie z ázijskej a európskej kuchyne. Vybral som si z klasického menu Kung Pao bowl, ktorý tu pripravujú s glazovaným bôčikom, arašidmi, šalátom coleslaw, sladkými sójovými bôbmi edamame, zaváranou zeleninou a ryžou. Jedlo bolo primerane pikantné, našťastie, ostrosť neprerazila chuť jedla. Príjemné prostredie i obsluha. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou (november 2024).

Smíchov
Radegastovna Perón
Síce som sa v Radegastovne Perón (3 km/41 min. pešo juhozápadne od Staroměstského náměstí) zastavil len na dezert, aj ten stál za to. Svoj rest som ale napravil a v Radegastovne vo Vysočanoch sa aj poriadne najedol. Reštaurácia sídli v historickom dome na Smíchove. Z dezertov som si vybral fantastický Čokoládový fondán s malinovou omáčkou, čokoládovou hlinou a vanilkovou zmrzlinou. K múčniku samozrejme patrí káva v podobe espressa. Pravdepodobne som obsluhu veľmi nepotešil, keď som si v pivovarskej reštaurácii objednal pohár bieleho vína. Za účet som zaplatil 261 czk/10,33 eur (január 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Libeň
U Jagušky
Rozprávková reštaurácia s pomaľovanými stenami U Jagušky sa nachádza neďaleko rozprávkovej stanice metra Palmovka (5,4 km/14 min. autom severovýchodne od Staroměstského náměstí). V ktorúkoľvek dennú dobu v okolí Palmovky stretnete kadejaké rozprávkové bytosti. Ale naspäť k reštaurácii. Z jedálneho lístka som si vybral Banketové rezne z bravčovej panenky so zemiakovým šalátom. Jedlo bolo nielen výborné, ale na Prahu stále relatívne lacné. K rezňom sa najviac hodil svetlý ležiak čapovaný z tanku. Za večeru som zaplatil 286 czk/11,69 eur. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Kolkovna Dock
Kolkovna Dock (5,2 km/13 min. autom severovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v prístave v štvrti Libeň. V Prahe nájdete viaceré reštaurácie tejto siete. Ochutnal som ďalšiu špecialitu českej kuchyne, Sviečkovú na smotane so žemľovou a karlovarskou knedľou (Svíčková na smetaně, hovězí pečeně na smetaně s houskovým a karlovarským knedlíkem).
Jedlo som snúbil s voľbou sládkov alebo tiež pivom mesiaca, ktorým bol polotmavý ležiak Popolcový Benedikt (Popeleční Benedict). Okrem chmeľu použili pri výrobe aj slad sušený dymom z dubového dreva, ktorý pivu dodáva ľahkú údenú chuť. Musím sa priznať, že toto pivo mi veľmi nechutilo. Tak som si ešte po ňom objednal svetlú 10. Za účet som zaplatil 346 czk/14,75 eur (apríl 2023). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Do Kolkovne Dock sme sa vrátili aj v októbri 2024. Tentoraz som si vybral Grilované prsia z kukuričného kuraťa. Podávali ich s hladkou holandskou omáčkou, zemiačkami grenaille pečenými v bylinkovej soli a zeleninou restovanou na masle. I tentoraz Dock nesklamal a jedlo bolo výborné. Ku obedu som si doprial veľké čapované pivo. Za obed som zaplatil 339 czk/13,40 eur.

Vysočany
Česká hospůdka Na Radnici
Tuším som našiel zatiaľ najlepšiu reštauráciu vo Vysočanoch. Je ňou Česká hospůdka Na Radnici (7 km/14 min. autom severovýchodne od Staroměstského náměstí). Reštauráciu v secesnej budove radnice zariadili v staročeskom štýle. V letných mesiacoch vám odporúčam sadnúť si na priestrannú terasu v átriu budovy. V reštaurácii majú okrem stáleho jedálneho lístka a denného menu aj špeciálnu ponuku, napr. špeciality mesiaca, frit menu alebo burger menu. Vybral som si práve z burger menu Burger Chipotles.
Hamburger pripravujú z hovädzieho mäsa, čedaru, anglickej slaniny, cibuľových krúžkov a chipotle dipu. Chipotle je názov pre usušenú a údenú papričku jalapeño. Burger podávajú s vyprážanými zemiakovými hranolčekmi a šalátom coleslaw. Cibuľové krúžky síce v ponuke nemajú, ale ochotne mi pripravili nejaké navyše. Bol som veľmi zvedavý, koľko si za ne budú účtovať. Za 3 kusy som doplácal 30 czk/1,21 eur. Burger som zapil tankovou Plzňou. Za večeru som nakoniec zaplatil 354 czk/14,26 eur (jún 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou. Viem, že do hospůdky sa ešte určite vrátim, pretože v ponuke majú minimálne 3 ďalšie jedlá, ktoré by som chcel ochutnať.

U Hubatků
Reštaurácia, pizzeria a pivnica U Hubatků (7,4 km/20 min. autom severovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Vysočany. Vybral som si zo sezónnej ponuky reštaurácie. Zvolil som Morčacie rezne obaľované v strúhanke s talianskym tvrdým zrejúcim syrom z kravského mlieka Grana Padano. Zemiakový šalát bol taktiež súčasťou sezónneho menu. Napriek tomu, že reštaurácia ponúka viaceré druhy čapovaného piva z rôznych pivovarov, pivné ochutnávky v tejto reštaurácii nerobia. Čašník ma upozornil, že sú reštaurácia a nie piváreň. Neviem, navštívil som už reštaurácie, ktoré ponúkali aj ochutnávky piva. Nakoniec som ochutnal nepasterizované a nefiltrované pivo Dalešickú jedenáctku. Za večeru som zaplatil 392 czk/15,47 eur (október 2024). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Radegastovna Kolbenka
Ako som povedal, tak som aj urobil. A do Radegastovny som sa vrátil. Tentoraz sme ale vyskúšali Radegastovnu Kolbenka (7,3 km/17 min. autom severovýchodne od Staroměstského náměstí) vo Vysočanoch. Mal som hriešnu chuť na hamburger. Z ponuky ma zaujal hneď prvý – Chef’s burger. Ten tu pripravujú s hovädzím mäsom, marinovanou červenou cibuľou a vajcom 63. Vajce je pripravené metódou sous-vide pri teplote 63 °C po dobu 63 minút. To zaručuje jedinečnú konzistenciu s tekutým žĺtkom a zamatovým bielkom, ktorý je pasterizovaný. Nepamätám si, či som na burger čakal vyše hodiny, ale ak aj keby, oplatilo sa čakať. Hamburger dopĺňala ohromná porcia vyprážaných zemiakových hranolčekov a slaninová majonéza. Síce som neochutnal vlajkové pivo reštaurácie, zvolil som svetlý ležiak z Plzne. Za večeru som zaplatil 370 czk/14,74 eur (február 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

U Šebestiána
Česká reštaurácia U Šebestiána (7,2 km/18 min. autom severovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Vysočany. Okrem českej kuchyne v reštaurácii tiež podávajú steaky a široký výber whiskey a bourbonov. Ja som ale uprednostnil bravčovú panenku plnenú listovým špenátom a mozzarellou s omáčkou z čierneho korenia. Prílohou bol zemiak plnený slaninou a čedarom. Ochutnali sme tiež Zapečenú tortillu s kuracími pásikmi, ľadovým šalátom, paradajkami a kyslou smotanou. Jedlo bolo výborné a obsluha príjemná. Za obed pre 2 osoby sme zaplatili 700 czk/27,72 eur (november 2024). Cena zahŕňala sprepitné. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Restaurace U Kocoura
Česká reštaurácia Restaurace U Kocoura (7,4 km/18 min. autom severovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Vysočany. V reštaurácii sme sa zastavili na denné obedové menu. Prvýkrát som ochutnal Kurací steak s broskyňou zapečený goudou, ku ktorému podávali vyprážané zemiakové hranolčeky a coleslaw šalát. Druhýkrát som ochutnal Kuracie kúsky v rokfortovej omáčke, opäť s vyprážanými zemiakovými hranolčekmi.
Porcie sú také veľké, že som mal seriózny problém ich dojesť. Už viem, kam by som chodil na obedy, keby som v tejto časti Prahy pracoval. Zároveň viem, ako by som po krátkej dobe vďaka ohromným porciám vyzeral. Za obed tu zaplatíte 160 czk/6,32 eur/os. Ak si k obedu objednáte ešte malú kofolu, vyjde vás to na 175 czk/6,91 eur (október 2024). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.


Malešice
Restaurace Půda
Reštaurácia Restaurace Půda (9,8 km/22 min. autom východne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Malešice. V reštaurácii sa skutočne budete cítiť tak trochu ako na pôjde. Preniesli do nej totiž zariadenie zo starého dreveného mlyna, ktorý bol postavený už v roku 1914. Ochutnal som Domáce zemiakové gnocchi s restovaným kuracím mäsom, cesnakom, červenou cibuľkou, chilli papričkou a šampiňónmi. Celú porciu posypali poriadnymi hoblinami parmezánu. Za večeru som zaplatil 298 czk/11,88 eur (september 2024). Cena zahŕňala jedlo a veľké čapované pivo. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Malešický mikropivovar
Pivovarská reštaurácia Malešický mikropivovar (8,3 km/20 min. autom východne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Malešice. Reštaurácia sa zameriava na pivné špeciality a pochúťky. Na čape je zvyčajne 10 rôznych druhov piva z viacerých remeselných pivovarov. Steny pivovaru zdobia etikety viacerých slovenských a českých existujúcich, ale už aj zaniknutých pivovarov. Prekvapilo ma, keď som na stene reštaurácie videl etikety pív Tatran a Kamzík, ktoré sa kedysi vyrábali v dnes už zaniknutom pivovare práve u nás doma v Poprade.
Byť v tradičnej českej reštaurácii a neochutnať klasickú českú kuchyňu by asi bola chyba. Objednal som si Sviečkovú na smotane, ktorú tu ale pripravujú z teľacieho orecha. Samozrejmou prílohou bola žemľová knedľa a brusnice. Sviečkovú som snúbil s Malešickým Originálom N°1 Pale Ale 11°. Ide o vrchne kvasené pivo typu American Pale Ale. Za večeru som zaplatil 443 czk/17,63 eur (september 2024). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.


Due Amici
Pizzeria Due Amici (8,2 km/19 min. autom východne od Staroměstského náměstí) by sa vlastne vôbec nemusela nazývať pizzeriou. Okrem pizze v nej pripravujú aj hamburgery, quesadillu alebo balkánske špeciality Čevapčiči a Pljeskavicu, ktorú som asi mal uprednostniť. Namiesto toho som si objednal Cheese Burger, ktorý tvorili hovädzie mäso, čedar, paradajka, uhorka, omáčka Due Amici a majonéza. Všetky hamburgery podávajú s vyprážanými zemiakovými hranolčekmi. Burger nebol zlý, ale myslím, že v takejto podobe by som si ho vedel pripraviť aj doma. Zapil som ho veľkým svetlým ležiakom. Za účet som zaplatil 275 czk/11,21 eur (júl 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Kobylisy
Pivovar Ládví Cobolis
Je výhodou mať priateľov aj z odľahlých častí Prahy. Človek navštívi reštaurácie, kam by sa pravdepodobne nikdy nevybral. Jedným z takých miest je aj Pivovar Ládví Cobolis (7,6 km/18 min. autom severovýchodne od Staroměstského náměstí).
Z pivného lístka nám najviac chutilo svetlé, nefiltrované, vrchne kvasené pivo Cobolis Nevada – APA 11. Nevada je klasická APA s ľahkým sladovým telom, výraznou chmeľovou vôňou a strednou horkosťou. Americké chmele Citra a Cascade dávajú pivu vôňu citrusov, najviac mandaríniek, bazového kvetu a ľahkú korenitosť. Má ľahké sladové ovocné telo, horkosť citrusovej kôry a dlhé ovocné doznievanie. Pivo je ľahké a veľmi svieže.
Z jedálneho lístka som si vybral Bravčové líčka na čiernom pive so zemiakovou kašou. Líčka neboli zlé, ale v Prahe už som jedol aj lepšie, či už bravčové alebo hovädzie. Pivovar ale určite navštívim opäť, lebo ešte chcem ochutnať zemiakovú knedľu plnenú kačacím konfitom, kuracie supreme alebo hamburger. A kamarát sa tu určite zastaví na pivovarský hovädzí tatarák. Pivo nemalo chybu. Za večeru som zaplatil 308 czk/12,53 eur (august 2025). V pivovare môžete platiť platobnou kartou.

Prosek
Parčík
Reštaurácia Parčík (7,8 km/16 min. autom severovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Prosek. Zameriava sa na burgre, krídelká a rebierka. Zaujala ma ponuka hamburgerov, pre ktoré si pečú vlastné žemle. Objednal som si klasický cheeseburger, ktorý obsahoval hovädzie mäso, šalát, kyslú uhorku, paradajku, majonézu, čedar, horčicu a kečup. Aj v tejto reštaurácii sú vyprážané zemiakové hranolčeky súčasťou jedla. Burger som zapil Radegastom, svetlým výčapným pivom horkejšej chuti zo Severnej Moravy. Veľmi príjemné prostredie aj obsluha. Za účet som zaplatil 286 czk/11,40 eur (január 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou. Parčík určite navštívim v lete, kedy si sadnem na vonkajšiu terasu nad jazerom v parku.

Hloubětín
Restaurace u Dvou Smrků
Rodinná reštaurácia u Dvou Smrků (8,8 km/18 min. autom severovýchodne od Staroměstského náměstí) sa nachádza v mestskej štvrti Hloubětín. Opäť som neodolal starej dobrej klasike v podobe vyprážaného syra. Ten vám tu pripravia s vyprážanými zemiakovými hranolčekmi alebo varenými zemiakmi. Prekvapila ma nízka cena za jedlo. Možno aj preto, že tatárska omáčka nie je súčasťou jedla, ale musíte si ju doobjednať zvlášť. Chladené pivo som tentoraz vymenil za horúci ovocný čaj. Za večeru som zaplatil 245 czk/9,74 eur (január 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Chodov
Restaurace Maják
Na sídlisku medzi bytovkami sa zvyčajne neponúka veľa možností, kde sa dobre najesť, príp. kde sa vôbec najesť. Jednou z nich ale môže byť tradičná česká reštaurácia Restaurace Maják (10 km/21 min. autom juhovýchodne od Staroměstského náměstí). Ochutnal som špecialitu podniku – Medailóniky z bravčovej panenky v slaninovom kabátiku, podávané na zemiakových plackách a štedrej porcii listového špenátu, ktorú som ani nevládal dojesť. Jedlo ešte dopĺňal coleslaw šalát. Medailóniky boli celkom chutné. Za večeru som zaplatil 298 czk/11,94 eur (marec 2025). V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Prečítajte si aj tieto články o Prahe:
- 1. deň v Prahe – Hradčany, Strahov a Malá Strana
- 2. deň v Prahe – Staré mesto
- 3. deň v Prahe – Nové mesto a Vyšehrad
- Praha – Návod na prežitie
- Umeleckopriemyselné múzeum Praha
- Winternitzova vila
- Najlepšie kaviarne v Prahe
Za uvedenie a pozitívne hodnotenie služieb podnikov, inštitúcií a organizácií cestovného ruchu som nedostal nič zdarma.
Ceny boli prepočítané podľa aktuálneho kurzu Národnej banky Slovenska platného ku dňom návštev.
© Ing. Adam Vanečko

