Oslo – návod na prežitie je ďalší zo série článkov plný praktických informácií o tom, ako sa do mesta dostanete rôznymi druhmi dopravy, kde získate všetky potrebné informácie, prinášam tip na ubytovanie, ale aj odporúčania, kam zájsť na obed či na večeru, kávu, alebo len pivo.
Ako sa do mesta Oslo dostať?
Oslo sa nachádza vo východnom Nórsku na brehu Severného mora.
Autobusom
Autobusová stanica Oslo Bus Terminal sa nachádza 1,8 km/25 min. východne od radnice.
Vlakom
Železničná stanica Oslo Central Station sa nachádza 1,2 km/16 min. pešo východne od radnice.
Lietadlom
Medzinárodné letisko Oslo Gardermoen (OSL) sa nachádza 48 km/34 min. autom severne od mesta. Do mesta som letel z Prahy. Let trval 1 h a 55 min. Medzi letiskom a mestom premávajú každých 10 minút expresné vlaky spoločnosti Flytoget. Cesta tak zaberie len 19-22 minút. Cestovné lístky si kúpite vopred na oficiálnej internetovej stránke spoločnosti alebo v mobilnej aplikácii. Prípadne si ich kúpite v hotovosti alebo bezhotovostne v automate priamo na letisku. Vlak odchádza vždy z koľaje 3.
Na letisku v Osle som pil snáď najhoršiu kávu môjho života. Neodporúčam vám kaviareň Barino. Za dvojité espresso som zaplatil 51 nok/4,49 eur. V kaviarni môžete platiť platobnou kartou.
Kde v meste Oslo získať info?
Návštevnícke centrum Oslo Visitor Center (1 km/15 min. pešo východne od radnice) sa nachádza v budove, ktorá susedí so železničnou stanicou z juhu.
Kde sa v meste Oslo ubytovať?
Hotel Bristol (550 m/8 min. pešo severne od radnice) už píše viac ako 100-ročnú históriu. Svoje brány prvýkrát otvoril v roku 1920. V tom istom roku predstavili v Osle v reštaurácii hotela prvýkrát jazz. Hotel navrhol architekt Finn Rahn (1879– 936). Inšpiroval sa Marokom, kde trávil každú zimu. Bol najdrahším hotelom v krajine a jediným v celom Nórsku, ktorý v izbách poskytoval teplú a studenú vodu. V hoteli bola počas 2. svetovej vojny napísaná tzv. Správa z Osla, ktorá opisovala nacistické zbraňové systémy a najnovšie projekty technologického rozvoja. Správu napísal nemecký inžinier Hans Ferdinand Mayer, ktorý ju anonymne poslal na britské veľvyslanectvo v Osle. Počas vojny hotel okupovali Nemci. V roku 1974 hotel kúpil podnikateľ Olav Thon. Sieť hotelov Thon patrí medzi najväčšie hotelové siete v krajine.
Ubytovanie
Bol som ubytovaný v elegantnej 2-lôžkovej izbe Standard so súkromnou kúpeľňou so sprchovacím kútom. Izba mala výhľad na vnútorné átrium. Matrac bol na môj vkus mäkší ako som zvyknutý, ale tú perinu som zbožňoval. Neviem, z akého bola materiálu, ale najradšej by som si ju zbalil do kufra. Okrem toho som miloval ťažké závesy, ktoré do izby neprepustili žiadne svetlo ani zvuk. Súčasťou vybavenia izby boli kávovar, rýchlovarná kanvica a žehliace potreby. V kúpeľni boli bezplatné toaletné potreby francúzskej značky.
Hotel disponuje 3 reštauráciami s miestnou/medzinárodnou, európskou a americkou kuchyňou. Také bohaté raňajky podávané formou bufetu som nezažil snáď nikde. Ak by sa niekedy niekto sťažoval na ponuku raňajok v tomto hoteli, tak to musí byť úplný blázon. Z bufetu si zaručene vyberie každý. V hoteli údajne majú jedny z najlepších konferenčných priestorov v meste s moderným vybavením. Bezplatné Wi-Fi pripojenie na internet je v celom hoteli. Nie je možné rezervovať si miesto na súkromnom parkovisku, ktoré je k dispozícii na mieste. Poplatok je 550 nok/46,57 eur/deň. Ubytovať sa môžete od 15.00 h, odubytovať do 12.00 h. Cena za izbu a noc sa pohybuje od 166,38 eur.


Kde sa v meste Oslo najesť?
V meste Oslo som ochutnal chrumkavú bohato obloženú pizzu, jeden z najlepších burgrov vôbec a slávnostné menu, na ktoré ma v hoteli pozvali.
Burger Joint
Reštaurácia Burger Joint (600 m/8 min. pešo juhozápadne od radnice) sa ako už názov napovedá, zameriava na hamburgre. Pôsobí ako street food, aj keď ním v skutočnosti nie je. Ani neviem, že som si objednal jeden z najikonickejších burgrov podniku – Juicy Lucy. 180 g kvalitného hovädzieho mäsa s mojím najobľúbenejším syrom čedarom vo vnútri, dresing z údených jalapeño papričiek chipotle s majonézou, čerstvý šalát a cibuľové krúžky. A keďže cibuľových krúžkov nie je nikdy dosť, doobjednal som si ešte ďalšie samostatne.
Burger bol jedným z najlepších, aký som kedy jedol a cibuľové krúžky, bože, tie boli najlepšie, aké som kedy jedol. Burger som zapil nórskym čapovaným pivom Ringnes Pilsner. Pivo uviedli na trh už v roku 1886. Patrilo medzi prvé nórske pivá, ktoré sa varili s čistými kvasnicami. Je jedným z najpredávanejších pív Nórska. Má ľahkú chmeľovú a sladovú arómu. Za večeru som zaplatil 420 nok/36,94 eur. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Riviera Restaurant & Bar
Reštaurácia a bar Riviera (Riviera Restaurant & Bar; 700 m/10 min. pešo severovýchodne od radnice) varí a ponúka predovšetkým taliansku kuchyňu. V reštaurácii sme sa zastavili na obed po našom prílete do Osla. Pizzu tu pripravujú v peci na drevo. Preto som si objednal pizzu Parma s jemnou mozzarellou, šťavnatou paradajkou, sušenou parmskou šunkou, čerstvou rukolou a ešte navyše poriadnymi hoblinami syra grana padano (269 nor/22,78 eur). Pizzu som zapil nórskym čapovaným pivom Aass Pilsner (129 nor/10,92 eur). Slamovo-žlté pivo s vôňou obilia, sladu a chmeľu má sviežu chuť s nízkou sladkosťou a jasnou horkosťou. V reštaurácii môžete platiť platobnou kartou.

Hotel Bristol
Druhý deň som sa v hoteli Bristol zúčastnil špeciálneho gala večera, na ktorom sa podávalo jednotné vopred pripravené menu. Večeru sme začali pohárom šumivého vína. Po aperitíve sme sa presunuli do jedálne. Predjedlom bola biela špargľa, vaječný žĺtok, citrón a pór. Ku predjedlu obsluha podávala víno Ysios Blanco 2021 zo španielskej vinárskej oblasti Rioja. Po predjedle nasledoval medzichod z rýb, ktorým bol Pstruh zo Sirdalu s uhorkou, cmarom a kôprom. Sirdal je nórska obec v grófstve Agder.
Medzichod snúbili s vínom Von Winning Foster Riesling z nemeckého Falcka. Falcko je historické územie medzi Rýnom, Alsaskom a Sárskom. Dnes je súčasťou nemeckej spolkovej krajiny Porýnie-Falcko. Hlavným chodom bola hovädzia sviečkovica z Nyyytu s pyré z pečeného zeleru, mrkvou, čiernymi hľuzovkami a omáčkou Bordelaise. Spoločnosť Nyyyt je známy nórsky producent, ktorý sa špecializuje na chov a spracovanie hovädzieho dobytka. Mäso propagujú ako lokálne, nórske a prémiovej kvality.
Klasická francúzska omáčka Bordelaise pochádza z oblasti Bordeaux, ktorá je známa červeným vínom. To je základnou ingredienciou omáčky. Ďalšími surovinami sú hovädzí vývar alebo demi-glace (základná omáčka z hovädzieho vývaru), šalotka, tymian, bobkový list a dutá hovädzia kosť s dreňou. Francúzsku omáčku dopĺňalo francúzske víno Château La Gaillarde Blaye z roku 2017 z vinárskej apelácie (úradne chránené označenie pôvodu vína) Côtes de Bordeaux. Večeru sme ukončili dezertom z rebarbory, bielej čokolády, kyslej smotany a vanilky. Ku dezertu podávali víno Coffele Le Sponde Recioto di Soave z talianskeho Benátska.





Kam v meste Oslo zájsť na kávu?
Sieť kaviarní Stockfleths (950 m/13 min. pešo východne od radnice) sa nachádza neďaleko katedrály a železničnej stanice. História spoločnosti siaha až do roku 1895, takže v roku 2025 oslavujú už úctyhodných 130 rokov. Do kaviarne som si odskočil počas spoznávania mesta. Keďže boli všetky stolíky obsadené, sadol som si ku pultu vo výklade a sledoval ľudí prechádzajúcich okolo. Dal som si, ako inak, čokoládovú rolku, ktorá je tu asi 3x väčšia ako u nás a k tomu espresso.
Poviete si, čokoládová rolka a káva, čo sa dá na tom pokaziť. Už dlho som nemal takú dobrú buchtu a kávu k tomu. Kaviareň je zároveň aj obchodom s kávou, čajom a kávovým príslušenstvom. Svoj balíček kávy som si tu nakoniec nekúpil, lebo som si ho kúpil už skôr v potravinách. V suteréne nájdete okrem ďalších stolov na sedenie aj kávové laboratórium na školenia. Veľmi milá obsluha. V kaviarni môžete platiť platobnou kartou.

Kam v meste Oslo zájsť na pivo?
Bar RØØR (600 m/9 min. pešo severovýchodne od radnice) stojí oproti hotelu Bristol cez cestu. Prvý večer v meste som mal chuť vypadnúť niekam na pivo a nasať (okrem piva) aj trochu miestnej atmosféry. Po tom, čo som videl cenu za jedno veľké pivo mi bolo jasné, že viac toho ako jedno pivo v ten večer nenasajem. V bare majú na čape neuveriteľných 64 pív, takže si tu určite vyberie každý pivný fajnšmeker. Ako inak, objednal som si opäť nórske pivo, tentoraz Pils Arendals Bryggeri (120 nok/10,55 eur). Pivo má žlto-zlatú farbu a jemnú, sladkú arómu. Exkluzívny český chmeľ Saazer mu dodáva jemnú a zaoblenú chuť s vyváženými kvetinovými tónmi. V ponuke baru ma prekvapil český tmavý ležiak Šumava z nezávislého minipivovaru Haandbryggeriet. V bare môžete platiť platobnou kartou.

Prečítajte si aj tieto návody na prežitie:
Za uvedenie a pozitívne hodnotenie služieb podnikov, inštitúcií a organizácií cestovného ruchu som nedostal nič zdarma.
Ceny boli prepočítané podľa aktuálneho kurzu Národnej banky Slovenska platného v deň platby.
© Ing. Adam Vanečko

