Názov tohto chleba z Walesu, ktorý pripomína koláč na čaj o piatej, v preklade znamená „strakatý chlieb“, čo odkazuje na veľké množstvo sušeného ovocia v bochníku. Štruktúra je vlhká a hustá s nižšou sladkosťou a nádychom pomarančovej marmelády. V tomto recepte som použil len hrozienka, ale bežná je zmes sušeného ovocia – kandizovaná citrusová kôra, hrozienka a sultánky, brusnice – nakrájaná na menšie kúsky. Ovocie si namočte do silného čierneho čaju – dobrou voľbou sú Earl Grey alebo Írske raňajky – aspoň na 8 hodín, aby ovocie vstrebalo čo najviac čaju. Chlieb Bara Brith je ale chutný aj opečený a natretý maslom.
Ingrediencie na Bara Brith (8-12 porcií):
- 240 g (1 a 2/3 šálky) hrozienok
- 120 ml (1/2 šálky) horúceho silného čierneho čaju
- nesolené maslo, na plech a na podávanie
- 225 g (1 a 3/4 šálky) samokypriacej múky, plus navyše na plech
- 140 g (2/3 šálky) pevne zabaleného tmavého hnedého cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky perníkového korenia
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 60 ml (1/4 šálky) vody
- 1 vajce, zľahka rozšľahané
- 2 polievkové lyžice pomarančovej marmelády
Bara Brith – výrobný postup:
- V miske zalejeme hrozienka horúcim čajom. Necháme za občasného miešania odstáť 8-12 hodín, kým ovocie nezmäkne a tekutina sa takmer nevstrebe.
- Rúru predhrejeme na 165 oC. Formu na bochník s objemom okolo 500 g zľahka vymastíme maslom, vysypeme múkou a prebytok vyklepeme.
- V miske zmiešame múku, hnedý cukor, prášok do pečiva, perníkové korenie a soľ. Pridáme hrozienka a zvyšnú tekutinu, vodu, vajce, marmeládu a dobre premiešame.
- Zmes preložíme do pripravenej formy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme 72-75 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá. Necháme 20 minút vychladnúť vo forme na mriežke, potom vyklopíme na mriežku, otočíme správnou stranou nahor a necháme úplne vychladnúť.
- Pri podávaní nakrájame na hrubé plátky a podávame pri izbovej teplote alebo opečené s maslom.

Upečte si aj tieto dezerty z éry panstva Downton:
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko

