lemon drizzle cake panstvo downton abbey

Citrónový koláč z éry panstva Downton

Knihu Warne’s Model Cookery and Housekeeping Book vydali v roku 1868 v Londýne aj New Yorku. Obsahuje jeden z prvých receptov na citrónový koláč, ktorý vyžaduje len 4 ingrediencie: vajcia, múku, cukor a strúhanú citrónovú kôru. Pravidelne sa zaraďuje medzi 10 najobľúbenejších koláčov v Británii a je stálicou čajovní v objektoch National Trust. Táto lahodne lepkavá a šťavnatá verzia je o niečo zložitejšia, ale rovnako tradičná.

Ingrediencie na citrónový koláč (8 porcií):

Koláč:

  • 115 g (1/2 šálky) nesoleného masla izbovej teploty, plus navyše na formu
  • 185 g (1 a 1/2 šálky) samokypriacej múky, plus navyše na formu
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 150 g (3/4 šálky) práškového cukru
  • 1 polievkovú lyžicu strúhanej citrónovej kôry
  • 3 vajcia
  • 120 ml (1/2 šálky) mlieka
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu

Sirup:

  • 3 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru

Poleva:

  • 60 g (1/2 šálky) práškového cukru
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy

Citrónový koláč – výrobný postup:

  1. Na prípravu koláča predhrejeme rúru na 190 °C. Formu na chlieb s hmotnosťou 900 g vymastíme maslom, vysypeme múkou a prebytočnú múku vyklepeme.
  2. V malej miske preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ. Vo veľkej mise vyšľaháme pomocou elektrického mixéra maslo, práškový cukor a citrónovú kôru na stredne vysokých otáčkach asi 3 minúty, alebo kým zmes nie je nadýchaná a svetlejšia. Po jednom pridáme vajcia a po každom pridaní dobre vyšľaháme. Pridáme mlieko a vanilku pokračujeme v šľahaní. Pri nízkych otáčkach pridáme múku a šľaháme, kým sa všetko nezmieša.
  3. Zmes preložíme do pripravenej formy a povrch uhladíme. Koláč pečieme dozlatista asi 55 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Koláč necháme niekoľko minút chladnúť vo forme na mriežke a potom ho vyklopíme na mriežku. Kým pripravíme sirup, koláč otočíme na bok, aby vychladol.
  4. Na prípravu sirupu zmiešame v malom hrnci na miernom ohni citrónovú šťavu a kryštálový cukor. Privedieme k varu a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom varíme asi 2 minúty, alebo kým nevznikne sirup. Odstavíme z ohňa.
  5. Boky a spodok teplého koláča prepichneme dlhou drevenou špajdľou, pričom otvory urobíme vo vzdialenosti asi 2,5 cm od seba a 2,5 cm hlboko. Boky a spodok koláča bohato potrieme sirupom a dbáme na to, aby sa sirup dostal do všetkých otvorov.
  6. Na prípravu polevy zmiešame v malej miske práškový cukor a citrónovú šťavu do hladka. Keď koláč vychladne, preložíme ho na servírovací tanier a vrch pokvapkáme polevou. Necháme odstáť asi 15 minút, alebo kým poleva nestuhne a podávame.

Vyskúšajte aj tieto recepty z éry panstva Downton:

Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko