Jedno z najikonickejších jedál 20. storočia, crêpes Suzette, sa v 60. rokoch stalo akýmsi klišé. Je to škoda, pretože tento dezert je vo svojej pôvodnej podobe úžasný. Je charakteristický svojou jednoduchosťou, ale zároveň plnou chuťou. Pokrom je typický pre zjednodušenú vysokú kuchyňu, ktorú praktizoval Escoffier. Ten bol v ére panstva Downton šéfkuchárom v londýnskej reštaurácii Ritz. Dezert by ste si určite nepripravili v čase, keď platil prídelový systém. Domy ako Downton si však často pestovali vlastné citrusové plody, čím sa vyhli nedostatku potravín, ktorý postihol širšie obyvateľstvo počas Veľkej vojny.
Ingrediencie na crêpes Suzette (4-6 porcií, okolo 12 palaciniek):
Na palacinky:
- 130 g (1 šálku a 2 polievkové lyžice) hladkej múky
- 50 g (1/4 šálky) práškového cukru
- štipku soli
- 3 vajcia
- 425 ml (1 a 3/4 šálky) mlieka
- 2 čajové lyžičky curaçao
- nastrúhanú kôru z 1 pomaranča
- 2 čajové lyžičky masla
Na náplň:
- 70 g (5 polievkových lyžíc) nesoleného masla
- 1 polievkovú lyžicu práškového cukru
- šťavu zo 6 mandarínok
- nastrúhanú kôru z 3 mandarínok
- 3 polievkové lyžice curaçao
Výrobný postup:
- Na prípravu cesta na palacinky šľaháme v miske múku, cukor, soľ, vajcia, mlieko, curaçao a pomarančovú kôru. Prikryjeme a odložíme na 20 minút.
- Pred smažením palaciniek vložíme do rúry veľký žiaruvzdorný plech a rúru predhrejeme na 95 oC. Pol čajovej lyžičky masla roztopíme v 28-centimetrovej panvici na palacinky (alebo obyčajnej panvici) pri stredne vysokej teplote, kým sa nespení. Pridáme naberačku asi 60 ml cesta a panvicou rýchlo nakláňame a krúžime, aby sa zmesou rovnomerne pokrylo celé dno. Smažíme za občasného potrasenia panvicou asi 1 minútu, kým sa cesto neusadí. Opatrne otočíme palacinku a smažíme asi 45 sekúnd, kým sa druhá strana usadí a jemne zhnedne. Preložíme na horúci tanier a udržiavame v rúre teplé, kým upečieme ďalšie 3 palacinky.
- Na prípravu plnky zmiešame všetky ingrediencie v panvici s hrubým dnom a za občasného miešania privedieme k varu pri stredne vysokej teplote. Varíme 1-2 minúty, kým nezredukujeme na hustý sirup s konzistenciou dvojitej smotany. Hneď ako zhnedne a začne karamelizovať, rýchlo plnku odstavíme z ohňa.
- Pri podávaní potrieme každú palacinku hrubou vrstvou plnky a potom buď zvinieme, alebo preložíme na štvrtiny. Podávame horúce na jednotlivých dezertných tanieroch.
Poznámka k receptu Crêpes Suzette:
Pôvodný recept nevyžaduje flambovanie palaciniek a ani to nie je potrebné. Ak ich však napriek tomu chcete flambovať, nezabudnite curaçao pred zapálením zohriať. Mandarínky môžeme nahradiť pomarančmi, ale tie sú menej jemné. Rovnako tak namiesto curaçao môžeme použiť brandy alebo Calvados.
Upečte si aj tieto dezerty z éry panstva Downton:
Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko

