batternberg panstvo downton abbey pecie cele slovensko

Koláč Battenberg z éry panstva Downton

Koláč Battenberg v štýle šachovnice s mandľovou príchuťou, známy aj ako dominový koláč, pomenovali na počesť manželstva vnučky kráľovnej Viktórie Viktórie s princom Louisom z Battenbergu v roku 1884. Kvôli protinemeckým náladám vo Veľkej Británii počas 1. svetovej vojny sa princ v roku 1917 vzdal nemeckého mena a dynastických titulov a prijal anglické meno Mountbatten (priezvisko jeho vnuka princa Philipa).

Ingrediencie na koláč Battenberg (8-10 porcií):

Na prípravu koláča:

  • 170 g (3/4 šálky) nesoleného masla, pri izbovej teplote, plus navyše na plech a alobal
  • 170 g (1 a 1/3 šálky) samokypriacej múky, plus navyše na plech a alobal
  • 40 g (1/3 šálky) mletých mandlí
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 200 g (1 šálku) práškového cukru
  • 3 vajcia, pri izbovej teplote
  • 3/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu
  • 60 ml (1/4 šálky) mlieka
  • 1-3 kvapky červeného alebo ružového potravinárskeho farbiva

Na zostavenie koláča:

  • 105 g (1/3 šálky) marhuľového džemu
  • práškový cukor, na posypanie
  • 200 g marcipánu (najlepšie bieleho)

Koláč Battenberg – výrobný postup:

Príprava koláča Battenberg:

  1. Na prípravu koláča Battenberg predhrejeme rúru na 165 oC. Dno a boky 20 cm štvorcovej tortovej formy s 5 cm stranami zľahka vymastíme maslom. Z alobalu vystrihneme obdĺžnik s rozmermi 20 x 30 cm. Preložíme ho priečne na polovicu, aby sme vytvorili obdĺžnik s rozmermi 20 x 15 cm. Oba konce prehneme smerom k stredovému záhybu, aby sme vytvorili okraj vysoký 5 cm od stredu. Pevne pokrčíme okraje záhybov (horné a oba spodné) a rozložíme strany. Bude to vyzerať ako obrátené T. Alobal rozložíme do vymastenej formy (stredový záhyb rozdelí formu na 2 samostatné časti, každá s rozmermi 20 x 10 cm). Alobal zľahka vymastíme a boky formy a alobal poprášime múkou.
  2. V miske zmiešame samokypriacu múku, mleté mandle, prášok do pečiva a soľ. Vo veľkej mise pomocou elektrického mixéra vyšľaháme maslo na strednej rýchlosti do hladka, asi 1 minútu. Zvýšime rýchlosť na stredne vysokú, pridáme práškový cukor a šľaháme 2-3 minúty, alebo kým nebude zmes nadýchaná a svetlá. Jedno po druhom pridáme vajcia, pričom po každom vajíčku dobre prešľaháme. Spolu s posledným vajíčkom pridáme vanilkový a mandľový extrakt. Pri nízkej rýchlosti pridáme polovicu múčnej zmesi a miešame, kým sa dobre nezmieša, potom pridáme mlieko a znova premiešame. Na záver pridáme zvyšnú múku.
  3. Zmes rozdelíme na polovicu (každá asi 400 g). Polovicu zmesi dáme na jednu stranu rozdelenej formy a rovnomerne rozotrieme. Do zvyšnej zmesi pridáme 1 kvapku potravinárskeho farbiva a premiešame, kým nebude rovnomerne zafarbená. Podľa potreby pridáme ďalšie 1-2 kvapky potravinárskeho farbiva, aby sme dosiahli požadovanú intenzitu ružovej. Ružovú zmes dáme na druhú stranu formy a rovnomerne rozotrieme.
  4. Koláče pečieme 32-34 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu každej strany nevyjde čistá. Necháme vo forme na mriežke chladnúť asi 15 minút. Nožom s tenkou čepeľou prejdeme po vnútornej strane formy, aby sme uvoľnili strany koláča. Podstavec alebo tanier prevrátime na vrch formy a pomocou rukavíc uchopíme formu a stojan a prevrátime ich. Formu jemne zdvihneme, zlúpneme alobal a koláče necháme úplne vychladnúť.

Zostavenie koláča Battenberg:

  1. Na zostavenie koláča Battenberg, v malom hrnci zohrejeme džem na miernom ohni, až kým nebude tekutý. Potom ho prepasírujeme cez jemné sito umiestnené nad malou miskou a zatlačíme na pevné časti.
  2. Tortu položíme hornou stranou nahor na pracovnú dosku. Zúbkovaným nožom odrežeme klenutý vrch, aby bol koláč rovný. Odrežeme štyri strany, aby boli rovnomerné, potom zmeriame výšku koláča (asi 3 cm). Pomocou pravítka rozrežeme koláč pozdĺžne na 2 pásy, ktoré majú rovnakú šírku ako výška koláča. Teraz by sme mali mať 2 pásy rovnakej výšky a šírky. Opakujeme so zvyšným koláčom, zarovnáme vrch a nakrájame na 2 pásy. Teraz by sme mali mať 4 pásy rovnakej výšky a šírky. Všetky 4 pásy upravíme na rovnakú dĺžku (asi 18 cm).
  3. Pracovnú plochu zľahka poprášime práškovým cukrom. Marcipán položíme na poprášenú plochu a valčekom ho rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 20 x 29 cm. Ak sa marcipán lepí, zľahka poprášime práškovým cukrom. Odrežeme okraje a vytvoríme obdĺžnik s rozmermi 18 x 26,5 cm.
  4. Marcipán uložíme dlhšou stranou k sebe. Paletkovým nožom natrieme tenkú vrstvu džemu priečne do stredu 13 cm marcipánu. Umiestnime ružový tortový pás na ľavú stranu na vrch džemu a jemne pritlačíme. Vnútorný okraj tortového pásu natrieme tenkou vrstvou džemu a vedľa neho uložíme obyčajný tortový pás. Jemne pritlačíme pásy k sebe. Vrchy pásov natrieme tenkou vrstvou džemu a zopakujeme so zvyšnými pásmi a džemom, pričom pásy torty poukladáme v opačnom poradí ako šachovnicu.
  5. Vrch a boky naukladaných pásov natrieme tenkou vrstvou džemu. Nadvihneme jednu stranu marcipánu cez tortu a jemne zatlačíme, aby sa prilepil na stranu. Končekmi prstov potrieme okraj marcipánu na vrchu torty trochou vody. Opakujeme s druhou stranou marcipánu, opäť jemne zatlačíme na stranu torty a potom zatlačíme na prekrývajúcu sa časť marcipánu, aby sme utesnili okraje. Koláč otočíme tak, aby bol šev na spodnej strane a potom zabalíme do potravinovej fólie. Dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu. Koláč Battenberg vydrží v chladničke až 3 dni.
  6. Podávame vychladené alebo pri izbovej teplote, nakrájané na plátky.

Upečte si na čaj o piatej aj Pekanové tuiles z éry panstva Downton!

Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko