Koláč Battenberg v štýle šachovnice s mandľovou príchuťou, známy aj ako dominový koláč, pomenovali na počesť manželstva vnučky kráľovnej Viktórie Viktórie s princom Louisom z Battenbergu v roku 1884. Kvôli protinemeckým náladám vo Veľkej Británii počas 1. svetovej vojny sa princ v roku 1917 vzdal nemeckého mena a dynastických titulov a prijal anglické meno Mountbatten (priezvisko jeho vnuka princa Philipa).
Ingrediencie na koláč Battenberg (8-10 porcií):
Na prípravu koláča:
- 170 g (3/4 šálky) nesoleného masla, pri izbovej teplote, plus navyše na plech a alobal
- 170 g (1 a 1/3 šálky) samokypriacej múky, plus navyše na plech a alobal
- 40 g (1/3 šálky) mletých mandlí
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 200 g (1 šálku) práškového cukru
- 3 vajcia, pri izbovej teplote
- 3/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu
- 60 ml (1/4 šálky) mlieka
- 1-3 kvapky červeného alebo ružového potravinárskeho farbiva
Na zostavenie koláča:
- 105 g (1/3 šálky) marhuľového džemu
- práškový cukor, na posypanie
- 200 g marcipánu (najlepšie bieleho)
Koláč Battenberg – výrobný postup:
Príprava koláča Battenberg:
- Na prípravu koláča Battenberg predhrejeme rúru na 165 oC. Dno a boky 20 cm štvorcovej tortovej formy s 5 cm stranami zľahka vymastíme maslom. Z alobalu vystrihneme obdĺžnik s rozmermi 20 x 30 cm. Preložíme ho priečne na polovicu, aby sme vytvorili obdĺžnik s rozmermi 20 x 15 cm. Oba konce prehneme smerom k stredovému záhybu, aby sme vytvorili okraj vysoký 5 cm od stredu. Pevne pokrčíme okraje záhybov (horné a oba spodné) a rozložíme strany. Bude to vyzerať ako obrátené T. Alobal rozložíme do vymastenej formy (stredový záhyb rozdelí formu na 2 samostatné časti, každá s rozmermi 20 x 10 cm). Alobal zľahka vymastíme a boky formy a alobal poprášime múkou.
- V miske zmiešame samokypriacu múku, mleté mandle, prášok do pečiva a soľ. Vo veľkej mise pomocou elektrického mixéra vyšľaháme maslo na strednej rýchlosti do hladka, asi 1 minútu. Zvýšime rýchlosť na stredne vysokú, pridáme práškový cukor a šľaháme 2-3 minúty, alebo kým nebude zmes nadýchaná a svetlá. Jedno po druhom pridáme vajcia, pričom po každom vajíčku dobre prešľaháme. Spolu s posledným vajíčkom pridáme vanilkový a mandľový extrakt. Pri nízkej rýchlosti pridáme polovicu múčnej zmesi a miešame, kým sa dobre nezmieša, potom pridáme mlieko a znova premiešame. Na záver pridáme zvyšnú múku.
- Zmes rozdelíme na polovicu (každá asi 400 g). Polovicu zmesi dáme na jednu stranu rozdelenej formy a rovnomerne rozotrieme. Do zvyšnej zmesi pridáme 1 kvapku potravinárskeho farbiva a premiešame, kým nebude rovnomerne zafarbená. Podľa potreby pridáme ďalšie 1-2 kvapky potravinárskeho farbiva, aby sme dosiahli požadovanú intenzitu ružovej. Ružovú zmes dáme na druhú stranu formy a rovnomerne rozotrieme.
- Koláče pečieme 32-34 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu každej strany nevyjde čistá. Necháme vo forme na mriežke chladnúť asi 15 minút. Nožom s tenkou čepeľou prejdeme po vnútornej strane formy, aby sme uvoľnili strany koláča. Podstavec alebo tanier prevrátime na vrch formy a pomocou rukavíc uchopíme formu a stojan a prevrátime ich. Formu jemne zdvihneme, zlúpneme alobal a koláče necháme úplne vychladnúť.
Zostavenie koláča Battenberg:
- Na zostavenie koláča Battenberg, v malom hrnci zohrejeme džem na miernom ohni, až kým nebude tekutý. Potom ho prepasírujeme cez jemné sito umiestnené nad malou miskou a zatlačíme na pevné časti.
- Tortu položíme hornou stranou nahor na pracovnú dosku. Zúbkovaným nožom odrežeme klenutý vrch, aby bol koláč rovný. Odrežeme štyri strany, aby boli rovnomerné, potom zmeriame výšku koláča (asi 3 cm). Pomocou pravítka rozrežeme koláč pozdĺžne na 2 pásy, ktoré majú rovnakú šírku ako výška koláča. Teraz by sme mali mať 2 pásy rovnakej výšky a šírky. Opakujeme so zvyšným koláčom, zarovnáme vrch a nakrájame na 2 pásy. Teraz by sme mali mať 4 pásy rovnakej výšky a šírky. Všetky 4 pásy upravíme na rovnakú dĺžku (asi 18 cm).
- Pracovnú plochu zľahka poprášime práškovým cukrom. Marcipán položíme na poprášenú plochu a valčekom ho rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 20 x 29 cm. Ak sa marcipán lepí, zľahka poprášime práškovým cukrom. Odrežeme okraje a vytvoríme obdĺžnik s rozmermi 18 x 26,5 cm.
- Marcipán uložíme dlhšou stranou k sebe. Paletkovým nožom natrieme tenkú vrstvu džemu priečne do stredu 13 cm marcipánu. Umiestnime ružový tortový pás na ľavú stranu na vrch džemu a jemne pritlačíme. Vnútorný okraj tortového pásu natrieme tenkou vrstvou džemu a vedľa neho uložíme obyčajný tortový pás. Jemne pritlačíme pásy k sebe. Vrchy pásov natrieme tenkou vrstvou džemu a zopakujeme so zvyšnými pásmi a džemom, pričom pásy torty poukladáme v opačnom poradí ako šachovnicu.
- Vrch a boky naukladaných pásov natrieme tenkou vrstvou džemu. Nadvihneme jednu stranu marcipánu cez tortu a jemne zatlačíme, aby sa prilepil na stranu. Končekmi prstov potrieme okraj marcipánu na vrchu torty trochou vody. Opakujeme s druhou stranou marcipánu, opäť jemne zatlačíme na stranu torty a potom zatlačíme na prekrývajúcu sa časť marcipánu, aby sme utesnili okraje. Koláč otočíme tak, aby bol šev na spodnej strane a potom zabalíme do potravinovej fólie. Dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu. Koláč Battenberg vydrží v chladničke až 3 dni.
- Podávame vychladené alebo pri izbovej teplote, nakrájané na plátky.
Upečte si na čaj o piatej aj Pekanové tuiles z éry panstva Downton!
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko

