lemon tart lemon curd citronovy kolac citronovy krem

Lemon Tart (Citrónový koláč) z éry panstva Downton

Na prelome 19. a 20. storočia mal citrónový krém (lemon curd) ako súčasť citrónového koláča, alebo tiež lemon tart, popredné miesto na čaji o piatej. Bol tiež vzácny, pretože na rozdiel od džemu, krém na báze vajec vyžadoval na dlhodobé skladovanie chladenie. Pripravoval som ho vo forme na tart, ale vy si ho môžete pripraviť aj vo formičkách na košíčky alebo tartaletky.

Ingrediencie na (citrónový koláč) lemon tart (16 porcií):

  • 155 g (1 a 1/4 šálky) hladkej múky, plus navyše na vaľkanie
  • 3 polievkové lyžice práškového cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 140 g (10 polievkových lyžíc) studeného nesoleného masla nakrájaného na kocky
  • 1 žĺtok
  • 1 polievkovú lyžicu ľadovo studenej vody alebo viac, ak je to potrebné
  • 250 g (1 šálku) citrónového krému
  • čerstvé bobuľové ovocie, tenké plátky citróna alebo jedlé kvety na ozdobu
  • práškový cukor, na posypanie (voliteľné)

Lemon tart (Citrónový koláč) – výrobný postup:

  1. Na prípravu cesta zmiešame v miske múku, cukor a soľ. K múčnej zmesi pridáme maslo a pomocou končekov prstov, dvoch nožov alebo mixéra na pečivo ho zapracujeme, kým zmes nepripomína veľké a hrubé omrvinky. V malej miske rozšľaháme vaječný žĺtok a vodu. Vaječnú zmes pridáme k múčnej zmesi a jemne premiešame vidličkou, kým zmes múky nie je rovnomerne navlhčená a nevytvorí hrudky. Cesto by malo byť dostatočne vlhké, aby vytvorilo hrubú guľu. V prípade potreby primiešame viac kvapiek vody, aby sme dosiahli správnu konzistenciu. Cesto vyklopíme na veľký kus fólie, prikryjeme ňou cesto a vytvarujeme hladký disk. Zabalené cesto dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu alebo na noc.
  2. Rúru predhrejeme na 190 oC.
  3. Pripravíme si formu na tart. Na jemne pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 6 mm. Cesto premiestnime do formy na tart, jemne ho zatlačíme na dno a boky formy a odrežeme presahujúce cesto. Vystlanú formu položíme na plech na pečenie a vložíme do mrazničky asi na 30 minút. Vidličkou popicháme dno a boky cesta. Pečieme dozlatista, 12-14 minút. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
  4. Vychladnuté pečivo opatrne vyberieme z formy. Naplníme citrónovým krémom a rozotrieme ho v rovnomernej vrstve. Lemon tart ozdobíme s ovocím alebo kvetmi, poprášime práškovým cukrom (ak používame) a podávame.

Lemon curd (Citrónový krém)

Pojem lemon curd (citrónový krém, doslova citrónový tvaroh) má v kulinárskej tradícii dlhú históriu, hoci jeho význam sa v priebehu rokov menil. Na začiatku to znamenalo, že tvaroh – alebo syr – vzišiel pridaním citrónovej šťavy do čerstvej smotany a následným oddelením tvarohu od srvátky. Záhadou zostáva, kedy sa z toho stal krémový citrusový puding vyrobený z citrónovej šťavy, vajec a masla, ktorý sa podáva dodnes.

Ingrediencie na Lemon curd (Citrónový krém):

  • 1 celé vajce
  • 4 žĺtky
  • 100 g (1/2 šálky) práškového cukru
  • 80 ml (1/3 šálky) čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice nesoleného masla, nakrájaného na kocky

Lemon curd (Citrónový krém) – výrobný postup:

  1. V žiaruvzdornej miske umiestnenej nad (nedotýkajúcou sa) takmer vriacou vodou v hrnci vyšľaháme celé vajce, žĺtky, cukor a citrónovú šťavu. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia 5-8 minút. Na overenie, či je krém hotový, vytiahneme lyžicu z misky a prstom prejdeme po jej zadnej časti; ak váš prst zanechá stopu, ktorá sa hneď nevyplní, krém je hotový.
  2. Odstránime z ohňa a pridáme maslo. Miešame, kým sa nezapracuje. Precedíme cez jemné sitko do inej misky. Prikryjeme potravinovou fóliou, ktorú pritlačíme priamo na povrch krému (pomôže to zabrániť tvorbe kožky). Pred použitím dáme do chladničky, kým dobre nevychladne a stuhne, na asi 3 hodiny. Krém vydrží vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 1 týždeň.

Vyskúšajte tiež Bakewell Tart z éry panstva Downton!

Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko