Mandle sa do Británie dovážajú už od stredoveku a dlho sú bežnou súčasťou sladkých receptov. Mleté mandle a mandľový extrakt dodávajú tomuto koláču výraznú chuť. Koncom jari, keď je sezóna čerešní, ponúknite mandľový koláč svojim hosťom, aby ste im pripomenuli kirsch v horúcom sirupe, ktorým sa koláč napustí.
Ingrediencie na mandľový koláč (8-10 porcií):
Na koláč:
- nesolené maslo na formu
- 100 g (1 šálku) mletých mandlí
- 60 g (1/2 šálky) hladkej múky
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 250 g (1 a 1/4 šálky) práškového cukru
- 6 vajec izbovej teploty, žĺtky oddelené od bielkov
- nastrúhanú kôru z 1 citróna
- 1 čajovú lyžičku mandľového extraktu
Na sirup:
- 3 polievkové lyžice kirschu
- 1 polievkovú lyžicu čerstvej citrónovej šťavy
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- práškový cukor na posypanie
Mandľový koláč – výrobný postup:
- Rúru predhrejeme na 165 °C. Dno a boky 23-centimetrovej okrúhlej formy na pečenie vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie.
- Na prípravu koláča zmiešame v stredne veľkej miske mleté mandle, múku a prášok do pečiva. Vo veľkej miske pomocou elektrického mixéra šľaháme približne 10 minút cukor, žĺtky a citrónovú kôru na strednom stupni, kým zmes nie je hustá a bledá. Pridáme mandľovú zmes a mandľový extrakt a premiešame drevenou varechou.
- V miske s čistými šľahačmi šľaháme bielky na stredne vysokej rýchlosti, kým sa nevytvoria mäkké špičky. Pomocou stierky vmiešame vyšľahané bielky do žĺtkovej zmesi.
- Zmes nalejeme do pripravenej formy a vrch jemne uhladíme. Koláč pečieme približne 1 hodinu, alebo kým sa vrch po ľahkom dotyku nevráti späť. Prenesieme ho na mriežku a odstránime boky formy.
- Na prípravu sirupu zmiešame v malom hrnci na miernom ohni kirsch, citrónovú šťavu a kryštálový cukor. Za stáleho miešania zohrievame, kým sa cukor nerozpustí a zmes nie je horúca. Odstavíme z plameňa a horúcim sirupom jemne a rovnomerne potrieme horúci koláč. Koláč necháme úplne vychladnúť.
- Tesne pred podávaním zľahka posypeme vrch koláča práškovým cukrom.
Upečte si aj tieto dobroty z éry panstva Downton:
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko

