orechova torta panstvo downton abbey walnut torte

Orechová torta z éry panstva Downton

V 70. rokoch 19. storočia si čaj o piatej vychutnávali doma bohatí aj chudobní. Najmä nižšie vrstvy s obľubou preberali zvyk, ktorému sa tešila šľachta. V eduardovskom období sa čajovne objavovali všade a čaj o piatej sa už nekonal len doma. Sladkosti v týchto nových prevádzkach sa líšili podľa toho, aké honosné bolo ich prostredie. Táto klasická orechová torta by sa hodila aj do tých najlepších čajovní.

Ingrediencie na orechovú tortu (10-12 porcií):

  • 200 g (1 a 3/4 šálky) vlašských alebo pekanových orechov
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 6 vajec izbovej teploty, žĺtky oddelené od bielkov
  • 140 g (2/3 šálky) práškového cukru

Orechová torta – výrobný postup:

  1. Rúru predhrejeme na 165 °C. Dno okrúhlej tortovej formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie.
  2. V kuchynskom robote zmiešame vlašské orechy, múku a soľ a spracovávame, kým nie sú orechy jemne pomleté.
  3. Vo veľkej miske šľaháme 3-5 minút žĺtky a 70 g (1/3 šálky) cukru elektrickým mixérom pri stredne vysokej rýchlosti, kým nebude zmes bledá a hustá. Orechovú zmes vmiešame gumovou stierkou do žĺtkovej zmesi a dôkladne premiešame.
  4. Vo veľkej mise vyšľaháme bielky, kým nezačnú peniť. Pridáme asi tretinu zvyšného cukru a šľaháme, kým bielky nebudú nepriehľadné. Potom pridáme asi polovicu zvyšného cukru a šľaháme, kým bielky nezačnú zväčšovať svoj objem a nestuhnú. Pridáme zvyšný cukor, zvýšime rýchlosť a šľaháme, kým bielky nevytvoria mäkké špičky, ale stále vyzerajú vlhko. Pomocou stierky vmiešame tretinu bielkov do orechovej zmesi a potom opatrne vmiešame zvyšné bielky.
  5. Zmes preložíme do pripravenej formy a vrch uhladíme. Tortu pečieme 35–40 minút, alebo kým nezhnedne a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Tortu necháme úplne vychladnúť vo forme na mriežke.
  6. Vnútornú stranu formy obídeme tenkým nožom, aby sme uvoľnili boky torty, potom formu prevrátime na servírovací tanier, zdvihneme ju a odlepíme papier na pečenie. Tortu otočíme na tanier a nakrájame ju na trojuholníky.

Upečte si aj tieto recepty z éry panstva Downton:

Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko