V 70. rokoch 19. storočia si čaj o piatej vychutnávali doma bohatí aj chudobní. Najmä nižšie vrstvy s obľubou preberali zvyk, ktorému sa tešila šľachta. V eduardovskom období sa čajovne objavovali všade a čaj o piatej sa už nekonal len doma. Sladkosti v týchto nových prevádzkach sa líšili podľa toho, aké honosné bolo ich prostredie. Táto klasická orechová torta by sa hodila aj do tých najlepších čajovní.
Ingrediencie na orechovú tortu (10-12 porcií):
- 200 g (1 a 3/4 šálky) vlašských alebo pekanových orechov
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 6 vajec izbovej teploty, žĺtky oddelené od bielkov
- 140 g (2/3 šálky) práškového cukru
Orechová torta – výrobný postup:
- Rúru predhrejeme na 165 °C. Dno okrúhlej tortovej formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie.
- V kuchynskom robote zmiešame vlašské orechy, múku a soľ a spracovávame, kým nie sú orechy jemne pomleté.
- Vo veľkej miske šľaháme 3-5 minút žĺtky a 70 g (1/3 šálky) cukru elektrickým mixérom pri stredne vysokej rýchlosti, kým nebude zmes bledá a hustá. Orechovú zmes vmiešame gumovou stierkou do žĺtkovej zmesi a dôkladne premiešame.
- Vo veľkej mise vyšľaháme bielky, kým nezačnú peniť. Pridáme asi tretinu zvyšného cukru a šľaháme, kým bielky nebudú nepriehľadné. Potom pridáme asi polovicu zvyšného cukru a šľaháme, kým bielky nezačnú zväčšovať svoj objem a nestuhnú. Pridáme zvyšný cukor, zvýšime rýchlosť a šľaháme, kým bielky nevytvoria mäkké špičky, ale stále vyzerajú vlhko. Pomocou stierky vmiešame tretinu bielkov do orechovej zmesi a potom opatrne vmiešame zvyšné bielky.
- Zmes preložíme do pripravenej formy a vrch uhladíme. Tortu pečieme 35–40 minút, alebo kým nezhnedne a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Tortu necháme úplne vychladnúť vo forme na mriežke.
- Vnútornú stranu formy obídeme tenkým nožom, aby sme uvoľnili boky torty, potom formu prevrátime na servírovací tanier, zdvihneme ju a odlepíme papier na pečenie. Tortu otočíme na tanier a nakrájame ju na trojuholníky.
Upečte si aj tieto recepty z éry panstva Downton:
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko

