Výraz „diabolské“ sa vzťahuje na pikantnú zmes, ktorá sa zvyčajne vyrába z papriky alebo kajenského korenia a je obohatená o pochutiny, ako je worcesterská omáčka, ocot alebo horčica. Diabolské sušienky boli populárne na konci 18. storočia a s radosťou ich jeme až do súčasnosti. Tento recept sa prvýkrát objavil v knihe The Cult of the Chafing Dish (Kult ohrievacej misy) z roku 1905. Názov knihy sa týka praktického zariadenia pre mládencov v meste, ktoré obsahovalo horák na lieh, misu s hlbokými stenami a rôzne funkcie na prípravu toastov a varenie vajec. Bolo to ideálne pre pánov, ktorí pochádzali z dobrých pomerov, ale nedokázali vyžiť len z rodinných peňazí. Mužov, ktorí mali sluhu, no občas sa vedeli postarať sami o seba.
Ingrediencie na diabolské sušienky (50-60 malých sušienok):
- Na sušienky:
- 225 g hladkej múky (1,75 šálky a 2 polievkové lyžice), plus navyše na pracovnú dosku
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 1 čajovú lyžičku soli
- 160 ml (2/3 šálky) mlieka
- 2 polievkové lyžice nesoleného masla, plus navyše na vyprážanie
- Na diabolskú zmes:
- 1 polievkovú lyžicu horčice
- 1 polievkovú lyžicu worcesterskej omáčky
- 2 nadrobno nakrájané filety sardel v olivovom oleji
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajovú lyžičku papriky
Diabolské sušienky – výrobný postup:
- V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V malom hrnci zohrejeme mlieko na teplotu krvi a rozpustíme v ňom maslo. Teplé mlieko nalejeme do múčnej zmesi a miešame, kým sa nevytvorí cesto. Cesto vytvarujeme do gule.
- Rúru predhrejeme na 200 oC. Veľký plech vystelieme papierom na pečenie.
- Cesto preložíme na dobre pomúčenú pracovnú dosku a krátko premiešame. Cesto rozdelíme na polovicu. Polovicu voľne prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme. Druhú polovicu vyrovnáme na disk a potom z neho vyvaľkáme kruh s hrúbkou 3 mm. Okrúhlym vykrajovačom na sušienky s priemerom 5 cm vykrojíme čo najviac sušienok a prenesieme ich na pripravený plech. Zozbierame zvyšky a pritlačíme ich na zvyšné cesto. Povrch sušienok po celom povrchu zľahka popicháme vidličkou.
- Sušienky pečieme asi 6 minút takmer dozlatista. Medzitým rozvaľkáme zvyšné cesto a vykrajujeme ďalšie sušienky. Prvú dávku sušienok preložíme na mriežku, aby vychladli, kým pečieme druhú dávku. Po upečení prenesieme druhú dávku sušienok na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Na prípravu diabolskej zmesi zmiešame všetky ingrediencie v malej miske. Preložíme do veľkého plastového vrecka, pridáme sušienky a vreckom pretrepeme, aby sa dôkladne obalili. Necháme ich vo vrecku aspoň 10 minút alebo až 1 deň, aby zmes nasiakli.
- Vo veľkej panvici na strednom ohni roztopíme asi 1 polievkovú lyžicu masla. Sušienky opekáme po dávkach a podľa potreby pridáme viac masla, pričom ich raz alebo dvakrát otočíme, kým nezhnednú, celkovo asi 4 minúty. Ihneď podávame.
Poznámka k receptu:
Diabolské sušienky sú obzvlášť dobré s mäkkým syrom: Používajú sa tiež ako chrumkavá posýpka na Kedgeree alebo na miešané vajíčka. Diabolskú zmes môžeme ľubovoľne obmieňať. Niektoré recepty vyžadujú kari a iné sú pikantnejšie použitím rôznych druhov čili.
Vyskúšajte ďalšie recepty z éry panstva Downton!
Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko