diabolske susienky panstvo downton

Diabolské sušienky z éry panstva Downton

Výraz „diabolské“ sa vzťahuje na pikantnú zmes, ktorá sa zvyčajne vyrába z papriky alebo kajenského korenia a je obohatená o pochutiny, ako je worcesterská omáčka, ocot alebo horčica. Diabolské sušienky boli populárne na konci 18. storočia a s radosťou ich jeme až do súčasnosti. Tento recept sa prvýkrát objavil v knihe The Cult of the Chafing Dish (Kult ohrievacej misy) z roku 1905. Názov knihy sa týka praktického zariadenia pre mládencov v meste, ktoré obsahovalo horák na lieh, misu s hlbokými stenami a rôzne funkcie na prípravu toastov a varenie vajec. Bolo to ideálne pre pánov, ktorí pochádzali z dobrých pomerov, ale nedokázali vyžiť len z rodinných peňazí. Mužov, ktorí mali sluhu, no občas sa vedeli postarať sami o seba.

Ingrediencie na diabolské sušienky (50-60 malých sušienok):

  • Na sušienky:
    • 225 g hladkej múky (1,75 šálky a 2 polievkové lyžice), plus navyše na pracovnú dosku
    • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
    • 1 čajovú lyžičku soli
    • 160 ml (2/3 šálky) mlieka
    • 2 polievkové lyžice nesoleného masla, plus navyše na vyprážanie
  • Na diabolskú zmes:
    • 1 polievkovú lyžicu horčice
    • 1 polievkovú lyžicu worcesterskej omáčky
    • 2 nadrobno nakrájané filety sardel v olivovom oleji
    • 2 polievkové lyžice olivového oleja
    • 1 čajovú lyžičku papriky

Diabolské sušienky – výrobný postup:

  1. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V malom hrnci zohrejeme mlieko na teplotu krvi a rozpustíme v ňom maslo. Teplé mlieko nalejeme do múčnej zmesi a miešame, kým sa nevytvorí cesto. Cesto vytvarujeme do gule.
  2. Rúru predhrejeme na 200 oC. Veľký plech vystelieme papierom na pečenie.
  3. Cesto preložíme na dobre pomúčenú pracovnú dosku a krátko premiešame. Cesto rozdelíme na polovicu. Polovicu voľne prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme. Druhú polovicu vyrovnáme na disk a potom z neho vyvaľkáme kruh s hrúbkou 3 mm. Okrúhlym vykrajovačom na sušienky s priemerom 5 cm vykrojíme čo najviac sušienok a prenesieme ich na pripravený plech. Zozbierame zvyšky a pritlačíme ich na zvyšné cesto. Povrch sušienok po celom povrchu zľahka popicháme vidličkou.
  4. Sušienky pečieme asi 6 minút takmer dozlatista. Medzitým rozvaľkáme zvyšné cesto a vykrajujeme ďalšie sušienky. Prvú dávku sušienok preložíme na mriežku, aby vychladli, kým pečieme druhú dávku. Po upečení prenesieme druhú dávku sušienok na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  5. Na prípravu diabolskej zmesi zmiešame všetky ingrediencie v malej miske. Preložíme do veľkého plastového vrecka, pridáme sušienky a vreckom pretrepeme, aby sa dôkladne obalili. Necháme ich vo vrecku aspoň 10 minút alebo až 1 deň, aby zmes nasiakli.
  6. Vo veľkej panvici na strednom ohni roztopíme asi 1 polievkovú lyžicu masla. Sušienky opekáme po dávkach a podľa potreby pridáme viac masla, pričom ich raz alebo dvakrát otočíme, kým nezhnednú, celkovo asi 4 minúty. Ihneď podávame.

Poznámka k receptu:

Diabolské sušienky sú obzvlášť dobré s mäkkým syrom: Používajú sa tiež ako chrumkavá posýpka na Kedgeree alebo na miešané vajíčka. Diabolskú zmes môžeme ľubovoľne obmieňať. Niektoré recepty vyžadujú kari a iné sú pikantnejšie použitím rôznych druhov čili.

Vyskúšajte ďalšie recepty z éry panstva Downton!

Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko