vajcia a la sv. james panstvo downton ranajky obed

Vajcia à la sv. James z éry panstva Downton

Jemné tvarované krémy a pokrmy na báze vajec sa objavujú na stole pri mnohých jedlách v ére panstva Downton. Niekedy sladké, ale omnoho častejšie slané, ktoré sú na hony vzdialené od modernej prezentácie jedál. Namiesto toho sú ideálne na obsluhu à la russe, pretože dobre vyzerajú na veľkej mise, ale zároveň sa dajú ľahko porciovať. Takýmto príkladom sú aj vajcia à la sv. James.

Akákoľvek slušná vidiecka kuchyňa by mala širokú škálu foriem z medi, cínu a keramiky a varilo by sa v nich neuveriteľne veľké množstvo jedál. Aspik je jedno z mála jedál, ktoré dnes pripravujeme vo forme. Viktoriánci a Eduardovci pripravovali vo forme každé jedlo, ktoré sa vo forme pripraviť dalo. Vajíčka à la sv. James sa najlepšie robia vo formách dariole, ktoré sú vysoké a úzke. Ak ale náhodou nemáte plnú zásobu lesklých medených formičiek, môžete ich pripraviť aj vo forme na mafiny.

Ingrediencie na Vajcia à la sv. James (6 porcií):

  • maslo do formičiek
  • 3 polievkové lyžice jemne nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 čajové lyžičky údenej papriky
  • 6 filetov sardel v olivovom oleji
  • 240 ml (1 šálku) dvojitej smotany
  • 6 vajec
  • 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia alebo 1 čajovú lyžičku paprikovej omáčky
  • vriacu vodu do vodného kúpeľa
  • 6 tenkých krajcov bieleho sendvičového chleba
  • malé vetvičky žeruchy na ozdobu (voliteľné)

Vajcia à la sv. James – výrobný postup:

  1. Rúru predhrejeme na 165 oC. Vymastíme 6 štandardných formičiek na mafiny (priemer asi 7,5 cm a hĺbka 2 cm) alebo kovové formičky dariole. Spodok posypeme petržlenovou vňaťou a údenou paprikou a okolo základne zatočíme sardelu (ak používate formičky na mafiny, možno budete musieť filety sardel prekrojiť pozdĺžne na polovicu, aby ste pokryli celú základňu). Do každej formičky pridáme 1,5 čajovej lyžičky dvojitej smotany a potom do každej formičky rozbijeme vajce.
  2. Zvyšnú dvojitú smotanu a kajenské korenie zmiešame v miske pomocou šľahača alebo ručného mixéra a pri strednej rýchlosti šľaháme, kým sa nevytvorí šľahačka. Odložíme na chladné miesto alebo do chladničky.
  3. Formičky na mafiny vložíme do pekáča a nalejeme doňho vriacu vodu, aby siahala do dvoch tretín po stranách formičiek na mafiny. Pečieme 10-12 minút, kým bielka úplne nestuhnú a žĺtky nezhustnú, ale sú stále tekuté, resp. podľa vašich predstáv.
  4. Medzitým vyrežeme zo stredu každého krajca chleba kruh tak, aby bol priemer asi o 2,5 cm väčší ako naše vajcia. Kruhy opečieme.
  5. Kruhy toastového chleba poukladáme na veľký tanier. Na každý krajec chleba vyklopíme vajce. Ak používame, ozdobíme žeruchou. Tesne pred podávaním nanesieme na každé vajce lyžicou alebo cukrárskym vreckom trochu šľahačky. Smotana sa začne okamžite topiť, takže rýchlo podávame.

Poznámka k receptu Vajcia à la sv. James

Tento recept, ktorý pozostáva z vajíčok, môžeme obmieňať tak, že filety sardel nahradíme hubami alebo zmeníme korenie. Ak vajcia à la sv. James pečieme takmer na tvrdo, vydržia dlhšie a dajú sa preniesť na piknik, v takom prípade ich podávame s majonézou.

Vyskúšajte ďalšie recepty z éry panstva Downton!

Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko