canapes a lamiral titanic

Jednohubky á l’Amiral z 1. triedy Titanicu

Skutočné menu 1. triedy Titanicu neopisuje 1. chod podrobne, identifikuje iba „výber hors-d’œuvres“ a „ustrice“. Použili sme jednohubky á l’Amiral, štandard Auguste Escoffiera (1846-1935). Ďalšie možnosti „hors-d’œuvres“ nájdete v klasickej francúzskej kuchárskej knihe.

Ingrediencie na jednohubky á l’Amiral (20 jednohubiek):

  • 1/2 tenkej bagety
  • 1 čajovú lyžičku limetkovej šťavy
  • 10 malých pozdĺžne rozpolených a uvarených kreviet
  • čerstvú taliansku petržlenovú vňať
  • 2 polievkové lyžice ikier z lietajúcich rýb (tobiko)
  • Krevetové maslo:
    • 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja
    • jednu veľkú na drobno nakrájanú šalotku
    • 1 pretlačený strúčik cesnaku
    • 227 g nevylúpaných kreviet
    • 1/4 šálky (125 ml) brandy
    • 113 g smotanového syra
    • 2 polievkové lyžice zmäknutého masla
    • 1 polievkovú lyžicu paradajkovej pasty
    • 1/4 čajovej lyžičky soli
    • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
    • kvapku vanilkového extraktu

Jednohubky á l’Amiral – výrobný postup:

  1. Krevetové maslo. Na panvici ohrejeme olej na strednej teplote. Pridáme šalotku a cesnak. Za častého miešania varíme 5 minút alebo do zmäknutia. Zvýšime teplotu na vysokú, pridáme krevety a restujeme za stáleho miešania 3 až 4 minúty, alebo kým škrupiny nie sú ružové a dužina nepriehľadná. Zmes preložíme do misky kuchynského robota. Panvicu vrátime na sporák a nalejeme brandy. Za stáleho miešania varíme 30 sekúnd alebo kým sa brandy nezredukuje na glazúru. Zoškrabeme do zmesi kreviet.
  2. Krevetovú zmes rozmixujeme najemno. Pridáme smotanový syr, maslo, paradajkovú pastu, soľ, korenie a vanilku. Mixujeme takmer do hladka. Zmes kreviet pretlačíme cez hrubé sito nad miskou. Škrupiny vyhodíme.
  3. Bagetu nakrájame na 20 tenkých krajcov. Preložíme na plech a opekáme pod ražňom 1 minútu z každej strany alebo dozlatista. Odložíme bokom.
  4. Uvarené polovice kreviet pokvapkáme limetkovou šťavou. Premiešame a odložíme bokom.
  5. Krevetové maslo vložíme do vrecka s hviezdicovou trubicou. Na toasty nanesieme krevetové maslo. (Alternatívne, pomocou mäsového noža, rozotrieme krevetové maslo na toasty.) Na každú jednohubku dáme rovnaké množstvo ikier z lietajúcich rýb, na to uvarené polovice kreviet a na ne petržlenovú vňať.

Poznámka ku receptu Jednohubky á l’Amiral

Ikry z lietajúcich rýb odporúčame pre farbu, cenu a chuť. (Niektorí predajcovia rýb ich môžu nazývať tapiko alebo tobiko.) Hoci na Titanicu mohli byť použité ikry z rakov, pravdepodobnejšou voľbou boli ikry z jesetera (kaviár).

Večerné menu 1. triedy Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko