bratislavske rozky

Bratislavské rožky

Asi najznámejším receptom, ktorý sa dodnes spája s Bratislavou, sú typické Bratislavské rožky. V roku 1785 dal majster Scheuermann do výkladu svojej pekárne zaujímavé rožky z krehkého cesta v tvare podkovičky a písmena C, ktoré boli plnené makovou a orechovou plnkou. Tieto rožky sa stali veľmi rýchlo obľúbenou špecialitou nielen v bratislavskom regióne, ale začali sa dokonca dodávať na cisársky dvor do Viedne, posielali sa do Budapešti alebo do Ostrihomu.

Dnes chráni Bratislavské rožky patent EÚ. Na to, aby ste mohli svoje rožky nazvať bratislavskými, musí ich príprava spĺňať niekoľko podmienok. Cesto musí obsahovať 30 % tuku z hmotnosti múky, musia byť bez chemických prípravkov, vyrábať ich musíte ručne a plnka môže byť len maková alebo orechová. Taktiež musia mať svoj špecifický tvar a mramorovanie.

Ingrediencie na Bratislavské rožky:

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 180 g masla
  • 2 žĺtky
  • 42 g čerstvého droždia
  • 60 g práškového cukru
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 5 g soli
  • žĺtok na potretie

Maková plnka:

  • 200 g mletého maku
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 ml horúcej vody
  • citrónovú kôru

Orechová plnka:

  • 100 g mletých orechov
  • 50 g práškového cukru
  • 1 polievkovú lyžicu rumu
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 ml horúceho mlieka

Výrobný postup:

  1. Na prípravu makovej náplne si rozpustíme cukor vo vode a zohrievame. Pridáme mak a zahrievame, až pokiaľ sa nezahustí. Odstavíme a pridáme vanilkový cukor a citrónovú kôru. Orechovú plnku pripravíme rovnakým postupom, na záver primiešame rum. Obe plnky by mali pred plnením vychladnúť a postáť aspoň 1 hodinu.
  2. Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. V samostatnej miske zmiešame preosiatu hladkú múku, polohrubú múku a soľ. Po 10 minútach pridáme do múky kvások, zmäknuté maslo a všetko spracujeme do vláčneho a nelepivého cesta. Cesto necháme kysnúť prikryté celofánom alebo utierkou na teplom mieste asi 1 hodinu.
  3. Vykysnuté cesto znova premiesime a po 25 minútach rozdelíme na asi 25 g guličky. Tie rozvaľkáme na oválne placky. Do stredu placky dáme valček plnky (25 g). Vytvarujeme valček, ktorý necháme podkysnúť. Pri ukladaní na plech tvarujeme do písmena C (orechové) alebo podkovičky (makové).
  4. Žĺtok rozmiešame s troškou studenej vody a zmesou potrieme rožky. Tie následne uložíme na chladné miesto do prievanu, aby vajíčko zaschlo. Keď sa nelepí, prenesieme na teplé miesto na asi 20 minút. Pred pečením môžeme ešte raz potrieť žĺtkovou zmesou. Pečieme pri teplote 200 oC asi 12 minút.

Vyskúšajte Rascový koláč z éry panstva Downton alebo iný dezert na čaj o piatej.

Zdroj: BRATISLAVA REGION. Tradičné recepty.