americka zmrzlina dezert vecera 2. trieda titanic

Osviežujúca a nenáročná Americká zmrzlina z 2. triedy Titanicu

Posledným 4. dezertom, ktorí mali pasažieri 2. triedy Titanicu na výber, bola Americká zmrzlina. V rámci 3. chodu servírovali ešte miešané orechy, čerstvé ovocie a syry so sušienkami. Večera bola ukončená podávaním kávy.

Autorka vo svojej knihe uvádza, že na začiatku minulého storočia bola zmrzlina mimoriadne populárna vo Francúzsku aj v USA. Vo Francúzsku do nej pridávajú vaječné žĺtky, aby bola bohatšia a jemnejšia. Naopak, do americkej sa nepridávajú žiadne vajíčka. Tento „americký štýl“ spopularizovala Dolly Madisonová, manželka 4. amerického prezidenta Jamesa Madisona.

Americká zmrzlina – ingrediencie (3 šálky):

  • 2/3 šálky (120 g) kryštálového cukru
  • 1/3 šálky (75 ml) citrónovej šťavy
  • štipku soli
  • 2 šálky (500 ml) smotany (5-6-10 % tuku)
  • 2 polievkové lyžice najemno nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 šálku (250 ml) šľahačkovej smotany (33 % tuku)

Americká zmrzlina – výrobný postup:

  1. V malom hrnci zmiešame cukor, citrónovú šťavu a soľ. Zohrievame na miernom ohni dovtedy, kým sa nerozpustí cukor. Medzitým v kastróle s dvojitým dnom zmiešame smotanu na varenie s citrónovou kôrou. Zohrievame na miernom ohni 6 až 8 minút alebo kým sa okolo okrajov hrnca nezačnú vytvárať malé bublinky. Stiahneme z ohňa.
  2. Cukrovú zmes a smotanu na šľahanie všľaháme do zmesi s citrónovou kôrou. Odkryté vložíme do chladničky a za občasného miešania úplne vychladíme.
  3. Zmes nalejeme do zmrzlinovača a postupujeme podľa pokynov výrobcu. V prípade, že doma nemáte zmrzlinovač (tak ako ja), zmes nalejeme do vychladeného kovového hrnca. Zakryjeme a mrazíme asi 3 hodiny alebo kým zmes takmer celkom nestuhne. Rozbijeme na kúsky a vložíme do kuchynského robota. Mixujeme do hladka. Nalejeme do chladenej vzduchotesnej nádoby. Mrazíme 1 hodinu. Neviem, akú výkonnú mrazničku máte vy, ale ja som ju tam nechal celú noc. Pred podávaním necháme zmäknúť na 20 minút v chladničke. Zmrzlinu môžeme servírovať v tvare knedličky. Presný postup nájdete v článku Vínové želé.
  4. Tip: Predchlaďte si všetky nádoby.

Večerné menu zo 14. apríla 1912 v 2. triede na Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko