Posledným 4. dezertom, ktorí mali pasažieri 2. triedy Titanicu na výber, bola Americká zmrzlina. V rámci 3. chodu servírovali ešte miešané orechy, čerstvé ovocie a syry so sušienkami. Večera bola ukončená podávaním kávy.
Autorka vo svojej knihe uvádza, že na začiatku minulého storočia bola zmrzlina mimoriadne populárna vo Francúzsku aj v USA. Vo Francúzsku do nej pridávajú vaječné žĺtky, aby bola bohatšia a jemnejšia. Naopak, do americkej sa nepridávajú žiadne vajíčka. Tento „americký štýl“ spopularizovala Dolly Madisonová, manželka 4. amerického prezidenta Jamesa Madisona.
Americká zmrzlina – ingrediencie (3 šálky):
- 2/3 šálky (120 g) kryštálového cukru
- 1/3 šálky (75 ml) citrónovej šťavy
- štipku soli
- 2 šálky (500 ml) smotany (5-6-10 % tuku)
- 2 polievkové lyžice najemno nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 šálku (250 ml) šľahačkovej smotany (33 % tuku)
Americká zmrzlina – výrobný postup:
- V malom hrnci zmiešame cukor, citrónovú šťavu a soľ. Zohrievame na miernom ohni dovtedy, kým sa nerozpustí cukor. Medzitým v kastróle s dvojitým dnom zmiešame smotanu na varenie s citrónovou kôrou. Zohrievame na miernom ohni 6 až 8 minút alebo kým sa okolo okrajov hrnca nezačnú vytvárať malé bublinky. Stiahneme z ohňa.
- Cukrovú zmes a smotanu na šľahanie všľaháme do zmesi s citrónovou kôrou. Odkryté vložíme do chladničky a za občasného miešania úplne vychladíme.
- Zmes nalejeme do zmrzlinovača a postupujeme podľa pokynov výrobcu. V prípade, že doma nemáte zmrzlinovač (tak ako ja), zmes nalejeme do vychladeného kovového hrnca. Zakryjeme a mrazíme asi 3 hodiny alebo kým zmes takmer celkom nestuhne. Rozbijeme na kúsky a vložíme do kuchynského robota. Mixujeme do hladka. Nalejeme do chladenej vzduchotesnej nádoby. Mrazíme 1 hodinu. Neviem, akú výkonnú mrazničku máte vy, ale ja som ju tam nechal celú noc. Pred podávaním necháme zmäknúť na 20 minút v chladničke. Zmrzlinu môžeme servírovať v tvare knedličky. Presný postup nájdete v článku Vínové želé.
- Tip: Predchlaďte si všetky nádoby.
Večerné menu zo 14. apríla 1912 v 2. triede na Titanicu:
- 1. chod – polievka:
- 2. chod – hlavné jedlá:
- 3. chod – dezerty:
- Slivkový puding so sladkou omáčkou
- Vínové želé
- Kokosový sendvič
- Americká zmrzlina
- Miešané orechy
- Čerstvé ovocie
- Syr, sušienky
- Po večeri:
- Káva
Zdroj:
ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.
© Ing. Adam Vanečko