Rascový koláč má v Británii dlhú históriu a pravdepodobne vznikol v období Tudorovcov ako koláč, ktorý sa rozdeľoval robotníkom, keď siali semeno. Pôvodne obsahoval semienka rasce obalené cukrom, ktoré používali vyššie vrstvy na sviežy dych. Je iróniou, že jedným z dôvodov pokazených zubov medzi bohatými bola konzumácia tohto cukru. Analýza kostry ukázala, že kým cukor v 17. storočí nezačal klesať na cene, museli ste byť celkom dobre situovaní, aby ste si mohli dovoliť mať diery v zuboch.
Chudobní mali naopak opotrebované zuby z vláknitejšej stravy. V 18. storočí sa semená začali pridávať bez cukru a koláč sa stal absolútnym základom stola na čaj o piatej, pretože sa veľmi dobre hodí k alkoholizovaným vínam. Charles Dickens to tvrdí rovnako ako sestry Brontëové vo svojich románoch. Obyčajný, obľúbený a nenáročný.
Ingrediencie na rascový koláč:
- 170 g (3/4 šálky) masla izbovej teploty plus navyše na formu
- 450 g (3 a 3/4 šálky) múky plus navyše na formu
- práškový cukor na formu
- 170 g (3/4 šálky plus 1 polievkovú lyžicu) tmavohnedého cukru
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky perníkového korenia
- 300 ml (1 a 1/4 šálky) mlieka
- 2 polievkové lyžice rasce
- 2 vajcia
Rascový koláč – výrobný postup:
- Rúru predhrejeme na 180 oC. Štvorcovú tortovú formu s priemerom 20 cm vymastíme maslom, potom vysypeme zmesou z rovnakých dielov múky a kryštálového cukru, pričom prebytok vyklepeme.
- Maslo dáme do veľkej misy a šľaháme, kým nie je bledé a krémové. Pridáme hnedý cukor, prášok do pečiva, perníkové korenie a šľaháme, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Pridáme múku v troch alebo štyroch dávkach a po každom pridaní dobre premiešame. (V tomto bode bude cesto veľmi suché a drobivé.) Nalejeme mlieko, pridáme rascu a šľaháme, kým sa cesto dôkladne nepremieša. Vajcia vyšľaháme v malej miske, kým nie sú bledé a napenené, potom ich za stáleho miešania postupne pridávame do cesta. Pokračujeme v energickom šľahaní cesta asi 15 minút, alebo kým nebude dobre premiešané, husté a hladké. Prípadne cesto šľaháme v stojanovom mixéri vybavenom lopatkovým nástavcom po dobu 6-8 minút. Cesto vyškrabeme do pripravenej formy.
- Pečieme asi 1 hodinu, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Necháme vychladnúť vo forme na mriežke 15 minút, potom vyklopíme z formy na mriežku, otočíme a pred podávaním necháme úplne vychladnúť. Tento koláč chutí najlepšie, ak ho necháme odležať 1 deň pred podávaním. Nakrájame na štvorce alebo na plátky hrubé 12 mm.
Upečte si tiež čajové koláčiky (scones) alebo vyskúšajte iné recepty na čaj o piatej z éry panstva Dowton.
Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko