cajove kolaciky scones panstvo downton abbey

Čajové koláčiky (Scones) z éry panstva Downton

Čajové koláčiky, ktoré sú základom čaju o piatej 20. storočia, sa stali britskou klasikou. Ako sa na taký jednoduchý recept patrí, sú predmetom búrlivých diskusií. Zvyčajne sa jedia so smotanou a džemom. Tento zvyk spopularizoval vzostup čajov so smotanou Cornwallu a Devonu, ktoré sa v 20. a 30. rokoch 20. storočia vo veľkom predávali moderným motoristom vo voľnom čase. Diskusia sa vedie o tom, či si dávate najskôr džem alebo smotanu (diskutuje sa aj o tom, aký typ smotany, ale vždy by to mala byť zrazená smotana a maslo s väčšími hrudkami).

Čajové koláčiky – ingrediencie (na 16 koláčikov):

  • 450 g (3 a 3/4 šálky) múky plus navyše na pracovnú plochu
  • 2 polievkové lyžice a 2 čajové lyžičky práškového cukru
  • dve polievkové lyžice prášku do pečiva
  • 2 polievkové lyžice studeného tuhého zeleninového tuku alebo bravčovej masti nakrájanej na kocky
  • 2 polievkové lyžice studeného masla, nakrájaného na kocky
  • 1 vajce
  • 240 ml (1 šálku) mlieka, plus navyše na potieranie
  • 90 g (1/2 šálky) sušených ríbezlí (voliteľné)

Čajové koláčiky – výrobný postup:

  1. Rúru predhrejeme na 220 oC. Pripravíme si nevymastený veľký plech na pečenie.
  2. Do veľkej misy dáme múku, cukor, prášok do pečiva a premiešame. Na vrch rozložíme kocky tuku a masla a pomocou mixéra na pečivo alebo prstov zapracujeme, kým zmes nebude pripomínať strúhanku. Vajíčko rozšľaháme v malej miske a potom doň zašľaháme mlieko. Mliečnu zmes pridáme k múčnej zmesi a miešame, kým nevznikne mierne drobivé, ale súdržné cesto. Pridáme ríbezle, ak používame, a jemne vmiešame do cesta.
  3. Cesto rozdelíme na 16 rovnakých častí s hmotnosťou asi 60 g a z každej vytvarujeme guľu. Gule poukládame na plech s dostatočným odstupom od seba a jemne na každú guľu zatlačíme, aby sa vrch vyrovnal. Urobíme dva zárezy v pravom uhle k sebe, aby sme vytvorili štyri kliny, ktoré sa dajú pri podávaní ľahko roztrhnúť. (Prípadne, na pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 4 cm a vykrajovačom na okrúhle sušienky s priemerom 5 cm vykrojíme kolieska.) Vrchy potrieme mliekom.
  4. Pečieme do zlatohneda, asi 15 minút. Po 10 minútach ich môžeme obrátiť. Presunieme na mriežku a pred podávaním necháme vychladnúť.

Poznámka k receptu čajové koláčiky:

Čajové koláčiky sú pomerne nevýrazné. Veľa džemu a ešte viac zrazenej smotany je to, čo im dáva chuť. Ak nemáme smotanu, môžeme na ne natrieť takú hrubú vrstvu masla, že v nej zanechávame stopy po zuboch, ktorú doplníme džemom alebo medom.

Upečte si aj klasické smotanové koláčiky, alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z éry panstva Downton.

Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko