Klasické smotanové koláčiky sa stali základom čaju o piatej v polovici 19. storočia. Vtedy, podľa legendy, vojvodkyňa z Bedfordu nariadila svojim sluhom, aby do jej izby tajne priniesli malé koláčiky a horúci čaj na olovrant. Časom začala pozývať svojich priateľov na popoludňajší čaj a tento domáci rituál sa stal spoločenským trendom. Kráľovná Viktória, ktorá počula o novej obyčaji, čoskoro začala organizovať maškarné čajové večierky.
Ingrediencie na klasické smotanové koláčiky (10 ks):
- 250 g (2 šálky) samokypricej múky, plus navyše na pracovnú dosku
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 2 čajové lyžičky práškového cukru, plus 1 polievkovú lyžicu na posypanie
- 1 čajovú lyžičku soli
- 70 g (1/2 šálky) ríbezlí (hrozienok)
- 200 ml (3/4 šálky, plus 2 polievkové lyžice) dvojitej smotany (45-48-60 % tuku)
- Na polevu:
- 1 vaječný bielok, zľahka rozšľahaný s 1 čajovou lyžičkou vody
Výrobný postup:
- Rúru predhrejeme na 220 °C. Pripravíme si nevymastený plech na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, 2 čajové lyžičky cukru a soľ. Vmiešame ríbezle (hrozienka) a smotanu. Pomocou rúk jemne miesime cesto na stene misy, kým nebude držať pohromade v hrubej guli.
- Pracovnú dosku zľahka pomúčime a cesto na ňu vyklopíme. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm. Pomocou vykrajovača s priemerom 7,5 cm vykrajujeme z cesta kolieska. Kolieska položíme na plech na pečenie aspoň 5 cm od seba. Zozbierame odrezky cesta, na pomúčenej pracovnej doske krátko premiešame, cesto znovu rozvaľkáme, vykrojíme ďalšie kolieska a pridáme ich na plech.
- Pomocou štetca zľahka potrieme vrch koláčikov bielkovou zmesou a potom rovnomerne posypeme zvyšným cukrom.
- Koláčiky pečieme dozlatista 10-12 minút. Presunieme na mriežku vychladnúť. Podávame teplé alebo pri izbovej teplote s maslom, zrazenou smotanou a džemom.
Upečte si madlenky (madeleines) alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko