Použitie kandizovaného ananásu v tomto recepte na ananásovo-orechový koláč odzrkadľuje rastúcu dostupnosť predtým exotických produktov v 20. storočí. Ananás si stále niesol určitú zvláštnosť z čias, keď si ho mohli dovoliť len bohatí. Recepty s použitím ananásu sa rozšírili v kuchárskych knihách až začiatkom polovice 20. storočia po tom, čo Jim Dole v roku 1901 založil spoločnosť Hawaiian Pineapple Company. V 19. storočí by si na panstve, podobnom tomu ako Downton, pravdepodobne pestovali svoje vlastné čerstvé ananásy vo vyhrievaných skleníkoch, ale vo finančne ťažkých časoch by takéto drahé praktiky boli už minulosťou.
Ingrediencie na Ananásovo-orechový koláč:
- 225 g (1 šálku) masla pri izbovej teplote plus navyše na formu
- 115 g (1 vrchovatú šálku) polovíc a kúskov vlašských orechov plus 60 g (1/2 šálky) polovíc vlašských orechov na ozdobenie
- 225 g (1/2 lb) kandizovaného ananásu
- 340 g (2 a 3/4 šálky) múky
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- štipku soli
- 225 g (1 šálku plus 2 polievkové lyžice) práškového cukru
- 5 vajec
- 1/8 čajovej lyžičky čistého ananásového alebo čistého vanilkového extraktu
- 2 polievkové lyžice mlieka
Ananásovo-orechový koláč – výrobný postup:
- Rúru predhrejeme na 165 oC. Vymastíme 20-cm okrúhlu tortovú formu s 5-cm stranami. Spodok vystelieme papierom na pečenie a ten vymastíme taktiež maslom.
- Šálku polovíc a kúskov vlašských orechov rozložíme na malý plech na pečenie a opečieme 8-10 minút, alebo kým nebudú hnedé a voňavé. Preložíme na dosku a necháme vychladnúť. Teplotu rúry znížime na 150 oC.
- Vychladnuté orechy nasekáme nadrobno. Ananás nakrájame na kúsky približne dvakrát väčšie ako kúsky vlašských orechov.
- V stredne veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, muškátový oriešok a soľ. Zmes zľahka premiešame.
- Vo veľkej mise pomocou ručného mixéra pri strednej rýchlosti alebo varechy vyšľaháme maslo a cukor, až kým nebude zmes hladká a krémová. Jedno po druhom pridáme vajcia spolu s lyžicou múčnej zmesi s prvým vajcom, aby sa zmes nezrazila. Po každom pridaní dobre premiešame. Primiešame ananásový (vanilkový) extrakt. Primiešame polovicu múčnej zmesi, mlieko a potom zvyšnú múčnu zmes. Rýchlo vmiešame odložené nasekané orechy a ananás.
- Cesto preložíme do pripravenej formy a vrch uhladíme. Na vrch ozdobne poukladáme polovice vlašských orechov. Pečieme asi 1 a 1/4 hodiny, kým sa koláč nezačne odťahovať od stien formy a špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť vo forme na mriežke, potom ho opatrne vyklopíme na mriežku a v prípade potreby uvoľníme okraje tupým nožom. Odlepíme pergamen, otočíme koláč a podávame.
Upečte si na čaj o piatej aj tieto koláče z éry panstva Downton:
- Best Grantham z éry panstva Downton
- Pomarančová torta z éry panstva Downton
- Dundee koláč z éry panstva Downton
Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko