makarony so syrom panstvo downton

Makaróny so syrom z éry panstva Downton

Makaróny so syrom boli v 18. storočí obľúbeným britským jedlom. Boli tiež jedným z jedál, ktoré si prví osadníci vzali so sebou do Ameriky. Tam sa s nadšením prispôsobilo a stalo sa viac americkým ako britským jedlom (a veľmi odlišným od originálu). Táto verzia, so suflé (nákyp) na vrchu, pochádza z knihy English Country House Cooking (Varenie na anglickom vidieku). Recepty zozbierali kuchári vo vidieckych domoch medzi vojnami. Recept pochádza od vikomta Dalrymplea, škótskeho rovesníka, ktorý bol vojnovým zajatcom počas Veľkej vojny. Vikomt sa neskôr vrátil do vlasti cez Švajčiarsko a ako mnohí vracajúci sa vojaci si aj on priniesol recept, ktorý získal na ceste domov.

Ingrediencie na makaróny so syrom (4-6 porcií):

  • 475 ml (2 šálky) kuracieho vývaru alebo vody
  • soľ
  • 225 g makarónov
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • čierne korenie
  • 3 polievkové lyžice nesoleného masla plus navyše na vymastenie misy
  • 60 g (1/2 šálky) strúhaného parmezánu, plus navyše do misy
  • 2 polievkové lyžice múky
  • 300 ml (1,25 šálky) zohriateho mlieka
  • 1/2 čajovej lyžičky anglického horčicového prášku
  • 2 vajcia, žĺtky oddelené od bielkov
  • 90 g (3/4 šálky) strúhaného syra Gruyère

Makaróny so syrom – výrobný postup:

  1. Vývar (ak nie je dosť slaný) zmiešame s 2 čajovými lyžičkami soli a privedieme k varu. Vhodíme makaróny a varíme za občasného miešania tesne pod dobu odporúčanú na obale. (Makaróny sa budú ďalej piecť v rúre.) Bokom si odložíme 2 polievkové lyžice vývaru, potom makaróny scedíme a vrátime ich do hrnca. Pridáme 2 polievkové lyžice vývaru a olej, dochutíme (ak treba) soľou a korením, premiešame a odstavíme.
  2. Medzitým si predhrejeme rúru na 180 oC. 2-litrovú zapekaciu misu rovnomerne vymastíme maslom a vysypeme parmezánom.
  3. V hrnci na stredne nízkej teplote roztopíme maslo. Pridáme múku a za stáleho miešania varíme 2 minúty. Prišľaháme mlieko a za častého miešania varíme do zhustnutia asi 3 minúty. Vmiešame horčičný prášok. Odstavíme z ohňa a po jednom vmiešame žĺtky, pričom po každom dobre prešľaháme. Pridáme parmezán a Gruyére a miešame, kým sa neroztopia. Dochutíme soľou a korením a necháme vychladnúť.
  4. Ručne alebo ručným mixérom vyšľaháme bielka so štipkou soli, kým sa nevytvorí tuhý sneh. Vyšľahané bielky jemne vmiešame do vychladnutej syrovej zmesi. Asi polovicu suflé zmesi jemne pridáme k makarónom a rovnomerne premiešame. Makarónovú zmes premiestnime do pripravenej zapekacej misy. Lyžicou nanesieme na vrch zvyšnú suflé zmes tak, aby nebola vyššia ako 2,5 cm pod vrchným okrajom.
  5. Pečieme asi 25 minút, alebo kým sa nenafúkne a nezhnedne. Ihneď podávame.

Vyskúšajte ďalšie recepty z éry panstva Downton!

Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko