kaiserschmarrn cisarsky trhanec

Cisársky trhanec alebo Kaiserschmarrn

Hovorí sa, že osobný kuchár sa údajne pokúsil servírovať Cisársky trhanec alebo Kaiserschmarrn už cisárovnej Sisi, ktorá si prísne strážila svoj úzky pás. Jej manžel, cisár František Jozef I. zachránil situáciu vetou:

„No, len mi daj ten trhanec (Schmarren), ktorý náš Leopold uvaril.“

Ingrediencie na Cisársky trhanec (na 4 porcie):

  • 130 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 125 ml mlieka
  • 4 vajíčka (oddelené žĺtky a bielky)
  • 1 balíček vanilkového cukru (alebo 1 vanilkový lusk)
  • štipka škorice
  • rum (podľa chuti)
  • štipka soli
  • hrozienka
  • 20 g masla alebo trošku oleja
  • 4 jablká (my sme mali veľa jabĺk z jesene, ale môžete použiť akékoľvek ovocie podľa vašej chuti)
  • kryštálový cukor
  • práškový cukor na posypanie

Cisársky trhanec – výrobný postup:

  1. Predhrejeme si rúru na 200 °C.
  2. Zmiešame múku, 30 g práškového cukru, mlieko, vaječné žĺtky, vanilkový cukor, škoricu, rum a vypracujeme hladké cesto. Necháme chvíľu stáť.
  3. Medzitým si z vaječných bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, pridáme 50 g práškového cukru, zamiešame a pridáme do prvej zmesi.
  4. Na rozohriatej hlbšej panvici si rozpustíme maslo, nalejeme cesto, posypeme hrozienkami a dozlatista opečieme spodnú stranu. Tí odvážnejší si môžu trúfnuť to celé otočiť.
  5. Panvicu vložíme do rúry rozohriatej na 200 °C na 15 minút, ak ste otáčali, 5 minút z každej strany by malo stačiť.
  6. Do malej rajnice dáme nastrúhané jablká, kryštálový cukor, škoricu a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Stiahneme z plameňa.
  7. Po upečení vyberieme z rúry, rozdelíme na 4 časti, pričom každú časť natrháme dvomi vidličkami.
  8. Na každú porciu dáme jablkovú zmes.
  9. Posypeme práškovým cukrom a servírujeme.
  10. Dobrú chuť!

Tipy:

  • V knižkách uvádzali, že by sa mala celá zmes otočiť buď ešte na panvici alebo v rúre, ale ja som to neotáčal nikde a upieklo sa to aj tak.
  • Pri ohrievaní môžete trhanec posypať práškovým cukrom, pridať trochu masla a krátko zohrievať, kým cukor neskaramelizuje.
  • Kaiserschmarrn môžete tiež servírovať s džemom alebo ovocným kompótom, prípadne s umytými, vykôstkovanými a jemne narezanými slivkami, ktoré sme 1 h dusili na slabom plameni so 150 g cukru a štipkou škorice.
  • Namiesto mlieka môžete tiež použiť smotanu, príp. skombinovať mlieko a smotanu. Cisársky trhanec bude potom jemnejší.

Vedeli ste, že cisárovná Sisi navštívila Bardejovské kúpele?

© Ing. Adam Vanečko