krem z krupovej polievky s whisky polievka vecera 1. trieda titanic

Krém z krúpovej polievky s whisky z 1. triedy Titanicu

Krém z krúpovej polievky s whisky podávali ako jednu z dvoch polievok na večeru v 1. triede Titanicu v posledný deň plavby. Túto tradičnú polievku obľúbenú Francúzmi môžete podávať v akejkoľvek konzistencii. Môžete ju mixovať dohladka alebo ju nemixovať vôbec.

Ingrediencie na Krém z krúpovej polievky s whisky (6-8 porcií):

  • 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja
  • 1/4 šálky (50 g) nadrobno nakrájanej slaniny
  • 2 nadrobno nakrájané mrkvy
  • 2 nadrobno nakrájané cibule
  • 3 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 2 čajové lyžičky nahrubo nasekanej petržlenovej vňate (stonky)
  • 1/4 čajovej lyžičky celého čierneho korenia
  • 1 šálku (200 g) krúpov
  • 7 šálok (1 750 ml) hovädzieho alebo iného mäsového vývaru
  • 1 šálku (250 ml) smotany na šľahanie
  • 2 polievkové lyžice whisky
  • 1 polievkovú lyžicu červeného vínneho octu
  • soľ a mleté čierne korenie

Krém z krúpovej polievky s whisky – výrobný postup:

  1. Vo veľkom hrnci zohrejeme olej na miernom plameni. Pridáme slaninu a za častého miešania varíme 2 minúty. Primiešame mrkvu, cibuľu a cesnak. Prikryjeme a za občasného miešania varíme 10 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
  2. Medzitým zabalíme bobkový list, petržlenovú vňať a celé čierne korenie do gázy. Preložíme a zaviažeme, aby vznikol bouquet garni (Bouquet garni alebo zdobená kytica je zväzok byliniek obvykle previazaných motúzom, ktorá sa používa pri príprave polievok, vývarov a rôznych dusených pokrmov. Varí sa spolu s ostatnými prísadami, čím jedlu dodáva bylinkovú chuť a vôňu, ale pred podávaním pokrmu je potrebné ju odstrániť). Primiešame krúpy a za stáleho miešania varíme asi 45 sekúnd. Zalejeme vývarom a pridáme bouquet garni. Privedieme k varu. Teplotu znížime na minimum a prikryté necháme slabo vrieť 40 až 45 minút alebo kým krúpy nezmäknú.
  3. Odstránime z plameňa. V mixéri alebo kuchynskom robote mixujeme polievku v dávkach do hladka. Preložíme ju do čistého hrnca. Privedieme k varu. Všľaháme smotanu, whisky a ocot. Podľa chuti ochutíme soľou a korením. Neprevárame.

Večerné menu 1. triedy Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko