Posledným 11. chodom, ktorý podávali na večeru v 1. triede Titanicu určite nielen v posledný deň plavby, bol dezert. Po večeri sa ešte podávala káva, cigary, portské víno alebo likér.
Jedenásty chod – dezert
Na palube Titanicu ním mohli byť rozmanité čerstvé ovocie a syry. Ku dezertu sa nalievali sladké dezertné vína, napr. Muškát, Tokajské alebo Sauterne, Šampanské alebo iné sekty.
Keď sa pozrieme na menu z 1. triedy Titanicu z posledného večera, vidíme alebo lepšie povedané nevidíme tam uvedené žiadne ovocie a syry. Na základe výpovedí preživších ale vieme, že stoly v jedálenských salónoch 1. a 2. triedy Titanicu zdobili veľké košíky čerstvého ovocia, doplnené „obrovskými strapcami hrozna veľkými ako slivky“. Ovocie by určite sprevádzal syr. V skladoch a kuchyniach Titanicu to boli Cheshire, Stilton, Gorgonzola, Eidam, Camembert, Roquefort, St. Ivel a Čedar.
Jean-Paul Aron povedal o poslednom chode eduardovskej večere toto:
„Dezert je definovaný viac svojou funkciou ako obsahom. Dostali sme sa do finále. Je to náprotivok k predohre. Bola to úloha vytvoriť správnu atmosféru. Dezert má zmierniť odchod.
Pre môj dezert som zvolil syry Eidam, Čedar a Camembert. Z ovocia som vybral už spomínané hrozno, ku syrom sa obzvlášť hodia figy a doplnil som ich červenými ríbezľami. Porciu som posypal celými vlašskými orechmi. Do krištáľového pohára som nalial tokajskú odrodu Furmint.
Po večeri
Po dezerte stewardi ponúkali kávu. Káva bola vo Francúzsku štandardným nápojom po večeri asi od roku 1860. Na palube Titanicu pravdepodobne podávali odkvapkávanú kávu. V 1. triede mohla byť k dispozícii aj oveľa silnejšia turecká káva. Kávu obvykle sprevádzali cigary, portské víno a likéry. Likér sa často nalial priamo do kávy, čo znamenalo, že šálky boli plné len z troch štvrtín.
Kávu v kávovej šálke na podšálke dopĺňajú kanvica na kávu a cukornička, krištáľová nádoba na cigary s vrchnákom, ktorý slúži ako popolník a krištáľovým pohárom na likéry s likérom Chartreuse, ktorý sa mi ešte zvýšil zo sladkého chodu Broskyne so želé z likéru Chartreuse.
Večerné menu 1. triedy Titanicu:
- Prvý chod – Predjedlá
- Biele Bordeaux, Biele Burgundské alebo Chablis (najmä s ustricami)
- Jednohubky à l’Amiral
- Ustrice à la Russe
- Druhý chod – Polievky
- Madeira alebo Sherry
- Consommé Olga
- Krém z krúpovej polievky s whisky
- Tretí chod – Ryby
- Suchý Rizling rýnsky alebo Moselské
- Pošírovaný losos s mušelínovou omáčkou
- Štvrtý chod – Entrées (1. mäsitý chod po polievke, predkrm)
- Piaty chod – Removes (ďalší chod)
- Šiesty chod – Punč alebo sorbet
- Siedmy chod – Pečienka
- Červené Burgundské
- Pečený holub na zvädnutej žeruche
- Ôsmy chod – Šalát
- Deviaty chod – Studený chod
- Sauterne alebo sladké rýnske
- Pečeňová paštéta
- Zeler
- Desiaty chod – Sladký chod
- Sladké dezertné vína (Muškát, Tokajské, Sauterne)
- Waldorfský puding
- Broskyne so želé z likéru Chartreuse
- Čokoládou potreté Éclair s francúzskym vanilkovým krémom a jedlým zlatom
- Francúzska vanilková zmrzlina
- Jedenásty chod – Dezert
- Sladké dezertné vína, Šampanské alebo sekty
- Rozmanité čerstvé ovocie a syry
- Po večeri
- Káva, cigary
- Portské víno alebo likér
Zdroj:
ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.
© Ing. Adam Vanečko