Kabínové sušienky boli pôvodne liekom na citlivý žalúdok. Autori vo svojej knihe uvádzajú, že sušienky boli v originálnej podobe dosť nechutné. Preto je tento recept úmyselne upravený, aby boli chutnejšie. Na Titanicu boli pre pasažierov 3. triedy súčasťou každého obeda a večere.
Ingrediencie na kabínové sušienky (25 sušienok):
- 2 šálky (260 g) hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajovú lyžičku masti do cesta (môžete použiť napr. smetol, ja som použil živočíšne maslo)
- 3/4 šálky (175 ml) vody
Kabínové sušienky – výrobný postup:
- V miske zmiešame spolu múku a soľ. Použitím špičiek prstov, zapracujeme do múky masť, kým zmes bude pripomínať jemné drobky. Do zmesi urobíme jamu, do ktorej nalejeme vodu. Odporúčam vám nevyliať si všetkú vodu naraz, ale prilievať ju po kúskoch a cesto si medzitým stále spracovať. Miešame, kým nevytvoríme tuhé cesto. V prípade potreby pridáme vodu.
- Cesto preložíme na pomúčený povrch a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Nakrájame na 25 rovnakých kusov (ja som sušienky vykrajoval pohárom, aby boli okrúhle a vyšlo mi ich 20 ks). Sušienky preložíme na nevymastený papier na pečenie, zľahka prikryjeme fóliou a necháme odpočívať 15 minút. Každú sušienku poprepichujeme vidličkou. Pečieme v rúre pri teplote 190 °C asi 15 minút alebo kým sušienky mierne nezhnednú.
Variácie:
- Nepečené sušienky môžeme zľahka potrieť vodou a posypať kamennou soľou. Pečieme ako uvádzam vyššie.
- Po 10 minútach pečenia posypeme sušienky parmezánom (ja som použil eidam) a nasekanou petržlenovou vňaťou. V tom prípade ich pečieme o 5 minút dlhšie.
- Nepečené sušienky môžeme zľahka potrieť rozpusteným maslom, posypať škoricou a cukrom. Opäť pečieme ako uvádzam vyššie.
Obedové menu:
- Zeleninová polievka
- Pečené bravčové mäso so šalviou a perlovou cibuľkou
- Zelený hrášok
- Varené zemiaky
- Slivkový puding so sladkou omáčkou
- Kabínové sušienky
- Pomaranče
Zdroj:
ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.
© Ing. Adam Vanečko