lievance pikelets panstvo downton ranajky

Lievance pikelets z éry panstva Downton

Lievance pikelets sú waleskými bratrancami lievancov crumpets. Rozlíšite ich pre malé otvory na povrchu, vďaka ktorým dokážu prijať štedré množstvo masla. Sú chutné nielen na raňajky, ale tiež opekané ako polnočné občerstvenie. V ére panstva Downton by akékoľvek zvyšky s radosťou skonzumovalo služobníctvo. Začiatkom 20. rokov 20. storočia možno dokonca aj s takým výdobytkom módy, akým bol vtedy elektrický hriankovač. Sú dobré s maslom, lepšie s džemom a najlepšie s ostrým syrom.

Ingrediencie na lievance pikelets (10-12 lievancov):

  • 210 g (1,75 šálky) múky
  • 2 čajové lyžičky aktívneho suchého droždia
  • 1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 300 ml (1,25 šálky) teplého mlieka
  • maslo, na vyprážanie a podávanie

Lievance pikelets – výrobný postup:

  1. V miske zmiešame droždie a teplé mlieko, v ktorom sme si predtým rozpustili cukor. Kým sa nám droždie aktivuje, v druhej miske zmiešame múku a soľ. Mliečnu zmes vlejeme do múčnej zmesi a miešame drevenou varechou aspoň 10 minút. Misu prikryjeme potravinovou fóliou alebo vlhkou kuchynskou utierkou, položíme ju na teplé miesto a necháme cesto 2 hodiny kysnúť. Zmes by mala byť veľmi vzdušná a plná bublín.
  2. Liatinovú panvicu alebo veľkú ťažkú panvicu zahrejeme na strednom ohni a potrieme malým množstvom masla. Pri príprave každého lievanca naberieme asi 60 ml (1/4 šálky) zmesi a necháme ju rozložiť, aby vytvorila plochý guľatý koláč. Keď strany začnú vysychať, ale vrch je stále lepkavý, otočíme lievanec špachtľou, aby sa upiekol aj z druhej strany. Spodnú časť zvyčajne smažíme 3-4 minúty a hornú 2-3 minúty (ja som ich piekol 5 minút z každej strany). Lievance by mali byť zlatohnedé z obidvoch strán. Preložíme na vyhriaty tanier a opakujeme so zvyšným cestom.
  3. Podávame horúce s množstvom masla.

Poznámka k receptu

Pri príprave lievancov môžeme použiť aj panvicu na lievance, ale v tom prípade už budeme pripravovať lievance crumpets a nie waleské lievance pikelets. Ak zmes prekysla alebo nie je vzdušná a plná bublín, zamiešame do nej 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva a potom pred vyprážaním necháme zmes 20-30 minút prevzdušniť.

Upečte si pomarančovo-maslové koláčiky alebo vyskúšajte ďalšie recepty na raňajky z panstva Downton.

Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko