Sladké pomaranče boli v Európe veľkou neznámou až do 15. a 16. storočia, keď talianski a portugalskí obchodníci podporili ich pestovanie v oblasti Stredozemného mora. V chladnom podnebí severnej Európy však boli široko dostupné až v 19. storočí, keď novovybudované železnice začali prepravovať čerstvé potraviny. Britskí pekári, ktorí už dávno spojili obyčajný koláč s čerstvým ovocím, mohli na oslavu najnovšieho prírastku do svojej špajze pripraviť tieto malé čajové pomarančovo-maslové koláčiky, z ktorých každý korunuje tenký plátok pomaranča.
Ingrediencie na pomarančovo-maslové koláčiky (6 ks):
- 90 g (6 polievkových lyžíc) rozpusteného a vychladeného nesoleného masla, plus 115 g (1/2 šálky) masla izbovej teploty a navyše na zapekacie misky
- 2 pomaranče
- 155 g (3/4 šálky) svetlohnedého cukru
- 125 g (1 šálku) samokypriacej múky
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 100 g (1/2 šálky) práškového cukru
- 2 vajcia izbovej teploty
- 60 ml (1/4 šálky) dvojitej smotany (45-48-60 % tuku) izbovej teploty
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
Pomarančovo-maslové koláčiky – výrobný postup:
- Rúru predhrejeme na 180 oC. Šesť zapekacích misiek s objemom 240 ml (1 šálka) zľahka vymastíme maslom.
- Nastrúhame kôru z 1 pomaranča. Ovocie si necháme na iné použitie. Druhý pomaranč priečne nakrájame na 6 veľmi tenkých plátkov. Možno nebudete potrebovať celý pomaranč.
- Spodok každej pripravenej zapekacej misky posypeme 2 polievkovými lyžicami hnedého cukru (mne stačila 1 polievková lyžica). Do každej misky ďalej nalejeme 1 polievkovú lyžicu rozpusteného masla, aby rovnomerne pokrylo cukor. Nakoniec vložíme do každej misky 1 plátok pomaranča. Zapekacie misky položíme na plech na pečenie.
- Do malej misy preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Vo veľkej mise pomocou elektrického mixéra šľaháme asi 1 minútu zvyšných 115 g (1/2 šálky) masla pri strednej rýchlosti do hladka. Zvýšime rýchlosť na stredne vysokú, pridáme práškový cukor a pomarančovú kôru a šľaháme 3-5 minút, alebo kým zmes nebude nadýchaná a svetlejšia. Pridáme vajcia, jedno po druhom, pričom po každom pridaní dobre prešľaháme. Pomocou gumenej špachtle primiešame múčnu zmes, kým sa dobre nepremieša. Pridáme smotanu, vanilku a miešame, kým sa suroviny dôkladne nespoja.
- Zmes rovnomerne rozdelíme lyžicou do misiek na plátky pomaranča. Koláčiky pečieme asi 35 minút do zlatista, kým špajľa zapichnutá do stredu koláčika nevyjde čistá. Misky necháme 10 minút vychladnúť na plechu na mriežke.
- Nožom s tenkou čepeľou prejdeme okolo okraja každej misky, aby sme uvoľnili strany koláča. Dezertný tanier prevrátime na misku, potom prevrátime tanier s miskou jedným rýchlym pohybom. Rukoväťou noža jemne poklepeme spodok misky, aby sme koláč uvoľnili a potom misku vyberieme. Ak sa plátok pomaranča prilepil na dno misky, uvoľníme ho špičkou noža a položíme ho na koláč. Koláčiky podávame teplé alebo pri izbovej teplote.
Upečte si anglické muffiny alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko