Raňajky v ére pansta Downton vždy zahŕňali široký výber pečiva. Anglické muffiny obľubovali všetci. Dokonca sa objavili v klasickej detskej riekanke „The Muffin Man“, ktorú prvýkrát zaznamenali v roku 1820. Predavači muffinov boli v mestských uliciach známe postavy a pekári celú noc piekli horúce muffiny pre ľudí, ktorí si ich kupovali po ceste do práce. Zvyčajne sa podávali jednoducho rozdelené na polovicu a natreté množstvom slaného masla, ale dostali sa aj do neskorších receptov na vajcia Benedikt a vajcia Florentine.
Tento recept pochádza z vydania Domestic Cookery and Household Management (Domáce varenie a správa domácnosti) približne z roku 1911, v ktorom sa neuvádza ani autor, ani prvé vydanie z roku 1806. Pôvodný recept zahŕňal radu, že ak sa muffiny všetky hneď nezjedia a „zvetrajú“, „môžu chutiť ako čerstvé, keď ich ponoríte do studenej vody a opečiete alebo ohrejete v rúre“. Moderní kuchári môžu muffiny vzduchotesne zabaliť a zmraziť.
Ingrediencie na anglické muffiny (14 ks):
- 450 g (3 a 3/4 šálky) múky, plus viac na pracovnú plochu
- 240 ml (1 šálku) mlieka
- 2 polievkové lyžice masla a ďalšie do misy
- 1 zľahka rozšľahané vajce
- 2 čajové lyžičky aktívneho suchého droždia
- 2 čajové lyžičky soli
Anglické muffiny – výrobný postup:
- Múku preosejeme do veľkej misy. V malom hrnci zohrejeme mlieko na teplotu krvi (asi 38 °C) a rozpustíme v ňom maslo. Teplé mlieko vlejeme do múky, pridáme vajce, droždie a vareškou miešame, kým nevznikne drsné cesto. Primiešame soľ, potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a miesime 15-20 minút, kým cesto nie je hladké a pružné. Prípadne v stojanovom mixéri vybavenom hákom na cesto miesime cesto pri nízkej rýchlosti asi 10 minút, kým nebude hladké a elastické.
- Veľkú misu zľahka vymastíme a preložíme do nej cesto. Misu prikryjeme vlhkou kuchynskou utierkou, položíme ju na teplé miesto a necháme cesto kysnúť asi 2 hodiny, alebo kým takmer nezdvojnásobí svoj objem.
- Cesto rozdelíme na asi 14 kúskov, každý s hmotnosťou asi 60 g. Zrolujeme a vytvarujeme každý kúsok do hladkej gule s priemerom 5 cm. Keď sme guličky sformovali, položíme ich na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Každú guľôčku vyrovnáme rukou do kruhu s priemerom 6 cm a s hrúbkou asi 12 mm. Prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať. Kruhy stúpnu už len mierne.
- Liatinovú panvicu alebo jemne vymastenú veľkú panvicu rozohrejeme na strednom ohni a opatrne na ňu položíme muffiny, aby sa nedotýkali. Po niekoľkých minútach muffiny jemne obrátime vareškou, keď sú spodné časti suché. Teplotu znížime na minimum a za pravidelného otáčania pokračujeme vo vyprážaní asi 20 minút, kým muffiny nie sú pekne nafúknuté, zľahka opečené z oboch strán a prepečené. Po dokončení by mal mať stred muffinu asi 95 °C.
- Vyklopíme ich na mriežku, aby len zľahka vychladli, pretože najlepšie chutia teplé. Každý muffin rozdelíme prstami alebo vidličkou na polovicu.
Upečte si sušienky princa z Walesu alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.
Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko