Lievance boli pôvodne tenké koláčiky, ktoré upiekli na horúcej panvici. Pravidelne sa objavujú na podnose na čaj o piatej, ale aj na raňajkovom stole. Za svoje meno a pôvod pravdepodobne vďačia suchému, hustému koláču zo 14. storočia. Mäkký, pórovitý a jamkami posiaty moderný lievanec predstavila Elizabeth Raffald vo svojej knihe Skúsená anglická gazdiná z roku 1769. Nazvala ho pikelet, čo je termín, ktorý sa v niektorých častiach severného Anglicka pre lievance stále používa.
Ingrediencie na lievance (crumpets):
- 405 g (3 1/4 šálky) univerzálnej múky
- 4 čajové lyžičky soli (použil som len 2, ale lievance boli aj tak dostatočne slané)
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 480 ml (2 šálky) mlieka, z toho 240 ml (1 šálku) mlieka zohriateho na 46 ºC a 240 ml (1 šálku) pri izbovej teplote
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1 čajovú lyžičku rýchlopôsobiaceho sušeného droždia
- nesolené maslo na formičky, panvicu a podávanie
- džem na podávanie
Výrobný postup:
- V stredne veľkej miske zmiešame múku, soľ a sódu bikarbónu. Vo veľkej mise zmiešame zohriate mlieko, cukor a droždie a necháme odstáť asi 10 minút do spenenia. Za stáleho šľahania pomaly pridávame múčnu zmes a potom mlieko izbovej teploty a šľaháme, kým nevznikne hladká hustá zmes. Misu voľne prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme na teplé miesto asi na 1 hodinu, kým sa zmes nezväčší a nezbublinkuje.
- 30 cm liatinovú panvicu rozohrejeme na strednom plameni. Kým sa panvica zohrieva, vymastíme si toľko 10-cm kruhových formičiek, koľko sa pohodlne zmestí do panvice (lievance som vyprážal v klasickej panvici na lievance alebo volské oká). Keď je panvica horúca, jemne ju vymastíme maslom a potom do nej vložíme pripravené formičky. Každý krúžok naplníme asi 80 ml zmesi a smažíme asi 6 minút, kým sa na povrchu neobjavia bublinky. Opatrne odstránime krúžky a lievance otočíme. Ďalej vyprážame asi 5 minút, kým lievance nie sú z druhej strany zlaté a prepečené. Preložíme na tanier a udržiavame v teple.
- Opakujeme so zvyšnou zmesou, pričom kruhové formičky zakaždým vymažeme maslom. Podávame horúce s maslom a džemom.
Upečte si jablkový drobený koláč alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko