madeira panstvo downton abbey

Madeira koláč z panstva Downton

Koláč Madeira bol populárny predovšetkým od polovice 19. do 20. storočia. Pomenovali ho po fortifikovanom (vyšší obsah zvyškového cukru a alkoholu) portugalskom víne, ktoré ho tradične sprevádza. Chuťové tóny pražených orechov, karamelu a ovocia vo víne sa príjemne spájajú s jemnou citrónovou príchuťou koláča.

Ingrediencie na koláč Madeira (8 porcií):

  • 115 g (1/2 šálky) rozpusteného a vychladnutého nesoleného masla, plus navyše na formu
  • 170 g (3/4 šálky plus 2 polievkové lyžice) práškového cukru, plus navyše na formu
  • 125 g (1 šálku) samokypriacej múky
  • strúhanú kôru z 1 veľkého alebo 2 malých citrónov
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 3 vajcia
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Koláč Madeira – výrobný postup:

  1. Rúru predhrejeme na 180 ºC. Vymastíme 900 g formu na bochník, potom ju jemne posypeme cukrom a prebytok vyklepeme. Ak nemáte formu na bochník, použite tortovú formu. Ja som použil tú s priemerom 23 cm.
  2. V malej miske zmiešame múku, citrónovú kôru a prášok do pečiva. V samostatnej väčšej miske vyšľaháme vajíčka, kým nie sú husté a krémové. Postupne pridávame za stáleho šľahania cukor, kým sa úplne nezapracuje. Za stáleho šľahania veľmi pomaly pridávame rozpustené maslo, kým sa takisto nezapracuje. Na záver opatrne vmiešame múčnu zmes.
  3. Zmes nalejeme do pripravenej formy, ktorú potom rýchlo vložíme do rúry, aby sa vajíčka nestihli zraziť. Koláč pečieme, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá, asi 30 minút. Necháme 10 minút vychladnúť vo forme na mriežke, potom koláč opatrne vyklopíme na mriežku. Pred podávaním necháme úplne vychladnúť.

Môj tip:

Vrch koláča ešte môžete potrieť cukrovou polevou s citrónovou kôrou. Jednu polievkovú lyžicu vriacej vody zmiešame s 2 polievkovými lyžicami práškového cukru a do zmesi pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Polevu rozotrieme navrch koláča.

Upečte si palmierky alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.

Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko