Autori vo svojej knihe uvádzajú, že ríbezľové buchty sú základom anglického čaju a určite potešili chuťové bunky mnohých britských emigrantov cestujúcich v 3. triede Titanicu.
Ingrediencie na ríbezľové buchty (12 buchiet):
- 1/4 šálky (60 ml) vlažnej vody
- 1/2 šálky (90 g) kryštálového cukru
- 1 polievkovú lyžicu (15 g) aktívneho sušeného droždia
- 3 a 1/2 šálky (520 g) hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky (2 g) soli
- 3/4 šálky (175 ml) teplého mlieka
- 1/4 šálky (60 ml) rozpusteného masla
- 2 vajcia
- 1/2 šálky (50 g) ríbezlí (môžete použiť aj hrozienka)
- 2 polievkové lyžice (30 g) práškového cukru
- 1 polievkovú lyžicu (15 ml) vody
Ríbezľové buchty – výrobný postup:
- V malej miske rozpustíme 1 polievkovú lyžicu cukru v teplej vode. Navrch posypeme droždie. Necháme stáť 10 minút alebo kým sa nevytvoria bublinky.
- Medzitým vo veľkej miske zmiešame zvyšný cukor, múku a soľ. V malej miske vyšľaháme spolu mlieko, maslo a vajcia. Vmiešame drožďovú zmes a dobre premiešame.
- V múčnej zmesi urobíme dieru. Pomocou drevenej lyžice vmiešame drožďovú zmes, kým nevytvoríme vláčne cesto. Miesime 8 minút alebo kým cesto nie je hladké a elastické alebo kým sa neodlepuje od misky.
- Poprášime hladkou múkou. Zakryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Niekoľkokrát vrazíme päsť do cesta. Preložíme na pomúčený povrch. Vmiesime ríbezle. Cesto vytvarujeme do 30 cm dlhého kmeňa a nakrájame na 12 rovnakých kusov.
- Z kusov vytvarujeme hladké žemle. Umiestnime ich na vymastený papier na pečenie, pričom medzi každou žemľou necháme asi 5 cm medzeru. Zľahka prikryjeme a necháme odpočívať 30 minút.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C 15 minút alebo do zlatista. Medzitým si zmiešame práškový cukor s vodou. Cukrovou zmesou potrieme teplé buchty. Necháme vychladnúť na rošte. Pri servírovaní môžeme žemle rozrezať a potrieť maslom.
Olovrant:
- Hovädzie ragú so zemiakmi a čalamádou
- Marhule
- Čerstvý chlieb a maslo
- Ríbezľové buchty
- Čaj
Zdroj:
ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.
© Ing. Adam Vanečko