Plnené paradajky sú všestranným jedlom, pretože sa mohli podávať teplé alebo studené, varené alebo surové a plnené širokou škálou plniek v závislosti od toho, aké zvyšky boli po ruke alebo čo sa považovalo za vhodné pre pozvaných hostí. Tieto 2 recepty sú veľmi jednoduché, preto je dôležité použiť paradajky s plnou chuťou, najlepšie domáce alebo z miestnej farmy.
Ingrediencie na horúce plnené paradajky (6 porcií):
- 6 stredne veľkých paradajok
- 3 polievkové lyžice dvojitej smotany (45-48-60 % tuku)
- 3 polievkové lyžice mäkkého čerstvého kozieho syra
- soľ a mleté čierne korenie
- 6 prepeličích vajíčok
- malé vetvičky čerstvých byliniek na ozdobu
Výrobný postup:
- Rúru predhrejeme na 165 °C. Malým ostrým nožom vyrežeme z každej paradajky stopku a jadrovník, potom vnútro vydlabeme lyžicou alebo vykrajovačom na melón.
- V malej miske zmiešame smotanu, syr a dochutíme soľou a korením. Zmes rovnomerne rozdelíme medzi vydlabané paradajky. V strede každej plnky urobíme priehlbinu a rozbijeme do nej prepeličie vajíčko.
- Paradajky poukladáme na plech a pečieme, kým vajíčka nestuhnú, asi 7-10 minút.
Ingrediencie na studené plnené paradajky (6 porcií):
- 6 stredne veľkých paradajok
- 4 polievkové lyžice nakrájaného čerstvého alebo konzervovaného ananásu
- 2 polievkové lyžice nasekaných pražených lieskových orieškov (použil som vlašské)
- 2 polievkové lyžice majonézy
- soľ a mleté čierne korenie
- strúhaný šalát alebo špenát na servírovanie
Výrobný postup:
- Paradajky odstopkujeme a vydlabeme podobne ako sme to urobili pri teplých paradajkách. V malej miske zmiešame ananás, orechy a majonézu a dochutíme soľou a korením. Zmes rovnomerne rozdelíme medzi vydlabané paradajky.
- Teplé aj studené plnené paradajky podávame na tanieri lemovanom šalátom, ktorý môžeme poukladať tak, aby paradajky držali vzpriamene. Ozdobíme čerstvými bylinkami.
Poznámka k receptu Plnené paradajky z Panstva Downton:
Paradajky môžete naplniť takmer čímkoľvek (preto je tu trochu zvláštna, ale autentická zmes ananásu a majonézy). Kniha The Good Housekeeping Cookery Book (Dobrá domáca kuchárska kniha) od Florence Jack, z ktorej tento recept pochádza, tiež navrhuje varené plnky zo šunky a strúhanky, šampiňónov, miešaných vajíčok, dusenej obličky a karí ryže a nevarené plnky zo syra a majonézy, jablka a zeleru so šalátovým dresingom a uhorky nakrájanej na kocky.
Vyskúšajte tiež Plnenú cuketu z 1. triedy Titanicu 😉
Zdroj:
GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko