Plnená cuketa bola servírovaná ako jedno z 3 jedál počas 4. chodu – Entrée (1. mäsitý chod po polievke, predkrm) na večeru v 1. triede Titanicu v posledný deň plavby. Ďalšími jedlami bolo Kuracie na lyonský spôsob a Filet Mignon Lili. Plnená cuketa sa pravdepodobne považovala za samostatný predkrm, nie za prílohu.
Keďže je dyňa dostupná len niekoľko týždňov v roku, môžete ju pokojne nahradiť dvomi veľkými cuketami. Pred 2. svetovou vojnou sa plnka pripravovala z krátkozrnnej ryže. Pokiaľ sa nemusíte striktne pridŕžať všetkých historických detailov, môžete použiť aj dlhozrnnú ryžu.
Plnená cuketa – ingrediencie (6 porcií):
- 1 dyňu alebo 2 veľké cukety
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 šálku (120 g) nadrobno nasekanej červenej cibule
- 3 strúčiky pretlačeného cesnaku
- 1/4 šálky (15 g) nasekanej čerstvej bazalky
- 1 čajovú lyžičku sušeného oregana
- 1 polievkovú lyžicu paradajkovej pasty
- 1,5 šálky (120 g) nakrájaných šampiňónov
- 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
- 2/3 šálky (130 g) uvarenej ryže
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- štvrť čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/4 šálky (30 g) strúhaného parmezánu
- 1/4 šálky (20 g) čerstvej strúhanky
- 2 polievkové lyžice rozpusteného masla
- čerstvú bazalku
Plnená cuketa – výrobný postup:
- Cukety rozrežeme pozdĺžne na polovice. Lyžicou vyberieme veľké semená, ktoré vyhodíme. Dreň vyrežeme nožom, pričom ponecháme asi polcentimetrový obal. Nakrájame ju na malé kocky a odložíme bokom.
- V hrnci ohrejeme olej na strednom plameni. Pridáme cibuľu a cesnak a za stáleho miešania varíme 7 až 8 minút alebo kým cibuľa nezmäkne a zľahka sa neopečie. Vmiešame bazalku, oregano, odloženú dreň a paradajkovú pastu. Za stáleho miešania varíme 5 minút. Zosilníme plameň a pridáme huby. Za stáleho miešania varíme 3 minúty alebo kým zelenina zľahka nezhnedne. Prilejeme ocot. Odstránime z plameňa a mierne ochladíme. Primiešame ryžu, soľ, korenie a 3 polievkové lyžice syra.
- Pomocou polievkovej lyžice naplníme duté cukety, spodnou stranou lyžice plnku zľahka utlačíme. Rovnomerne posypeme strúhankou a zvyšným syrom. Pokvapkáme maslom. Vložíme na vymastený plech do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 až 40 minút alebo dovtedy, kým nebude vrchná vrstva dobre opečená.
- Pri servírovaní nakrájame cukety diagonálne na plátky široké asi 7,5 cm. Ozdobíme čerstvou bazalkou.
Večerné menu 1. triedy Titanicu:
- Prvý chod – Predjedlá
- Biele Bordeaux, Biele Burgundské alebo Chablis (najmä s ustricami)
- Jednohubky à l’Amiral
- Ustrice à la Russe
- Druhý chod – Polievky
- Madeira alebo Sherry
- Consommé Olga
- Krém z krúpovej polievky s whisky
- Tretí chod – Ryby
- Suchý Rizling rýnsky alebo Moselské
- Pošírovaný losos s mušelínovou omáčkou
- Štvrtý chod – Entrées (1. mäsitý chod po polievke, predkrm)
- Červené Bordeaux
- Filet Mignon Lili so zemiakmi Anna
- Kuracie na lyonský spôsob
- Plnená cuketa
- Piaty chod – Removes (ďalší chod)
- Šiesty chod – Punč alebo sorbet
- Siedmy chod – Pečienka
- Červené Burgundské
- Pečený holub na zvädnutej žeruche
- Ôsmy chod – Šalát
- Deviaty chod – Studený chod
- Sauterne alebo sladké rýnske
- Pečeňová paštéta
- Zeler
- Desiaty chod – Sladký chod
- Sladké dezertné vína (Muškát, Tokajské, Sauterne)
- Waldorfský puding
- Broskyne so želé z likéru Chartreuse
- Čokoládou potreté Éclair s francúzskym vanilkovým krémom a jedlým zlatom
- Francúzska vanilková zmrzlina
- Jedenásty chod – Dezert
- Sladké dezertné vína, Šampanské alebo sekty
- Rozmanité čerstvé ovocie a syry
- Po večeri
- Káva, cigary
- Portské víno alebo likér
Zdroj:
ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.
© Ing. Adam Vanečko