plnena cuketa entree vecera 1. trieda titanic

Plnená cuketa z 1. triedy Titanicu

Plnená cuketa bola servírovaná ako jedno z 3 jedál počas 4. chodu – Entrée (1. mäsitý chod po polievke, predkrm) na večeru v 1. triede Titanicu v posledný deň plavby. Ďalšími jedlami bolo Kuracie na lyonský spôsob a Filet Mignon Lili. Plnená cuketa sa pravdepodobne považovala za samostatný predkrm, nie za prílohu.

Keďže je dyňa dostupná len niekoľko týždňov v roku, môžete ju pokojne nahradiť dvomi veľkými cuketami. Pred 2. svetovou vojnou sa plnka pripravovala z krátkozrnnej ryže. Pokiaľ sa nemusíte striktne pridŕžať všetkých historických detailov, môžete použiť aj dlhozrnnú ryžu.

Ingrediencie na plnenú cuketu (6 porcií):

  • 1 dyňu alebo 2 veľké cukety
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 šálku (120 g) nadrobno nasekanej červenej cibule
  • 3 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 1/4 šálky (15 g) nasekanej čerstvej bazalky
  • 1 čajovú lyžičku sušeného oregana
  • 1 polievkovú lyžicu paradajkovej pasty
  • 1 a 1/2 šálky (120 g) nakrájaných šampiňónov
  • 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
  • 2/3 šálky (130 g) uvarenej ryže
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/4 šálky (30 g) strúhaného parmezánu
  • 1/4 šálky (20 g) čerstvej strúhanky
  • 2 polievkové lyžice rozpusteného masla
  • čerstvú bazalku

Výrobný postup:

  1. Cukety rozrežeme pozdĺžne na polovice. Lyžicou vyberieme veľké semená, ktoré vyhodíme. Dreň vyrežeme nožom, pričom ponecháme asi polcentimetrový obal. Nakrájame ju na malé kocky a odložíme bokom.
  2. V hrnci ohrejeme olej na strednom plameni. Pridáme cibuľu a cesnak a za stáleho miešania varíme 7 až 8 minút alebo kým cibuľa nezmäkne a zľahka sa neopečie. Vmiešame bazalku, oregano, odloženú dreň a paradajkovú pastu. Za stáleho miešania varíme 5 minút. Zosilníme plameň a pridáme huby. Za stáleho miešania varíme 3 minúty alebo kým zelenina zľahka nezhnedne. Prilejeme ocot. Odstránime z plameňa a mierne ochladíme. Primiešame ryžu, soľ, korenie a 3 polievkové lyžice syra.
  3. Pomocou polievkovej lyžice naplníme duté cukety, spodnou stranou lyžice plnku zľahka utlačíme. Rovnomerne posypeme strúhankou a zvyšným syrom. Pokvapkáme maslom. Vložíme na vymastený plech do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 až 40 minút alebo dovtedy, kým nebude vrchná vrstva dobre opečená.
  4. Pri servírovaní nakrájame cukety diagonálne na plátky široké asi 7,5 cm. Ozdobíme čerstvou bazalkou.

Večerné menu 1. triedy Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko