palmierky palmiers panstvo downton abbey

Palmierky (Palmiers) z panstva Downton

Schopnosť vyrábať rafinované francúzske pečivo, ako napríklad lístkové cesto používané na palmierky alebo palmiers, bola v eduardovskom Anglicku základnou zručnosťou kuchárov v domoch aristokracie. Hoci palmier je po francúzsky „palma“, tieto chrumkavé sušienky získali na celom svete mnoho mien, od prasacích uší, sloních uší a srdcia Francúzska až po podrážky topánok, okuliare a mnohé ďalšie. Mne pripomínajú motýlikov.

Ingrediencie na palmierky (palmiers, asi 20 ks):

  • 2 polievkové lyžice rozpusteného nesoleného masla
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 100 g (1/2 šálky) práškového cukru
  • 60 g (1/2 šálky) kryštálového cukru
  • 1 balenie chladeného lístkového cesta (asi 225 g)

Palmierky (palmiers) – výrobný postup:

  1. Rúru predhrejeme na 190 °C a dva plechy vystelieme papierom na pečenie.
  2. V malej miske zmiešame maslo a vanilkový extrakt. V inej miske pomocou vidličky vymiešame práškový a kryštálový cukor. 80 g cukrovej zmesi si odložíme bokom.
  3. Na pracovnú dosku nasypeme 3 polievkové lyžice zvyšnej cukrovej zmesi. Na pocukrovaný povrch položíme lístkové cesto. Vrch cesta posypeme cukrovou zmesou, ktorú rovnomerne rozotrieme rukami. Cesto rozvaľkáme pomocou valčeka na obdĺžnik s rozmermi 25 x 50 cm. Aby sme zabránili prilepeniu, počas práce posypeme podľa potreby ešte trochu cukrovej zmesi pod a na vrch pečiva.
  4. Povrch cesta potrieme pomocou cukrárskeho štetca maslovou zmesou. Povrch rovnomerne posypeme odloženou cukrovou zmesou (80 g). Začneme na jednom krátkom konci a pás cesta široký 5 cm preložíme na seba. Toto skladanie opakujeme, kým sa nedostaneme do stredu cesta. Rovnakým spôsobom prehneme druhý koniec obdĺžnika. Preloženou stranou otočíme nadol a obdĺžnik narežeme priečne na plátky hrubé 12 mm. Plátky položíme na pripravené plechy vo vzdialenosti 5 cm od seba.
  5. Palmierky (palmiers) pečieme dozlatista, asi 15 minút. Necháme ich vychladnúť na plechoch na drôtených mriežkach 5 minút, potom ich preložíme na mriežky a necháme úplne vychladnúť.

Upečte si ríbezľové buchty z 3. triedy Titanicu alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.

Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko