skalne kolaciky rock cakes panstvo downton abbey caj o piatej afternoon tea

Skalné koláčiky z éry panstva Downton

Pôvod týchto malých a hrboľatých koláčikov nie je známy. Skalné koláčiky (rock cakes) pravdepodobne pochádzajú z polovice 18. storočia. Múčnu zmes s maslom spojíte pomocou kuchynského robota, alebo cesto vypracujete ručne, pomocou prstov. Môžete použiť akýkoľvek druh sušeného ovocia alebo jeho kombinácie. Ríbezle, sultánky, čerešne, marhule a brusnice sú dobrou voľbou.

Ingrediencie na skalné koláčiky (12 ks):

  • 220 g (1 a 3/4 šálky) samokypricej múky, plus extra na vaľkanie
  • 50 g (1/4 šálky) práškového cukru
  • 1 a 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 115 g (1/2 šálky) studeného nesoleného a na kocky nakrájaného masla
  • 70 g na malé kúsky nakrájaného sušeného ovocia podľa výberu
  • 1 zľahka rozšľahané vajce
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • trstinový cukor na posypanie (voliteľné)

Skalné koláčiky – výrobný postup:

  1. Rúru predhrejeme na 190 °C. Dva plechy na pečenie vystelieme pergamenovým papierom alebo silikónovou podložkou.
  2. V kuchynskom robote zmiešame múku, práškový cukor, prášok do pečiva a soľ a mixujeme asi 5 sekúnd. Pridáme maslo a miešame 8-10 sekúnd, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku. Zmes dáme do misky a vmiešame sušené ovocie. Na vrch vyklopíme vajce, nalejeme mlieko a pomocou gumenej stierky a jednej ruky miešame do vláčneho cesta.
  3. Cesto rozdelíme na 12 rovnakých kúskov (asi 3 polievkové lyžice každý) a z nich vytvarujeme kôpky. Kôpky poukladáme na pripravené plechy vo vzdialenosti asi 6 cm od seba. Ak používame, posypeme trstinovým cukrom.
  4. Skalné koláčiky pečieme dozlatista 16-18 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu koláčikov nevyjde čistá. Necháme vychladnúť na plechoch na mriežke aspoň 5 minút. Podávame teplé alebo pri izbovej teplote.

Poznámka k receptu:

Ak sme skalné koláčiky neposypali trstinovým cukrom pred pečením, môžeme ich podávať teplé z rúry jemne posypané práškovým cukrom. Môžeme ich tiež potrieť maslom a džemom. Najlepšie chutia v deň, keď boli upečené a môžu sa zohriať v rúre pri nízkej teplote.

Upečte si klasické smotanové koláčiky alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.

Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko