punc romaine titanic

Punč Romaine z 1. triedy Titanicu

Punč Romaine podávali ako 6. chod – punč alebo sorbet na večeru v 1. triede Titanicu v posledný deň plavby. Príprave punču predchádza uvarenie jednoduchého cukrového sirupu.

Cukrový sirup

Klasický cukrový sirup (alebo tiež jednoduchý sirup) vyrobíme z kryštálového cukru a vody.

Ingrediencie na cukrový sirup (1 šálka):

  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 1 šálku vody

Výrobný postup:

Vo veľkom hrnci zmiešame cukor a vodu. Za občasného miešania varíme na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Privedieme k varu a varíme 1 minútu alebo kým sirup nie je číry. Necháme vychladnúť. Sirup môžeme skladovať v sterilizovanej nádobe v chladničke až jeden mesiac.

Punč Romaine

Autori uvádzajú, že Escoffier spopularizoval túto formu alkoholického ľadu ako čistič podnebia. Ako moderný sorbet by sa podával v dezertných pohároch a jedol by sa lyžičkou.

Pravdepodobne som niečo urobil nesprávne, keďže môj punč Romaine nedosiahol tuhú konzistenciu (predpokladám, že mala byť podobná daiquiri) a nemusel som ho z dezertného pohára vyjedať lyžičkou. Premýšľam, či je vôbec možné pri takom množstve vína dosiahnuť tuhý stav. Snáď sa na mňa nenahneváte, že som si dovolil servírovať punč v miskách na šumivé víno. 🙂

Ingrediencie na Punč Romaine (8 porcií):

  • 6 šálok drveného ľadu
  • 1 šálku (250 ml) cukrového sirupu
  • 2 šálky (500 ml) šampanského alebo šumivého vína
  • 1 šálku (250 ml) bieleho vína
  • 1/3 šálky (75 ml) čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice bieleho rumu (voliteľné)
  • pomarančovú kôru

Punč Romaine – výrobný postup:

V mixéri zmiešame drvený ľad, cukrový sirup, šampanské, biele víno, pomarančovú a citrónovú šťavu. Lyžicou rozdelíme zmes do jednotlivých dezertných pohárov. Pokvapkáme bielym rumom (ak ho používame) a ozdobíme kúskom pomarančovej kôry. Ihneď podávame.

Večerné menu 1. triedy Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko