Síce na večeru podávali na Titanicu pre pasažierov 3. triedy len kávu, kabínové sušienky s maslom a kašu z ovsa, pšenice, raže alebo ryže, varených vo vode alebo v mlieku, olovrant bol za to o niečo sýtejší. V posledný deň plavby servírovali hovädzie ragú so zemiakmi a čalamádou, marhule, čerstvý chlieb a maslo, ríbezľové buchty a čaj.
Autorka vo svojej knihe uvádza, že slovo ragú pochádza ešte z roku 1642, keď znamenalo čokoľvek, čo zvyšuje chuť do jedla. Neskôr sa označenie začalo používať pre mäso nakrájané na drobné kocky a dusené v tekutine. Toto ragú sa zahustí iba varením zemiakov s mäsom a tradičnou prílohou je čalamáda, avšak nie z bielej kapusty, na akú sme zvyknutí u nás, ale z červenej kapusty.
Ingrediencie na hovädzie ragú (6 porcií):
- 2 plátky nadrobno nakrájanej slaniny
- dve nadrobno nasekané cibule
- 2 nakrájané mrkvy
- dva strúčiky pretlačeného cesnaku
- 2 čajové lyžičky sušeného tymianu
- 1/2 čajovej lyžičky mletého nového korenia
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 900 g hovädzieho mäsa
- 1 šálku (250 ml) hovädzieho vývaru
- jednu šálku (250 ml) paradajkového pretlaku
- 1 čajovú lyžičku soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho mletého korenia
- 1 polievkovú lyžicu jablčného octu
- 1 a 1/2 šálky (225 g) čerstvého alebo mrazeného drobného hrášku
- nakladanú červenú kapustu (čalamádu)
Hovädzie ragú – výrobný postup:
- Vo veľkom hrnci opražíme slaninu asi 5 minút alebo kým nezhnedne, občas zamiešame. Vylejeme prebytočný tuk a do hrnca pridáme cibuľu, mrkvu, cesnak, tymian, nové korenie a muškátový oriešok. Za stáleho miešania varíme asi 5 minút.
- Medzitým ošúpeme a na kocky nakrájame polovicu zemiakov. Pridáme do zeleninovej zmesi a za občasného miešania varíme 5 minút. Osušíme hovädzie mäso a vmiešame do zeleninovej zmesi. Vlejeme hovädzí vývar, paradajkový pretlak, osolíme a okoreníme. Privedieme k varu. Zakryjeme pokrievkou a teplotu znížime na minimum. Necháme slabo vrieť asi 1,5 h, občas zamiešame.
- Medzitým olúpeme zvyšné zemiaky a nakrájame ich na malé kúsky. Pridáme do hrnca a varíme prikryté 15 minút. Odokryjeme a za stáleho miešania varíme 15 minút alebo kým mäso nezmäkne a omáčka mierne nezhustne. Primiešame ocot a hrášok. Chvíľu povaríme a podľa chuti dochutíme. Podávame s nakladanou červenou kapustou.
Olovrant:
- Hovädzie ragú so zemiakmi a čalamádou
- Marhule
- Čerstvý chlieb a maslo
- Ríbezľové buchty
- Čaj
Zdroj:
ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.
© Ing. Adam Vanečko