S vynálezom prášku do pečiva, ako ho poznáme dnes, v roku 1843 sa zrazu otvorili nové možnosti pečenia. Dokonca aj tradičný koláč vyrobený z rovnakých dielov masla, múky, cukru a vajec sa vďaka novému prášku stal svetlejším a nadýchanejším. Slivkový maslový koláč sa bez neho taktiež nezaobíde. Kuchyňa panstva Downton by sa obrátila na odrody Victoria, Farleigh Damson alebo iné dobré slivky, nepochybne aj z vlastnej záhrady.
Ingrediencie na slivkový maslový koláč:
- 225 g (1 šálku) nesoleného masla, pri izbovej teplote, plus navyše na plech
- 185 g (1 a 1/2 šálky) samokypriacej múky
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 150 g (3/4 šálky) plus 1 polievkovú lyžicu práškového cukru
- 2 vajcia
- 6-8 sliviek, asi 450 g, odkôstkovaných a nakrájaných na hrubé plátky
- 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
Výrobný postup:
- Do spodnej tretiny rúry umiestnime mriežku a rúru predhrejeme na 180 oC. Vymastíme 23-cm okrúhlu alebo 20-cm štvorcovú tortovú formu. Spodok vystelieme papierom na pečenie, ktorý namažeme maslom.
- V mise preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ. V inej miske pomocou elektrického mixéra vyšľaháme maslo na strednej rýchlosti do hladka, asi 1 minútu. Zvýšime rýchlosť na stredne vysokú, pridáme 150 g cukru a šľaháme 2-3 minúty, alebo kým zmes nie je nadýchaná a svetlá. Pridáme vajcia, jedno po druhom, pričom po každom vajíčku dobre prešľaháme. Pri nízkej rýchlosti pridáme múčnu zmes a dobre premiešame.
- Zmes preložíme do pripravenej formy, rovnomerne rozotrieme a uhladíme vrch. Plátky sliviek vpichneme do zmesi, uložíme ich blízko seba, aby sme vrch úplne zakryli. V malej miske zmiešame škoricu so zvyšnú 1 polievkovou lyžicou cukru a slivky zmesou rovnomerne posypeme.
- Koláč pečieme 50-60 minút, kým vrch nebude zlatohnedý, okraje sa odtiahnu od formy a špajľa zapichnutá do stredu vyjde čistá. Pred podávaním necháme asi 30 minút vychladnúť vo forme na mriežke. Podávame teplé.
Upečte si aj tieto recepty z éry panstva Downton:
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko