Starý Smokovec je hádam mojím najčastejším východiskovým bodom na turistiku vo Vysokých Tatrách. A nielen východiskovým, ale častokrát aj konečným. Niekoľko rokov dozadu bolo v tejto mestskej časti Tatier zopár možností, kde sa mohol človek najesť. Dnes akoby sa s nimi roztrhlo vrece a takmer na každom kroku máte možnosť vyskúšať inú reštauráciu a inú kuchyňu. My sme vyskúšali reštauráciu Stodola Smokovec.
So „Stodolou“ (ale tou popradskou) sme už predtým mali veľmi dobré skúsenosti. Či pri výbere jedla z obedového menu alebo jedálneho lístka. Horúcou novinkou je podávanie raňajok. „Stodola“ sa o nás dokonca postarala aj počas predvianočného večierku. Preto sme do tej smokoveckej vstupovali s veľkými očakávaniami.
Prvý dojem z reštaurácie Stodola Smokovec
Stodola Smokovec je verná svojmu menu (nie, že by to vo vnútri vyzeralo ako v stodole), ale pokiaľ hľadáte reštauráciu, do ktorej by ste sa nehanbili zobrať aj svojich známych zo zahraničia, tak je tým pravým miestom. Je zariadená v tradičnom slovenskom štýle s vyrezávanými drevenými stolmi a drevenými lavicami. Veľký drevený bar s retro registračnou pokladňou priam láka na to, aby ste sa pri ňom zastavili. Steny zdobia obrazy s ľudovou tematikou. Na drevených policiach sa vynímajú staré rádiá, šijacie stroje, budíky a mnohé iné staré predmety. Na stoloch nechýbajú kvety v maľovaných keramických vázach. Vnútorné priestory reštaurácie obklopuje vonkajšia krytá terasa.
Domáce limonády
Po usadení sa k stolu nás privítala veľmi milá servírka. Ponúkla nám jedálne a nápojové lístky. Hneď sa nás spýtala, aké si želáme nápoje. Na jej odporúčanie sme vyskúšali uhorkovú a jahodovú limonádu. Limonády nielenže pekne podávajú, ale aj výborne chutia. Osviežujúcu kyslú limonádu príjemne dopĺňala chuť uhorky.
Jedlá z grilu zvíťazili
Z bohatej ponuky jedálneho lístka si musí vybrať hádam každý. Mal som viacerých nominantov, nakoniec (opäť po odporúčaní obsluhy) sme vyskúšali Grilovanú bravčovú panenku a Grilovaný hovädzí rump steak, obe jedlá s bylinkovým maslom, grilovanou zeleninou a omáčkou podľa vlastného výberu. Ku panenke som si vybral Opekané zemiaky s chrumkavou cibuľkou (veď ma už poznáte) a syrovú omáčku. Steak sme ochutnali s Pretláčanými zemiakmi s cibuľkou a maslom a hubovou omáčkou. Panenka bola taká jemná, že som ju skoro ani nemusel krájať a steak vám pripravia podľa vášho želania. Nikto vás nebude prebodávať pohľadom, ak si ho dáte well done. Omáčky boli výborné, syrová mi vystačila na celý kus panenky. Ešte sa mi zvýšila, tak som myslel, že ju z toho omáčnika aj vypijem, ale predsa len, som v reštaurácii, mal by som sa slušne správať.
Dezert musí byť
Po hlavnom jedle si môj eduardovský žalúdok ešte žiadal nejaký dezert. Stálu ponuku sladkých jedál (palacinky, lievance a lokše) dopĺňajú ďalšie dezerty vo vitríne pri bare a zmrzlina Kubkov kopček vo vonkajšom farebnom stánku. Vyskúšali sme tiramisu a jablkovú štrúdľu. Ku koláču samozrejme patrí aj káva. Stodola Smokovec je jeden z podnikov (áno, deje sa to ešte stále!), v ktorom sa vás obsluha nepýta, či chcete latte, keď si objednáte espresso macchiato. A to ho ani nemajú v ponuke, napriek tomu vám ho vedia pripraviť. Tých, ktorí čítajú môj blog dlhšie, určite napadla otázka, či som si k tej štrúdli a káve objednal aj pohár vína. Nie, neobjednal, lebo som poobede ešte musel pracovať. Ale vy si ho nabudúce dajte aj za mňa. 🙂
Ako sa do reštaurácie Stodola Smokovec dostať?
Stodola Smokovec sa nachádza 300 m/4 min. pešo západne od železničnej stanice a 600 m/7 min. pešo západne od autobusovej stanice v Starom Smokovci. Ak prídete do Smokovca autom, na výber máte z viacerých parkovísk alebo parkovacích domov.
Užitočné linky:
- Stodola v Smokovci Pravá slovenská reštaurácia
- Reštaurácia Stodola v Smokovci na facebook-u
- Stodola v Smokovci na instagram-e
Článok vznikol v spolupráci s reštauráciou Stodola Smokovec.
© Ing. Adam Vanečko