doma u nas by gabo kocak spisska sobota poprad tatry spis slovensko

Poprad – návod na prežitie

Poprad – návod na prežitie je ďalší zo série článkov plný praktických info o tom, kde zasýtiť žalúdok, keď odpadávate od hladu, zložiť hlavu, keď ste unavený, či kde získať v meste ďalšie info od odborníkov na slovo vzatých.

Kde v meste Poprad získať info?

Mestská informačná kancelária Poprad (ďalej len MIK Poprad) sa nachádza v budove Reduty v západnej časti Námestia sv. Egídia v centre Popradu.

Kde sa v meste Poprad ubytovať?

Hotel Doma u nás by Gabo Kocák (2 km/4 min. autom severovýchodne od MIK Poprad) sídli v zrekonštruovanom meštianskom dome priamo na námestí mestskej pamiatkovej rezervácie Spišská Sobota v rovnomennej mestskej časti Popradu.

Vedeli ste, že hotel sídli v meštianskom dome, ktorý už má 780 rokov?

Husacie perie, hlboký koberec i sklenená stena

Bol som ubytovaný v 2-lôžkovej izbe Deluxe s manželskou posteľou – dependance (v prístavbe hotela) so súkromnou kúpeľňou so sprchovacím kútom. S ostatnými sme sa zhodli, že v tomto type izby nesmú mať páry pred sebou naozaj žiadne zábrany. Kúpeľňu delí od izby totiž len sklenená stena. Vysoký matrac, obliečky príjemné na dotyk, perina aj vankúš plnené pravým husacím perím a potom ten mäkký koberec, do ktorého sa budete zabárať. V tejto hotelovej izbe som miloval chodiť bosý.

V izbe som si kedykoľvek mohol sám pripraviť horúcu kávu alebo čaj. Každý deň počas celého pobytu ma prekvapila vždy nová fľaša minerálnej vody celkom zdarma. Raňajky podávajú formou bufetových stolov. Ak nemáte radi raňajkovú kávu z automatu tak ako ja, tu ste na správnej adrese. Kávu a ostatné teplé nápoje pripravia pre vás priamo na bare.

2 izby nie sú rovnaké

Počas pobytu sme mali možnosť nahliadnuť aj do ďalších zákutí hotela. Veľmi milý zamestnanec hotela nám ukázal niektoré typy izieb a spoločných priestorov. Verte mi, že v pôvodnej časti hotela nenájdete 2 rovnaké izby. Každá izba tu má svoje meno, podľa pôdorysu alebo prevládajúceho predmetu v nej. Ubytovať sa tak môžete napr. v špajzi, šatníku, či izbe riaditeľa vagónky.

V podzemí meštianskeho domu, pivnici, pod pôvodnými klenbami poskytujú priestory na stretnutie s rodinou, priateľmi alebo obchodnými partnermi. V hoteli nájdete aj kaviareň a koňakový bar. Zatiaľ to nikomu nehovorte, ale čoskoro bude aj wellness. Bezplatné Wi-Fi pripojenie na internet bolo dostupné v celom hoteli. Nemusíte si rezervovať miesto na bezplatnom verejnom parkovisku, ktoré sa nachádza pred hotelom. Hotel je navyše adult friendly, čo mi veľmi vyhovovalo. Deti sú síce vítané, ale ponuka im nie je prispôsobená.

Kde sa v meste Poprad najesť?

Tradičná slovenská kuchyňa, vysoká moderná kuchyňa či nejedna pivovarská reštaurácia. V Poprade dostanete to, na čo máte práve chuť.

Mamut Pub

Mamut Pub (950 m/13 min. pešo južne od MIK Poprad) sa nachádza na sídlisku Juh 2 s výhľadom na panorámu Vysokých Tatier. Ochutnali sme lahodnú Krémovú hráškovú polievku s chrumkavými chlebovými krutónmi. Veľmi nerád, ale musím sa priznať, že táto hrášková polievka mi chutila viac ako hráškový krém zo Stodoly.

Všimnite si sarkastické tričká obsluhy. 😉

Ako hlavný chod som vyskúšal šťavnaté Teľacie stehno pripravené metódou sous vide s výrazným paštrnákovým pyré, chutnými baby zemiakmi a veľmi dobre ochutenou demi glace omáčkou. Jedna z mála reštaurácií v Poprade, v ktorej vám pripravia teľacinu. Obed som zapil vychladeným pivom Mamut špeciál. Čerešničkou na torte bola nebeská Matúšova Pavlova torta. Hádam jedna z najlepších, aké som v poslednej dobe jedol. Asi si od Matúša popýtam recept.

Doma u nás by Gabo Kocák

Reštaurácia Doma u nás by Gabo Kocák sa nachádza v rovnomennom hoteli (2 km/4 min. autom severovýchodne od MIK Poprad) v mestskej časti Popradu, mestskej pamiatkovej rezervácii Spišská Sobota. Večeru nám pripravil Gabo Kocák, Trend Top kuchár Slovenska, známy nielen z televíznej obrazovky. Ešte pred samotnou večerou sme dostali pozornosť kuchyne, domáci chlieb s cesnakovým maslom.

Po predjedle sme vyskúšali polievku dňa, ktorou bola Paradajková polievka. Zabudnite na paradajkovú z pretlaku zo školskej jedálne. Polievka s jemným náznakom pikantného zázvoru vás príjemne zahreje. Ako hlavný chod som zvolil novinku jedálneho lístka, Pikantné jahňacie s indickým korením. Na druhom tanieri podávali samostatne prílohu, pitta chlieb, cmar a čerstvé bylinky.

Po takom skvelom jedle som mal pocit, že ak ešte niečo zjem, tak prasknem. Ale makovo-makovú tortu od Moniky som skrátka nemohol odmietnuť. Makové torty, ktoré som ochutnal, bývajú väčšinou hutné a presladené, ale tá od Moniky bola ľahká a na jazyku sa rozplývajúca. Večera by si zaslúžila jednotku s 3 hviezdičkami. Škoda len, že nás pán šéfkuchár neprišiel pozdraviť osobne. Snáď nabudúce.  

Dobré časy | Reštaurácia & Pivovar

Dobré časy | Reštaurácia & Pivovar (550 m/7 min. pešo východne od MIK Poprad) sa nachádza pri východnom okraji Námestia sv. Egídia v centre mesta. Dobré časy vyhľadávajú všetci milovníci piva. Určite preto, že na čape je tu každý deň až 16 druhov remeselného piva.

Vedeli ste, že od roku 2018 majú Dobré časy vlastný pivovar God Times Brewery Svit, v ktorom varia pivné špeciály?

Vyskúšal som bezmäsité menu. Predjedlom boli zemiakové placky. Chrumkavé a nemastné, také ich mám najradšej. Hlavným chodom bol Legendárny vyprážaný syr s opekanými zemiakmi. Nie, nevymýšľam si, ten syr sa tak naozaj nazýva. A že bol legendárny. Z nápojov odporúčam veľký Weizen. Ako dezert len pre nás pripravili jablkovú štrúdľu, ktorú v jedálnom lístku obyčajne nemajú. Za túto štrúdľu sa hanbiť určite nemusia a do menu by ju mali určite zaradiť.

Popradská Plzeňka

Popradská Plzeňka (350 m/4 min. pešo východne od MIK Poprad) sa nachádza vo východnej časti Námestia sv. Egídia v centre mesta. Ochutnal som polievku podľa dennej ponuky, ktorou bola Šošovicová na kyslo so zemiakmi. Najlepšiu šošovicovú pochopiteľne pripravuje moja mamka, ale táto sa jej veľmi približovala. S kocúrom Garfieldom mám okrem sladkého ničnerobenia celý deň určite spoločné aj lasagne.

Objednávam si ich (takmer) vždy, keď ich vidím na jedálnom lístku. Inak tomu nebolo ani v Plzeňke. Lasagne Bolognese tu namiesto paradajkovej omáčky pripravujú s mnou tak obľúbeným bešamelom. Pred českým pivom, ktoré sa prepracovalo až do názvu reštaurácie, som dal prednosť tomu slovenskému. Snáď najlepším zakončením nielen obeda, ale celého press trip-u bol Lávový koláčik s malinovým pyré a šľahačkou.

Stodola Poprad

Stodola Poprad (3,1 km/6 min. autom západne od MIK Poprad) sa nachádza pri západnom vstupe do Popradu. Nič nenasvedčuje tomu, že reštaurácia na parkovisku nákupného centra bude zariadená v tradičnom slovenskom štýle. Po vstupe do reštaurácie sa prenesiete do iného „sveta“.

Ochutnali sme Krém z mladého hrášku s údeným ovčím syrom. Hlavným chodom bolo Kuracie supreme z kukuričného kuriatka (ragú zo sherry paradajok, mladého hrášku, špargle a cesnaku) s opekanými špeclami na masle. Ako dezert sme vyskúšali Tvarohové pirohy so slaným karamelom a horúcimi jahodami.

Do polievky a hlavného chodu som sa pustil tak rýchlo, že som ich ani nestihol odfotiť. Pripájam aspoň fotografiu dezertu. Výdatný obed nám poskytol potrebný základ na ochutnávku destilátov v liehovare, ale spáliť sme ho nestihli ani počas aktívneho relaxu v aquaparku. Odporúčam vám sadnúť si ďalej od vchodu do fajčiarskej zóny.

Prečítajte si ďalšie návody na prežitie v týchto mestách:

Užitočné linky:

Článok vznikol v spolupráci s Mestskou informačnou kanceláriou Poprad, Mestom Poprad a FIJET Slovakia.