buchty chelsea buns panstvo downton abbey afternoon tea caj o piatej

Chelsea buchty z éry panstva Downton

Buchty Chelsea prvýkrát upiekli na začiatku 18. storočia v Chelsea Bun House (Dom buchiet Chelsea) v juhozápadnom Londýne. Hrozienková buchta sa preslávila vďaka Richardovi Handovi, ktorý bol známy ako Captain Bun (Kapitán Buchta). Chelsea buchty sa krátko po vzniku stali okamžitou pochúťkou tejto éry aj neskôr. Kráľovská rodina bola natoľko zanieteným fanúšikom hranatej, hrozienkami plnenej kysnutej buchty, že pekáreň dostala prezývku Royal Bun House (Dom kráľovských buchiet).

Ingrediencie na buchty Chelsea (9 ks):

  • Na cesto:
    • 375 g (3 šálky) pevnej bielej chlebovej múky
    • 3 polievkové lyžice práškového cukru
    • 2 čajové lyžičky rýchlopôsobiaceho sušeného droždia
    • 1 čajovú lyžičku soli
    • 240 ml (1 šálku) zohriateho plnotučného mlieka (45-52 °C)
    • 60 g (4 polievkové lyžice) rozpusteného nesoleného masla
    • nepriľnavý sprej na varenie alebo neutrálny olej na misu
  • Na náplň:
    • 3 polievkové lyžice práškového cukru
    • 2 čajové lyžičky miešaného korenia (zmes sa podobá nášmu perníkovému koreniu)
    • 45 g rozpusteného nesoleného masla
    • 140 g (1 šálku) hrozienok
  • Na polevu:
    • 50 g (1/4 šálky) práškového cukru
    • 2 polievkové lyžice veľmi horúcej vody

Buchty Chelsea – výrobný postup:

  1. Na prípravu cesta zmiešame v miske stojanového mixéra múku, cukor, droždie a soľ, potom nasadíme elektrický mixér s hákom na cesto. Zapneme mixér na stredne nízku rýchlosť, do múčnej zmesi nalejeme mlieko a maslo a šľaháme, kým sa múka úplne nezapracuje. Rýchlosť zvýšime na strednú a šľaháme 8-10 minút, alebo kým nebude cesto lesklé a neodlepuje sa odo dna misy. Ak cesto stúpa po háku, zastavíme mixér a zoškrabeme cesto do misy.
  2. Cesto preložíme na pracovnú dosku, raz alebo dvakrát premiesime, kým sa už nelepí na povrch a vytvarujeme guľu. Misku zľahka vymastíme tukom a vložíme cesto späť do misy. Misu prikryjeme tanierom, fóliou (alebo utierkou), položíme na teplé miesto a necháme cesto kysnúť asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Štvorcovú formu na pečenie s rozmerom 23 cm so stranou vysokou 5 cm zľahka vymastíme (na dosiahnutie najlepších výsledkov použijeme formu s rovnou stranou.) Na prípravu plnky v malej miske zmiešame cukor a miešané korenie. Odložíme bokom spolu s maslom a hrozienkami.
  4. Na tvarovanie a plnenie buchiet vyškrabeme cesto na pracovnú dosku (nie je potrebná múka) a zatlačíme naň, aby sa vyfúklo. Rukami alebo valčekom vytvarujeme cesto do tvaru obdĺžnika s rozmermi 23 x 46 cm, krátkou stranou k sebe. Rozpustené maslo nalejeme do stredu obdĺžnika a pomocou paletového noža ho rovnomerne rozotrieme k okrajom. Maslo rovnomerne posypeme cukrovou zmesou. Na vrch rozložíme hrozienka a jemne ich vtlačíme do cesta.

a sme v polovici …

  1. Cesto zvinieme na spôsob švajčiarskej rolky a zatlačíme, aby sa spoj utesnil. Rolku položíme švom nadol na pracovnú plochu a vytvarujeme z nej polienko s dĺžkou asi 23 cm. Zúbkovaným nožom odrežeme konce a polienko nakrájame na 9 plátkov s hrúbkou 2,5 cm. Plátky poukladáme reznou stranou nadol v troch radoch do pripravenej formy.
  2. Voľne, ale úplne zakryjeme formu na pečenie potravinovou fóliou a položíme na teplé miesto. Buchty necháme kysnúť asi 1 hodinu, kým sa nenafúknu, nenaplnia formu a nezískajú štvorcový vzhľad. Asi po 40 minútach kysnutia predhrejeme rúru na 180 °C.
  3. Medzitým si pripravíme polevu. V malej miske miešame cukor a vodu, kým sa cukor nerozpustí. Odložíme bokom.
  4. Buchty pečieme 42 – 45 minút, kým nie sú nafúknuté a sýto zlatohnedé. Formu preložíme na mriežku, na buchty rovnomerne nanesieme polevu a žemle necháme asi 15 minút chladnúť. Podávame teplé.

Moje tipy:

  1. V prípade, že nepoužívate rýchlopôsobiace sušené droždie a nemáte stojanový mixér ako ja, postupujeme nasledovne. V prvej nádobe zmiešame trochu vlažného mlieka s trochou cukru a droždím. Kým sa droždie aktivuje, v druhej miske zmiešame suché suroviny – múku, zvyšný cukor, soľ. V tretej miske zmiešame zvyšné mlieko s maslom. Asi po 10 minútach, keď sa droždie aktivovalo, zmiešame všetky suroviny rukou alebo drevenou varechou, podľa toho, čo vám viac vyhovuje (mne jednoznačne vyhovuje varecha). Všetky suroviny spolu miesime asi 15-20 minút. Potom postupujeme podľa receptu vyššie.
  2. Buchty Chelsea nepečiem spolu vo štvorcovej forme ako je uvedené vyššie. Pečiem ich samostatne. Jednoduchšie si ich potom zbalím do práce alebo na cesty. Vtedy ich stačí piecť len 15-20 minút. Konce miluje po upečení moja mamka.

Upečte si koláč Madeira alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.

Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko