Slečna M. M. Mitchell, autorka knihy The Treasure Cookery Book, vydanej v roku 1913, bola riaditeľkou Polytechnickej školy varenia na londýnskej Oxford Street. Jej recepty sú jasné a ľahko sa dodržiavajú. V písaní pokračovala aj počas Veľkej vojny, kedy radila dievčatám, ktoré mali málo skúseností s varením, ako začať. Pre mnoho žien tej doby vojna všetko zmenila: koláče boli len špičkou ľadovca. Dundee koláč propagovala spoločnosť Keiller’s, ktorá vo veľkom vyrábala škótsku marmeládu.
Ingrediencie (8-10 porcií):
- 450 g zmiešaných sultániek a hrozienok
- 90 ml škótskej whisky
- 225 g masla izbovej teploty plus navyše na formu
- 225 g trstinového cukru Demerara
- štipku soli
- 4 vajcia
- 285 g múky
- 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 115 g mletých mandlí
- 160 g pomarančovej marmelády
- Jemne nastrúhanú kôru z 2 pomarančov
- 90 g celých blanšírovaných mandlí na ozdobenie
Dundee koláč – výrobný postup:
- Hrozienka a whisky vložíme do hrnca a zohrievame na miernom ohni 10-15 minút, pričom raz alebo dvakrát premiešame, kým nebude zmes horúca. Odstavíme z ohňa a necháme 2 hodiny máčať.
- Rúru predhrejeme na 165 oC. Okrúhlu tortovú formu s priemerom 23 cm vymastíme maslom. Dno vystelieme pergamenovým papierom a pergamen namastíme taktiež maslom.
- Vo veľkej mise pomocou ručného mixéra pri strednej rýchlosti alebo drevenou vareškou zmiešame maslo, cukor a soľ, až kým nebude zmes hladká a krémová. Pridáme vajcia, jedno po druhom, spolu s polievkovou lyžicou múky s prvým vajcom, aby sa zmes nezrazila, a po každom pridaní dobre premiešame. Potom zašľaháme zvyšnú múku, škoricu a muškátový oriešok. Nakoniec vmiešame hrozienka a whisky, mleté mandle, marmeládu a pomarančovú kôru.
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a vrch uhladíme zadnou stranou lyžice. Na vrch poukladáme celé blanšírované mandle do sústredných kruhov, pričom špičatý koniec každého orecha smeruje do stredu. Pečieme 1,5 hodiny až hodinu a trištvrte, kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá.
- Necháme úplne vychladnúť vo forme na mriežke, potom koláč opatrne vyklopíme, odlepíme od pergamenu, koláč otočíme naspäť a podávame. Ide o pomerne hustý koláč, ktorý sa dá pripraviť niekoľko dní vopred a v pevne uzavretej nádobe skladovať pri izbovej teplote.
Vyskúšajte ďalšie recepty z éry panstva Downton!
Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko