dundee kolac cake panstvo downton abbey

Dundee koláč z éry panstva Downton

Slečna M. M. Mitchell, autorka knihy The Treasure Cookery Book, vydanej v roku 1913, bola riaditeľkou Polytechnickej školy varenia na londýnskej Oxford Street. Jej recepty sú jasné a ľahko sa dodržiavajú. V písaní pokračovala aj počas Veľkej vojny, kedy radila dievčatám, ktoré mali málo skúseností s varením, ako začať. Pre mnoho žien tej doby vojna všetko zmenila: koláče boli len špičkou ľadovca. Dundee koláč propagovala spoločnosť Keiller’s, ktorá vo veľkom vyrábala škótsku marmeládu.

Ingrediencie (8-10 porcií):

  • 450 g zmiešaných sultániek a hrozienok
  • 90 ml škótskej whisky
  • 225 g masla izbovej teploty plus navyše na formu
  • 225 g trstinového cukru Demerara
  • štipku soli
  • 4 vajcia
  • 285 g múky
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • 115 g mletých mandlí
  • 160 g pomarančovej marmelády
  • Jemne nastrúhanú kôru z 2 pomarančov
  • 90 g celých blanšírovaných mandlí na ozdobenie

Dundee koláč – výrobný postup:

  1. Hrozienka a whisky vložíme do hrnca a zohrievame na miernom ohni 10-15 minút, pričom raz alebo dvakrát premiešame, kým nebude zmes horúca. Odstavíme z ohňa a necháme 2 hodiny máčať.
  2. Rúru predhrejeme na 165 oC. Okrúhlu tortovú formu s priemerom 23 cm vymastíme maslom. Dno vystelieme pergamenovým papierom a pergamen namastíme taktiež maslom.
  3. Vo veľkej mise pomocou ručného mixéra pri strednej rýchlosti alebo drevenou vareškou zmiešame maslo, cukor a soľ, až kým nebude zmes hladká a krémová. Pridáme vajcia, jedno po druhom, spolu s polievkovou lyžicou múky s prvým vajcom, aby sa zmes nezrazila, a po každom pridaní dobre premiešame. Potom zašľaháme zvyšnú múku, škoricu a muškátový oriešok. Nakoniec vmiešame hrozienka a whisky, mleté mandle, marmeládu a pomarančovú kôru.
  4. Cesto nalejeme do pripravenej formy a vrch uhladíme zadnou stranou lyžice. Na vrch poukladáme celé blanšírované mandle do sústredných kruhov, pričom špičatý koniec každého orecha smeruje do stredu. Pečieme 1,5 hodiny až hodinu a trištvrte, kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá.
  5. Necháme úplne vychladnúť vo forme na mriežke, potom koláč opatrne vyklopíme, odlepíme od pergamenu, koláč otočíme naspäť a podávame. Ide o pomerne hustý koláč, ktorý sa dá pripraviť niekoľko dní vopred a v pevne uzavretej nádobe skladovať pri izbovej teplote.

Vyskúšajte ďalšie recepty z éry panstva Downton!

Zdroj: GRAY, ANNIE. 2019. The Official Downton Abbey Cookbook.

© Ing. Adam Vanečko