calvadosom glazovane pecene kaciatko s jablkovou omackou vecera 1. trieda titanic

Calvadosom glazované pečené kačiatko s jablkovou omáčkou z 1. triedy Titanicu

Calvadosom glazované pečené kačiatko s jablkovou omáčkou podávali ako jedno z jedál počas 5. chodu – ďalšieho chodu na večeru v 1. triede Titanicu v posledný deň plavby. Ďalšími jedlami boli Jahňacie s mätovou omáčkou a Pečená hovädzia sviečkovica na lesnícky spôsob so zámockými zemiakmi. Hostia mali na výber viaceré prílohy – Mätový hrášok, krémové mrkvy, dusenú ryžu, zemiaky na spôsob Parmentier a varené nové zemiaky. Pred jedlom bolo podávané červené burgundské alebo Beaujolais.

Autori vo svojej knihe uvádzajú, že na večernom menu z posledného dňa plavby nie je uvedená pri kačiatku glazúra, avšak glazúra sa často využívala a využíva pri jedlách z hydiny.

Calvadosom glazované pečené kačiatko

Kačiatko je ochutené soľou, korením a tymianom. Pečie sa so šalotkami a jablkom. Glazúra je z výpeku, kuracieho vývaru, Calvadosu alebo jablčného muštu, ochutená hnedým cukrom.

Ingrediencie na Calvadosom glazované pečené kačiatko (2 porcie):

  • 1 kačiatko (okolo 1,8 kg)
  • 1 polievkovú lyžicu nasekaného čerstvého tymianu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 rozpolené šalotky
  • 1 malé kyslé rozštvrtené jablko
  • 1/2 šálky (125 ml) kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky (125 ml) Calvadosu alebo jablčného muštu
  • 1/2 šálky (75 g) hnedého cukru

Výrobný postup:

  1. Z kačiatka odstránime droby a krk. Zvnútra aj zvonku kačicu opláchneme a osušíme. Odstránime prebytočný tuk z oboch koncov dutiny. V malej miske si zmiešame tymian, soľ a čierne korenie. Celé kačiatko potrieme zvnútra aj zvonka zmesou. Do dutiny vložíme šalotky a jablko. Pomocou ihiel na hydinu alebo stehovacej ihly dutinu uzavrieme. Špičky krídiel vykrútime za chrbát.
  2. Kačicu položíme prsiami nahor do veľkého pekáča na rošt. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C 30 minút. Prsia zakryjeme alobalom, znížime teplotu na 180 °C a pečieme 1 hodinu. Ak máme mäsový teplomer s okamžitým čítaním, ten by mal po vložení do stehna ukazovať okolo 80 °C. Vyberieme a dáme na vyhriaty tanier.
  3. Pekáč preložíme na sporák na stredne vysoký plameň. Odstránime tuk. Prilejeme kurací vývar a Calvados. Privedieme k varu, pričom za stáleho miešania vyškrabeme všetky hnedé kúsky. Necháme vrieť 5 minút alebo kým nezredukujeme na 1/2 šálky. Vmiešame cukor a pokračujeme vo varení 3 až 5 minút alebo kým omáčka nepripomína sirup. Nalejeme do žiaruvzdornej misy.
  4. Kačiatko vrátime do pekáča. Odstránime fóliu a potrieme polovicou glazúry. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 5 minút a potrieme zvyšnou glazúrou. Pečieme ďalších 20 minút. Teplotu zvýšime na 240 °C a pečieme 5 minút alebo kým nie je koža hnedá a chrumkavá. Premiestnime na vyhriatu misu. Prekryjeme alobalom a necháme odpočívať 20 minút.

Jablková omáčka

Základ omáčky tvorí šalotka opražená na rastlinnom oleji s dusenými jablkami. Jablková omáčka je ochutená kryštálovým cukrom a jablčným octom.

Ingrediencie na jablkovú omáčku (2 porcie):

  • 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja
  • 2 nadrobno nakrájané malé šalotky
  • 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
  • 1 čajovú lyžičku jablčného octu
  • 2 kyslé jablká, olúpané, zbavené jadier a nastrúhané

Výrobný postup:

Medzitým v hrnci s dvojitým dnom ohrejeme olej na miernom plameni. Pridáme šalotku a varíme 5 minút alebo kým nezmäkne. Šalotku posypeme cukrom. Za častého miešania varíme 5 minút alebo kým šalotka nezhnedne a nie je veľmi mäkká. Pridáme ocot a jablká. Prikryjeme a varíme 7 až 8 minút alebo kým jablká nie sú jemné. Roztlačíme dohladka. Jablkovú omáčku podávame vedľa pečeného kačiatka.

Večerné menu 1. triedy Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko