Sladké a korenisté horúce krížové buchty (Hot Cross Buns) sú charakteristickým znakom veľkonočného obdobia. Populárnymi sa stali v Anglicku v 17. storočí, keď boli v móde bohaté kysnuté cestá. Na raňajky boli možno ešte bežnejšie ako na čaj o piatej.
Ingrediencie na Horúce krížové buchty (Hot Cross Buns)(12 ks):
- 440 – 500 g pevnej bielej chlebovej múky, plus navyše na pracovnú dosku a misku
- 50 g (1/4 šálky) práškového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru
- štedrú štipku soli
- 60 g (4 polievkové lyžice) slaného masla, plus navyše na plech a na podávanie
- 300 ml (1 a 1/4 šálky) mlieka
- 7 g rýchlopôsobiaceho sušeného droždia
- 1 zľahka rozšľahané vajce
- 1/2 čajovej lyžičky strúhanej citrónovej kôry
- 1/2 čajovej lyžičky strúhanej pomarančovej kôry
- 80 g (1/2 šálky) ríbezlí alebo korintských hrozienok
- 90 g (1/2 šálky) na kocky nakrájanej zmiešanej kandizovanej pomarančovej a kandizovanej citrónovej kôry alebo sultánky
Výrobný postup:
- Vo veľkej mise zmiešame 440 g múky, cukor, muškátový oriešok, škoricu, zázvor a soľ a dobre premiešame. V strede urobíme jamku.
- V malom hrnci na strednom ohni zmiešame maslo s mliekom a ohrievame, kým sa maslo neroztopí. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť až do vlažného stavu (38 °C), potom pridáme droždie. Necháme odstáť asi 5 minút, kým kvások nespení, potom pridáme vajce a citrusové kôry a dobre premiešame. Kváskovú zmes nalejeme do jamky v múčnej zmesi a vareškou miešame, kým sa nevytvorí husté cesto.
- Pracovnú dosku posypeme múkou, cesto na ňu vyklopíme a miesime asi 20 minút, kým nebude hladké, mäkké a pružné, pričom zo zvyšných 60 g múky pridávame po troškách len toľko, koľko je potrebné, aby sa nelepilo. Veľkú misu zľahka pomúčime a preložíme do nej cesto. Misu prikryjeme fóliou alebo vlhkou utierkou, postavíme ju na teplé miesto a necháme cesto kysnúť približne 1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Pracovnú dosku zľahka pomúčime, cesto na ňu vyklopíme a stlačíme ho. Na vrch rovnomerne rozložíme ríbezle (korintské hrozienka) a kandizovanú kôru (sultánky). Cesto zrolujeme a jemne premiešame, aby sa ovocie rovnomerne rozložilo. Zakryjeme miskou alebo vlhkou utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
- Plech na pečenie zľahka vymastíme. Cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí, z každej vytvarujeme guľu a položíme ju švom nadol na pripravený plech s rovnomerným rozostupom. Buchty voľne prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť asi 1 hodinu na teplom mieste do nafúknutia. Asi po 40 minútach kysnutia predhrejeme rúru na 190 °C.
- S veľmi ostrým nožom urobíme na vrchu každej buchty krížik. Buchty pečieme 15-20 minút do zlatista. Preložíme na mriežku, necháme mierne vychladnúť a jeme teplé, alebo necháme vychladnúť na mriežke úplne a podávame pri izbovej teplote. Tak či onak, hosťom ponúkneme maslo, aby si ho mohli na buchty natrieť.
Upečte si buchty Chelsea alebo vyskúšajte ďalšie recepty na čaj o piatej z panstva Downton.
Zdroj: DOWNTON ABBEY. 2020. The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook.
© Ing. Adam Vanečko