waldorfský puding dezert 1. trieda vecera titanic

Zabudnutý Waldorfský puding z 1. triedy Titanicu

Predposledným desiatym chodom, bol sladký chod. Pasažieri 1. triedy Titanicu si mohli vybrať spomedzi 4 dezertov. V posledný deň plavby sa na večeru podával Waldorfský puding, Broskyne v želé z likéru Chartreuse, Čokoládové Eclairs s francúzskym vanilkovým krémom a Francúzska vanilková zmrzlina. K jedlám sa podávali sladké dezertné vína – Muškát, Tokajské alebo Sauterne.

V eduardovskej dobe sa horúce a studené dezerty podávali ako samostatné chody. Zdá sa, že na Titanicu sa ponúkali súčasne. Zmrzlina niekedy plnila funkciu druhej prestávky po pečienke. Podávala sa samostatne alebo v kombinácii s iným dezertom (Archbold, McCauley, 1997).

Autori uvádzajú, že z mnohých eduardovských receptov, ktoré skúmali pre svoju knihu, Waldorfský puding je jedným z tých, ktorý im unikol. Nižšie uvedený moderný recept sa zakladá na troch základných ingredienciách Waldorfského šalátu – jablkách, hrozienkach a vlašských orechoch.

Ingrediencie na Waldorfský puding (6-8 porcií):

  • 2 veľké trpké olúpané jablká
  • 1/2 šálky (75 g) hrozienok sultániek
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
  • jednu polievkovú lyžicu nadrobno nakrájaného kandizovaného zázvoru
  • 1 polievkovú lyžicu masla
  • 1/3 šálky (70 g) kryštálového cukru
  • 2 šálky (500 ml) mlieka
  • 4 vyšľahané vaječné žĺtky
  • štipku čerstvo zomletého muškátového orieška
  • 1 čajovú lyžičku čistého vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky (50 g) opečených rozpolených vlašských orechov

Waldorfský puding – výrobný postup:

  1. Jablká nakrájame na tenké plátky alebo nastrúhame. Pridáme hrozienka, citrónovú šťavu a zázvor. V hrnci rozpustíme maslo. Pridáme jablkovú zmes a varíme 1 minútu. Primiešame 2 polievkové lyžice cukru. Za častého miešania varíme 3 až 4 minúty alebo kým nie sú jablká zľahka karamelizované. Jablkovú zmes a sirup zoškrabeme do okrúhlej formy na pečenie s priemerom 25 cm. Odložíme bokom.
  2. Medzitým si v ďalšom hrnci zohrejeme mlieko, kým sa nevytvoria okolo okrajov malé bublinky. Za stáleho šľahania si pridáme časť mlieka do žĺtok a zmes vrátime naspäť do hrnca. Ochutíme muškátovým orieškom a vanilkou. Prevaríme, kým zmes mierne nezhustne. Zmes nalejeme na jablká.
  3. Formu s pudingom vložíme do veľkého pekáča. Do pekáča nalejeme dostatok vriacej vody, aby siahala minimálne do polovice formy s pudingom. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C 45 až 50 minút alebo kým sa puding usadí, ale nie je celkom tuhý. Opatrne vyberieme puding na mriežku. Posypeme vlašskými orechmi. Puding podávame pri izbovej teplote.

Večerné menu 1. triedy Titanicu:

Zdroj:

ARCHBOLD, R. – MCCAULEY, D. 1997. Last Dinner On the Titanic: Menus and Recipes from the Great Liner.

© Ing. Adam Vanečko